Színes zöldséges rakott kel – Klasszikus fogás friss, modern köntösben

recept karácsony 2025 klasszikus
Ha unod a megszokott ételeket, itt az ideje kipróbálni ezt a különleges rakott kel receptet! A zöldségek frissessége, a sárgaborsó telt íze és a fűszerezett darált hús együtt egyensúlyt, melegséget és otthonos hangulatot varázsolnak az asztalra.

A rakott kel az egyik legkedveltebb téli fogás, de ezzel a színes, zöldségekkel gazdagított változattal új életre kel. Nemcsak laktató, hanem kifejezetten tápláló is – a benne lévő fehérjék, rostok és vitaminok segítenek feltölteni a szervezetet a hideg hónapokban. Tökéletes választás hétvégi ebédhez, amikor a család minden tagja az otthon ízeire vágyik.

Rakott kell, a tökéletes téli egytálétel.
Rakott kell, a tökéletes téli egytálétel.
Forrás: Shutterstock

Rakott kel zöldségekkel – Házias, mégis üdítően friss

A kelkáposzta igazi téli vitaminforrás, amit azonban nyersen nem szabad fogyasztani: gazdag C-vitaminban, vasban és rostban, amelyek támogatják az immunrendszert és segítik az emésztést. A sárgaborsóval és a friss zöldségekkel párosítva ez a rakott fogás nemcsak a testet, hanem a lelket is táplálja. Egy szelet ebből az ételből garantáltan felmelegíti a hideg napokat.

Hozzávalók (4 adaghoz):

20 dkg darált sertéshús

10 dkg rizs

20 dkg sárgaborsó

1 kisebb kelkáposzta

1 kávéskanál szódabikarbóna

1 kápia paprika

1 kis zeller

1 sárgarépa

2 gerezd fokhagyma

majoránna, só, bors, pirospaprika

kevés zsiradék

2 dl tejföl

Elkészítés:

A rizst a szokásos módon megfőzzük, a sárgaborsót pedig félig megpároljuk. A kelkáposztát leveleire szedjük, és sós, szódabikarbónás vízben leforrázzuk, hogy megpuhuljon.
Egy serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk a darált húst, majd fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával, pirospaprikával és majoránnával. Hozzáadjuk a főtt rizst, a sárgaborsót, valamint az apróra kockázott zöldségeket – a répát, a zellert és a paprikát.
Egy kivajazott sütőtál aljára káposztaleveleket terítünk, ráhalmozzuk a tölteléket, majd újabb réteg levelet borítunk a tetejére. Meglocsoljuk tejföllel, és 160 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ez a színes zöldséges rakott kel egyszerre hagyományőrző és frissítően újszerű. A kelkáposzta vitaminjai, a sárgaborsó fehérjéi és a zöldségek természetes édessége egy tápláló, melengető fogásban találkoznak. Ideális választás téli ebédekre – egy adag ebből nemcsak jól esik, hanem feltölt energiával és jókedvvel is.

Ha további egészséges recepteket olvasnál, ezek is érdekelhetnek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.