A vadászok kedvence otthon is tarol: paradicsomos őzraguleves édesburgonyával


A paradicsomos őzraguleves egy kicsit visszavisz a régi magyar konyha világába, ahol a vadételek alapnak számítottak. A paradicsom viszont csak jóval később érkezett meg hozzánk: Dél-Amerikából indult, és a 19–20. század fordulójára vált a magyar ételek állandó alapanyagává. Amikor ez az új, savanykás ízvilág találkozott a vadhúsokkal, megszületett a leves modernebb változata. A paradicsomos őzraguleves azért ennyire finom, mert a régi ízek mellé megjelenik benne a paradicsom friss, savanykás jellege. A végeredmény pedig egy laktató, finom leves, amit általában mindenki szívesen eszik.

A jó paradicsomos őzraguleves kulcsa a megfelelő húsrészek kiválasztása. Az őz combja, nyaka vagy lapockája a legjobb választás, mert ezek tele vannak kollagénnel, amitől a leves lassú főzés alatt szépen besűrűsödik. A húst érdemes többször visszapirítani a zsírjára, mert ettől lesz a ragu alapja sűrűbb és sokkal finomabb.
Régi trükk, hogy a vadat 1–3 napig boros-fűszeres lében pihentetik – ettől puhább lesz a hús, és elveszíti az erősebb, vad karakterét. A paradicsom friss, savanykás íze jól passzol az őzhúshoz, az édesburgonya pedig krémesebbé teszi az egészet.
Ha a paradicsomos őzraguleves után kipróbálnál még pár hasonló fogást, érdemes megnézni más leveseket is. Vannak könnyebb, diétás zöldséglevesek tavaszra, ott van a klasszikus tárkonyos libaragu, ha valami ünnepibb ízre vágysz, és találsz gyors, hétköznapi megoldást is, például egy citromos pulykaragulevest. Ha maradnál a paradicsomos ízeknél, a zöldséges vagy a zúzával készített változat is jó ötlet lehet, mindkettő más hangulatot ad. És persze bármikor válogathatsz a laktató ragulevesek közül is, abból mindig van bőven.
Az őz combja, nyaka vagy lapockája a legjobb választás, és ha azt szeretnénk, hogy igazán puha legyen a hús, pihentessük 3 napig fűszeres lében. A paradicsom savnaykássá teszi az őzragulevest, az édesburgonya pedig krémessé.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.