Csajok, figyelem! Ezektől a fermentált ételektől úgy ragyogtok majd, mintha filter lenne rajtatok

Shutterstock - Dean Drobot
egészség fermentált kefír kimchi savanyú káposzta bőrápolás
A nagyi kamrájában lapuló savanyúságok most újra reneszánszukat élik – nem véletlenül. A szakértők szerint a fermentált ételek nemcsak a bélflórát, hanem a bőr állapotát is javíthatják. Mutatjuk, mit érdemes beiktatni az étrendedbe a kovászos uborkán túl!

Vajon miért van az, hogy egyes emberek még reggel 7-kor, kávé előtt is úgy néznek ki, mintha egy bőrsimító filter lenne állandóan rajtuk? Utánajártunk és van egy jó (és kicsit savanyú) hírünk. Könnyen lehet, hogy nem a genetika, hanem a hűtőjükben lapuló fermentált ételekben rejlik a titok. Igen, a fermentált finomságok, amik első blikkre úgy festenek, mintha egy különösen hangulatos labor kísérleti melléktermékei lennének, valójában szuperhősök köpenyben – csak ez a köpeny éppen káposztaszagú.

Ezekkel a fermentált ételekkel szinte visszafordíthatod az öregedést.
Ezekkel a fermentált ételekkel szinte visszafordíthatod az öregedést. 
Forrás: Shutterstock

A bőröd legjobb barátai: 3 fermentált étel, amit imádni fogsz

„A fermentált élelmiszerek támogatják a bélflórát, ami közvetve a bőr állapotára is hatással lehet” – magyarázza a Healthline dietetikusa, aki szerint a ragyogás sokszor nem a fürdőszobapolcról, hanem a konyhából indul.

A fermentálás ősi technika: már jóval azelőtt ismerték, hogy a kozmetikumok megjelentek volna. Az erjesztés során keletkező probiotikumok segítik az emésztést, támogatják az immunrendszert, és hozzájárulhatnak a gyulladások csökkentéséhez – mindez pedig a bőrön is meglátszik.

1. Kimchi – A koreai szupersztár, ami csíp és szépít

Ha a kimchi ember lenne, valószínűleg az a lány lenne az osztályból, aki minden reggel sportol, anyanyelvi szinten beszél 3 nyelven és még a bőre is hibátlan. A kimchi probiotikumokban bővelkedik, és rengeteg antioxidánst tartalmaz. A rendszeres fogyasztása pedig hozzájárulhat a gyulladások csökkentéséhez – ami a bőr számára olyan, mintha végre valaki lezárná a drámai szappanopera-szálakat.

2. Kefir – A „nem túl szexi, de annál hasznosabb” kategória királynője

A kefir az az étel, amit soha senki nem posztol, ám sokak gyerekkori kedvence. A szakértők szerint különösen jót tesz a mikrobiomnak, és stabilizálhatja az emésztést. És hát tudjuk: ha bent minden rendben, akkor kint is jobb a helyzet.

3. Savanyú káposzta – A magyar nagymamák anti-aging titka

Naná, hogy nem maradhat ki a savanyú káposzta. Az az étel, amit a reszkető kezű nagymamák téli csodafegyvere volt, mielőtt még bárki is hallott volna a retinolról. Tele van vitaminnal, rosttal és probiotikummal. Rendszeres fogyasztása meg „a bélrendszer kiegyensúlyozottságát támogatja”, ami hozzájárulhat a szebb, egyenletesebb bőrképhez. 

A fermentált ételek nemcsak trendik 

Ők azok a csendes kis hősök, akik a háttérben dolgoznak érted, miközben te éppen azon gondolkodsz, hogy miért nem úgy nézel ki reggel, mint a kedvenc influenszered. A jó hír: egy kis kimchi, kefir vagy savanyú káposzta bevetése csodát tehet. A rossz hír: még mindig figyelned kell a bőrápolásra is. Sajnáljuk, ezt a fermentálás sem oldja meg.


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.