A leipäjuusto különleges állaga révén néhány perc áztatás után magába szívja a kávé ízét, így nagyon krémes lesz, édeskés ízét pedig a fekete italba engedi – sokak szerint hasonló a dolog, mintha cukorral és tejjel ízesítenénk az italt. A kaffeost megosztja az embereket, ám az ízvilága sokakat meggyőz.
A kaffeost hagyománya régre nyúlik vissza Észak-Svédország és Finnország rénszarvastenyésztő kultúráiban. A félnomád számi nép fedezte fel a sajtos kávé előnyeit: a fekete italt nemcsak erőt és energiát adott a hosszú, a sajt pótolta a nátriumhiányt is.
Bár elsőre furcsának tűnhet, a kaffeost ma már egyre több skandináv kávézó kínálatában szerepel. A hagyományosan rénszarvastejből készült leipäjuusto mellett ma már tehén- és kecsketejből készített változatai is kaphatók.
A kávékülönlegesség nemrég európai elismerést is kapott: az EU a múlt hónapban „oltalom alatt álló eredetmegjelölés” státuszt adott a kaffeostnak. A helyi sajtkészítők így szeretnék megőrizni gasztronómiai örökségüket, és közben turistákat, kíváncsi kávérajongókat csábítani a régióba.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.