vegetarianizmus étrend gyerek
Amíg sok családban az a probléma, hogy a gyerek nem akarja megenni a zöldséget, másoknál pont az ellenkezője áll fenn. Ha vegetáriánus gyereked van, mutatjuk, hogyan és miből főzz neki!

A vegetáriánus táplálkozást követő szülők nagy része gyermekét is annak neveli, ami különleges figyelmet igényel, ugyanis, ha nem eszünk húst, rengeteg értékes tápanyagtól fosztjuk meg magunkat. De ők nagy eséllyel tisztában vannak azzal, milyen étrendet állítsanak össze gyermeküknek, hogy elkerüljék a hiánybetegségeket. Vajon mi a helyzet azokkal a szülőkkel, akiknek úgy lesz vegetáriánus gyereke, hogy sosem követték ezt az életformát?

Vegetáriánus gyerek: egy kislány egy nagy tál zöldséggel.
Egyes szülőknek úgy lesz vegetáriánus gyereke, hogy nem is számít rá.
Forrás: Shutterstock

Amikor a gyerek egyszer csak bejelenti, hogy nem szeretne többé húst enni, a legtöbb szülő először megijed: vajon hogyan fog így elegendő fehérjéhez jutni, miből kapja meg a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat, és hogyan lehet változatos, mégis kiegyensúlyozott étrendet összeállítani? Nyugi, nem fog éhen halni. A jó hír az, hogy a húsmentes étkezés nem jelenti azt, hogy a kicsi bármiben is hiányt szenvedne, csak tudatosabban kell válogatni az alapanyagokat.

Mit egyen a vegetáriánus gyerekekem?

  • Mit tegyek?
  • Bab
  • Lencse
  • Quinoa
  • Receptek

Alapanyagtippek vegán vagy vegetárinus gyerekeknek

A megfelelő növényi fehérjeforrások kiválasztása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a gyerek minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson. Ezek az élelmiszerek nemcsak egészségesek és laktatóak, hanem változatosan elkészítve még a legválogatósabb gyerekek kedvencei is lehetnek.

Bab

½ bögre bab = 7,5 gramm fehérje

A bab az egyik legjobb oldható és oldhatatlan élelmirost-forrás. Az előbbiek megkötik a bélben a koleszterint, így gátolják vagy csökkentik annak felszívódását. A benne lévő keményítő – ha nem pépesítik – az oldhatatlan élelmi rostoknak köszönhetően a szervezetben csak nagyon lassan szívódik fel, a belőle képződő szőlőcukor hosszabb idő alatt kerül a véráramba, és így nem emeli hirtelen a vércukorszintet.
A bab gazdag tápanyagokban, vitaminokban, és jelentős mennyiségű telítetlen zsírsav is található benne. Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a bélbe kerülő rákkeltő anyagokkal szemben.

  • Tárolás: a szárazbabot zacskóban vagy üvegben hűvös, száraz helyen tárold. Egy éven belül célszerű felhasználni, mert elveszíti nedvességtartalmát, és jelentősen megnövekszik a főzési idő. A főtt babot hűtőben lefedve öt napig, mélyhűtőben zacskóban vagy műanyag dobozban fél évig tárolhatod.
    Konzerválással C-vitamin-tartalma jelentősen csökken, ráadásul a konzervekben rengeteg só is van.
  • Elkészítés: a szárazbabból felhasználás előtt távolítsd el a szennyeződéseket, majd öblítsd le. Főzés előtt 6–8 órát áztasd vízben, majd megint öblítsd le. Ezzel az eljárással csökkenthető a benne lévő emészthetetlen szénhidrátok mennyisége, ezáltal pedig a puffadást okozó hatás. A puffadás elkerülhető még különböző fűszerek – gyömbér, babérlevél, édeskömény, kömény, kakukkfű, rozmaring, zsálya – használatával. A konzervbabot is öblítsd le felhasználás előtt.

Recepttipp: epres-babos süti

  • Hozzávalók: 15 dkg fehér bab, ¼ bögre eperdzsem, ¼ bögre tahini (dióízű szezámpaszta), ¼ bögre méz, ¼ bögre teljes kiőrlésű liszt, 1 rúd vanília, csipetnyi só
  • Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Egy kisebb tepsit kenj ki kókuszolajjal, majd szórd meg liszttel. A hozzávalókat keverd el és öntsd a tepsibe. A tetejét pár szem eperrel díszítheted. 20–25 perc alatt süsd készre.

