A vadászok kedvence otthon is tarol: paradicsomos őzraguleves édesburgonyával

Shutterstock - VICUSCHKA
vadétel karácsony 2025 vadraguleves szezonális magyar konyha
A vadételek egyik legfinomabb formája ez az illatos, lassan főtt különlegesség. A paradicsomos őzraguleves édesburgonyával nemcsak tartalmas, hanem igazi téli kedvenc is.

A paradicsomos őzraguleves egy kicsit visszavisz a régi magyar konyha világába, ahol a vadételek alapnak számítottak. A paradicsom viszont csak jóval később érkezett meg hozzánk: Dél-Amerikából indult, és a 19–20. század fordulójára vált a magyar ételek állandó alapanyagává. Amikor ez az új, savanykás ízvilág találkozott a vadhúsokkal, megszületett a leves modernebb változata. A paradicsomos őzraguleves azért ennyire finom, mert a régi ízek mellé megjelenik benne a paradicsom friss, savanykás jellege. A végeredmény pedig egy laktató, finom leves, amit általában mindenki szívesen eszik.

A paradicsomos őzraguleves édesburgonyával egy egyszerű, mégis nagyon tartalmas fogás.
A paradicsomos őzraguleves édesburgonyával pont az a fajta tartalmas leves, ami bármelyik évszakban megállja a helyét.
Forrás: Shutterstock

A paradicsomos őzraguleves receptje: praktikus tanácsok a tökéletes elkészítéséhez

A jó paradicsomos őzraguleves kulcsa a megfelelő húsrészek kiválasztása. Az őz combja, nyaka vagy lapockája a legjobb választás, mert ezek tele vannak kollagénnel, amitől a leves lassú főzés alatt szépen besűrűsödik. A húst érdemes többször visszapirítani a zsírjára, mert ettől lesz a ragu alapja sűrűbb és sokkal finomabb.
Régi trükk, hogy a vadat 1–3 napig boros-fűszeres lében pihentetik – ettől puhább lesz a hús, és elveszíti az erősebb, vad karakterét. A paradicsom friss, savanykás íze jól passzol az őzhúshoz, az édesburgonya pedig krémesebbé teszi az egészet.

Hozzávalók:

  • 3 fej vöröshagyma
  • zsiradék
  • 140 g sűrített paradicsom
  • 50 dkg őzcomb
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 db nagy zellerdarab
  • 2-3 babérlevél
  • bors
  • 1 db nagyobb édesburgonya

Elkészítése

  1. A vöröshagymát vágjuk apróra, dinszteljük meg kevés zsiradékon. Kanalazzuk hozzá a paradicsompürét, és pirítsuk meg. Rakjuk rá a kockára vágott őzhúst, a zúzott fokhagymát, és süssük addig, amíg a húskockák minden oldala meg nem pirul.
  2. Öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, majd adjuk hozzá a megtisztított, felkockázott zöldségeket és a babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk, és kis lángon főzzük tovább. Amikor a hús már félig megpuhult, tegyük hozzá a felkockázott édesburgonyát, és főzzük addig, amíg teljesen meg nem puhul.
    Elkészítési idő: 150 perc
    1 adag: 200 kcal

További ínycsiklandó levesötletek hideg napokra

Ha a paradicsomos őzraguleves után kipróbálnál még pár hasonló fogást, érdemes megnézni más leveseket is. Vannak könnyebb, diétás zöldséglevesek tavaszra, ott van a klasszikus tárkonyos libaragu, ha valami ünnepibb ízre vágysz, és találsz gyors, hétköznapi megoldást is, például egy citromos pulykaragulevest. Ha maradnál a paradicsomos ízeknél, a zöldséges vagy a zúzával készített változat is jó ötlet lehet, mindkettő más hangulatot ad. És persze bármikor válogathatsz a laktató ragulevesek közül is, abból mindig van bőven.

A paradicsomos őzraguleves titka

Az őz combja, nyaka vagy lapockája a legjobb választás, és ha azt szeretnénk, hogy igazán puha legyen a hús, pihentessük 3 napig fűszeres lében. A paradicsom savnaykássá teszi az őzragulevest, az édesburgonya pedig krémessé.

 

További levesekért kattints:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.