Életre szóló rossz élményket okozott zaklatója a Pokorny Liának. A színésznőt kamaszkorában sportorvosa zaklatta, ő pedig még a szüleinek sem mondta el, min megy keresztül. 

Az agyrázkódással kórházba kerülő Lia a Best magazinban mesél arról, hogy eleinte nem találta furcsának az orvos kitüntető figyelmét, később azonban érezte, nem természetes, ami vele történik.

Fotó: Hámori Zsófia - Origo

"Amikor kiengedtek a kórházból, és észrevettem, hogy autóval követ az utcán, megvár az iskola előttakkor tudtam, hogy ez már nem normális. Zaklatás volt. Egy felnőtt ember nem megy egy gyerek után autóval" - emlékezett vissza a színésznő, aki szülei helyett néhány osztálytársával osztotta meg akkor félelmeit.

 

Erőszakos hírességek és celebáldozatok

A zaklatás témája az elmúlt hetekben az egykori gimnáziumi tanár Sipos Pál története kapcsán újra előtérbe került. A molesztálás és nemi erőszak mindig is az egyik legfelkavaróbb bántalmazási forma volt, olyannyira, hogy a szexuális bűncselekményeket elkövetőket még a börtöntársadalom is kiveti magából.

A hírességek között is bőven vannak olyanok, akik nemi erőszak áldozatai voltak, ám akad, akit épp molesztálással vádoltak meg. Még 2012-ben perelte be (több) masszőrje John Travoltát, de a színész ellen nem találtak elég bizonyítékot. Hatalmas port kavart a neves rendező, Roman Polanski ügye is: a színész 36 évvel ezelőtt erőszakolt meg egy nőt, aki azóta kiadta az emlékiratait is. Pamela Anderson saját alapítványának rendezvényén vallott arról a minap, hogy gyerekkorában szexuálisan bántalmazták, Xantus Barbara pedig évtizedekkel ezelőtt vált nemi erőszak áldozatává. Benne olyan mély nyomokat hagytak a történtek, hogy megelőző kampányfilmhez adta a nevét. Szepesi Niki úszónő könyvében egykori úszóedzőjéről is írt: Kicsi bácsi állítólag folyamatosan molesztálta a lányokat.

 

Milyen torzulást okozhat a szexuális erőszak?
A Life.hu szakértő segítségével járta körül, hogy milyen nyomot hagyhat bennünk egy életre a szexuális bántalmazás . Gyimesi Andrea szexuálpszichológus többek között arról beszélt, a trauma feldolgozása nem várható pár hónap alatt, hanem éveket vesz majd igénybe. A szexuális és fizikai erőszakot egyszerre átélő fiatal lányok esetében nagyon fontos, hogy megelőzte-e szexuális és párkapcsolati tapasztalat, saját élmény a bántalmazást. Ha igen, akkor talán egy kicsivel könnyebb feldolgozni a szörnyű erőszakot.