Lencse

½ bögre főtt lencse = 9 gramm fehérje

Nagyon magas a fehérje- és az ásványianyag-tartalma. Gazdag kalcium-, foszfor- és magnéziumforrás, de van benne vas és kálium is. A lencsének magas a rost- és a kalóriatartalma. A felezett lencse rosttartalma jóval alacsonyabb az eltávolított héjnak köszönhetően. Felhasználható levesnek, pörköltnek, saláták, hamburgerek ízesítéséhez, mártásokhoz.

  • Tárolás: ugyanúgy, mint a bab, a lencse is megvásárolható szárított és konzerv formában is. A szárított lencsét tartsd légmentesen záródó edényben hűvös, száraz és sötét helyen. Legfeljebb 1 évig tárolható. A főtt lencse fedett dobozban, üvegedényben 3 napig tárolható hűtőszekrényben.
  • Elkészítés: felhasználás előtt a száraz lencséből távolítsd el a szennyeződéseket és a sérült szemeket. Ezután öblítsd le alaposan. Áztatni nem szükséges. Egy bögre lencséhez adj három bögre vizet, forrald fel, majd lassú tűzön fedő alatt főzd puhára. A konzerv lencsét felhasználás előtt öblítsd le.

Recepttipp: pikáns lencsesaláta

  • Hozzávalók: 30 dkg lencse, 1 fej lila hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 dl natúr joghurt, 6 evőkanál majonéz, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál almaecet, só, bors, szegfűszeg, babérlevél
  • Elkészítés: A lencsét öblítsd le, majd főzd meg a babérlevéllel, a szegfűszeggel és a sóval. Közben készítsd el a salátaalapot: keverd össze a majonézt, a joghurtot, az almaecetet, a fokhagymát és a lila hagymát. Sózd, borsozd. Ha a lencse megfőtt, szűrd le, és keverd össze az alappal. Hidegen tálald.

Quinoa

½ bögre főtt quinoa = 4 gramm fehérje

Komplex szénhidrátotkat tartalmaz alacsony glikémiás indexszel párosítva. Magas a fehérje-, viszont alacsony a kalóriatartalma. Gluténmentes diétában is használható. Gazdag tápanyagokban: esszenciális aminosavakat, lizint és jelentős mennyiségű kalciumot, foszfort és vasat tartalmaz. Élelmi rostokban gazdag növény, ezért fogyókúrázóknak is ideális. Jennifer Aniston is ezzel fogyott le. Fogyasztható kásaként reggelire, ebédre köretként sós vízben megfőzve, de készíthetsz belőle pudingot is. Liszt formájában gluténmentes édességekhez használható. A popcornhoz hasonlóan ki is lehet pattogtatni.

A quinoának magas a fehérje-, viszont alacsony a kalóriatartalma. Gluténmentes diétában is használható. Gazdag tápanyagokban: esszenciális aminosavakat, lizint és jelentős mennyiségű kalciumot, foszfort és vasat tartalmaz. Élelmi rostokban gazdag növény, ezért fogyókúrázóknak is ideális.

  • Tárolás: a nyers quinoa légmentesen záródó tartályban 6–8 hónapig tárolható hűtőszekrényben. A főtt quinoát néhány napig tárolhatod a hűtőben.
  • Elkészítés: felhasználás előtt alaposan mosd meg a quinoát, hogy eltávolítsd a keserű bevonatot. Egy bögre quinoához adj két bögre vizet, forrald fel, majd alacsony hőfokon fedő alatt párold puhára, amíg a szemek áttetszőek lesznek.

Recepttipp: zöldséges leves

  • Hozzávalók: 3 bögre zöldségalaplé, 1 bögre nyers quinoa, 1 bögre brokkoli, 1 bögre gomba, 2–3 szál spárga, kis fej zeller, 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, olívaolaj, só és bors
  • Elkészítés: A spárgát, zellert, sárgarépát, fehérrépát kockázd fel, pirítsd meg az olajon. Add hozzá a gombát, sózd, borsozd. Öntsd fel az alaplével, add hozzá a brokkolit és a quinoát. Forrald fel, majd lassú tűzön főzd addig, amíg a quinoa megfő (kb. 10–15 perc).

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.