A sütőtök természetes édessége remekül harmonizál a gyömbér friss, kissé csípős aromájával. A sütőtökkrémleves így nemcsak testet-lelket melenget, hanem illatos, különleges ízvilágával igazi gasztronómiai élményt nyújt.

Forrás: Shutterstock
Sütőtökkrémleves tökmagos póréhagymarétessel
A sütőtök igazi vitaminforrás: tele van A-, C- és E-vitaminnal, valamint antioxidánsokkal, amelyek erősítik az immunrendszert és védik a bőrt a hideg időben. Rostjai támogatják az emésztést, természetesen édeskés íze pedig tökéletesen passzol krémlevesekhez és desszertekhez egyaránt. Béta-karotin tartalma segít megőrizni az energikusságot és a jókedvet a téli hónapokban.
Hozzávalók:
A leveshez:
1 kg sütőtök
1 vöröshagyma
2 dl tejszín
1 diónyi friss gyömbér
1 evőkanál vaj
só
A réteshez:
10 dkg tökmag
1 póréhagyma
15 dkg leveles tészta
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
1 dl tej
Elkészítés:
A tököt és hagymát felaprítjuk, majd vajon megpároljuk. Hozzáadjuk a lereszelt gyömbért, felöntjük vízzel, tejszínnel, és puhára főzzük. Botmixerrel pürésítjük, sózzuk.
A réteshez a vajból és lisztből sűrű mártást készítünk, hozzáadjuk a póréhagymát és a tökmagot, majd a tejjel sűrűre főzzük. A leveles tésztát megkenjük vele, feltekerjük, tojással megkenjük, és 180 fokon 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ez a sütőtökkrémleves tökmagos póréhagymarétessel nemcsak ízletes, hanem tápláló és egészséges fogás is. A sütőtökben található vitaminok és antioxidánsok erősítik az immunrendszert, míg a béta-karotin hozzájárul a jó hangulathoz és a vitalitáshoz. A selymes, fűszeres leves és a ropogós rétes tökéletes párost alkotnak – melegség és harmónia minden kanálban.
Ünnepi finomságokat keresel? Ezek a cikkek rád várnak!


