Furcsa kávékülönlegesség hódítja meg Európát: slsőre gusztustalannak tűnik, mégis tömegek isszák

bizarr kávé sajt
A legtöbben tejjel vagy tejszínnel lágyítják a reggeli feketét, Észak-Svédországban és a finneknél azonban egészen más tejtermék kerül a csészébe: a sajt. A különleges ital neve kaffeost: forró kávé és egy helyi sajt, a leipäjuusto párosítása. Bár az italkülönlegesség neve lefordítva „kenyérsajtot” jelent, kenyér nincs benne – csak a lyukacsos, édeskés sajt és a kávé.

A leipäjuusto különleges állaga révén néhány perc áztatás után magába szívja a kávé ízét, így nagyon krémes lesz, édeskés ízét pedig a fekete italba engedi – sokak szerint hasonló a dolog, mintha cukorral és tejjel ízesítenénk az italt. A kaffeost megosztja az embereket, ám az ízvilága sokakat meggyőz.

Kaffeost, a finn kávékülönlegesség
Kaffeost, a finn kávékülönlegesség
Forrás: Getty Images

A kaffeost a számi népől származik

A kaffeost hagyománya régre nyúlik vissza Észak-Svédország és Finnország rénszarvastenyésztő kultúráiban. A félnomád számi nép fedezte fel a sajtos kávé előnyeit: a fekete italt nemcsak erőt és energiát adott a hosszú, a sajt pótolta a nátriumhiányt is.

Bár elsőre furcsának tűnhet, a kaffeost ma már egyre több skandináv kávézó kínálatában szerepel. A hagyományosan rénszarvastejből készült leipäjuusto mellett ma már tehén- és kecsketejből készített változatai is kaphatók.

A kávékülönlegesség nemrég európai elismerést is kapott: az EU a múlt hónapban „oltalom alatt álló eredetmegjelölés” státuszt adott a kaffeostnak. A helyi sajtkészítők így szeretnék megőrizni gasztronómiai örökségüket, és közben turistákat, kíváncsi kávérajongókat csábítani a régióba.


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.