Szereted a frissen sült fánkot? Nos, innentől kezdbe nem kell a legközelebbi kávézóba sietned érte, hiszen ez a vegán fánk könnyen és gyorsan elkészíthető otthon is. Egy kis gyakorlással pedig ez a házi vegán tejmentes fánk mindig tökéletes lesz. Olvass tovább a receptért!

Forrás: Shutterstock
A vegán fánk nem csak fánkformában készíthető el
Az egyetlen speciális eszköz, amire szükséged lesz ehhez a fánkhoz, az egy szilikon vagy tapadásmentes fánkforma. Nincs fánkformád? Semmi gond! Muffinformát is használhatsz, vagy egyszerűen kanállal, vagy habzsákkal is kiadagolhatod a fánktésztát egy tepsire.
A vegán fánk hozzávalói a tésztához:
125 g liszt
100 g kristálycukor
1 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál só
1/2 teáskanál őrölt fahéj
120 ml szójatej
1 evőkanál almaszósz
1 evőkanál olvasztott vegán vaj
1 teáskanál tiszta vanília kivonat
A tetejére:
100 g kristálycukor
1 teáskanál őrölt fahéj
60 g olvasztott vegán vaj
Így készül a vegán farsangi fánk
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és fújd be a fánkformát sütőolajjal.
 - Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a sót és a fahéjat. Öntsd a szójatejet, az almaszószt, az olvasztott vegán vajat (1 evőkanál) és a vaníliát a száraz hozzávalókhoz, majd egy nagy fakanállal alaposan keverd össze. A tészta állagának hasonlítania kell egy piskótatésztához, nem túl sűrű, de nem is túl folyós.
 - A tésztát egy kanál vagy habzsák segítségével öntsd a fánkformába.
 - Süsd 9-10 percig, vagy amíg a szélei enyhén aranybarnára sülnek. Hagyd a fánkokat 2-3 percig hűlni a formában, majd óvatosan helyezd őket egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
 
A fahéjas cukros réteghez:
Ez a tojásmentes fánk a fahéjas-cukros bevonattal az igazi! Az illatos, dekoratív és ízletes fánk bevonathoz egy közepes tálban keverd össze a cukrot és a fahéjat, és egy másik tálban olvaszd meg a vegán vajat. Mártsd bele az olvasztott vajba a friss fánkokat, majd forgasd őket a fahéjas cukorba, hogy az egész felületük szépen bevonódjon. A fánkokat legjobb frissen tálalni, de másnap is finomak még.
A vegán étrend előnyei
Egy friss tanulmány megállapította, hogy egyes betegségek kialakulása jelentősen csökkenthető növényi étrenddel. Csökkenti a szívizom elégtelen vérellátása következtében kialakuló iszkémiás szívbetegség, valamint egyes ráktípusok (a prosztatarák, a gyomor-bélrendszeri rák és a vastagbélrák) kialakulásának kockázatát, továbbá a növényi alapú étrend a testsúlyt, a szervezetben lévő gyulladásokat, és az LDL vagyis a „rossz” koleszterin szintjét is csökkenti.
A táplálkozástudományi szakértők szerint már azzal is sokat tehetünk egészségünkért, ha az állati eredetű ételek fogyasztását heti két-három nappal csökkentjük és olyan napokat illesztenünk be étrendünkbe, amikor a zöldségeket és a gyümölcsöket részesítjük előnyben.
Ügyelj rá, hogy az egészséges növény alapú étrendnek megfelelő arányban kell tartalmaznia teljes kiőrlésű gabonákat, gyümölcsöket, zöldségeket, olajos magvakat és hüvelyeseket.


