Megdőlt az ezeréves elmélet! Az alkohol nem segít a felejtésben

alkohol emlékezés memória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha azt hiszed, hogy jó megoldás a szerelmi bánatodat alkoholba fojtani, tévedsz! Kiderült ugyanis, hogy az alkohol nem segít a felejtésben, sőt!

Az általánosan elterjedt nézet, miszerint az alkohol segít a felejtésben, most megdőlni látszik. A Texasi Egyetem Austinban található, az alkohol hatásait és a függőséget kutató Waggoner Központjának kutatói ugyanis azt állítják, hogy az alkohol az agy olyan területeire van hatással, melyek a tanulásban és a dolgok tisztább megjegyezésében játszanak szerepet.

Thinkstock
Thinkstock

"Alkohol hatására kevésbé tudunk olyan kis részleteket megjegyezni, mint például egy ismerős szülinapja, vagy hogy melyik sorban parkoltunk le az autónkkal. A tudatalatti emlékezést és a tanulást azonban segíti" - magyarázta a tanulmány vezetője, Hitoshi Morikawa.

A drogok vagy az alkohol hatására ugyanis a tudatalatti területek aktiválódnak, és nő az asszociációs képesség is. Ilyenkor egy illatról, dalról, érzésről sok minden eszünkbe juthat, ami később is segíti az emlékezést. Ezért hiába isznak az emberek abban a reményben, hogy ezzel elfelejthetik a problémáikat, valójában éppen az ellenkezőjét érhetik el vele.

Íme, a legolcsóbb zsírbontó! - Leolvasztja a kilókat az áfonyahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110411-ime-a-legolcsobb-zsirbonto-leolvasztja-a-kilokat-az-afonya.htmlFüggőséget okozhatnak a tejes turmixok?http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110408-fuggoseget-okozhatnak-a-tejes-turmixok.htmlZöldség timbalehttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110406-a-zoldseg-timbale-receptje-chef-makitol.htmlFogyj bélmosással! - A legújabb őrületekhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110406-fogyj-belmosassal-a-legujabb-oruletek.htmlEdd magad szépre! - A leghatásosabb ételek listájahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110406-edd-magad-szepre-a-leghatasosabb-etelek-listaja.htmlÍgy szüntesd meg örökre a hűtő szagát! - Filléres csodaszerekkel a konyhábólhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110405-igy-szuntesd-meg-orokre-a-huto-szagat-csodaszerekkel-a.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.