Japán legnagyobb szigetére, Honsúra is lecsapott hétfőn a Fanfon tájfun és egyenesen Tokió felé tart, miután végigsöpört a szigetország déli részein is. Négy ember, köztük három amerikai katona vesztette életét.

Az idei szezon 18. tájfunja a nemzeti meteorológiai ügynökség közlése szerint Tokiótól 200 kilométerre délnyugatra érte el Honsút, heves esőzéssel és óránként 180 kilométeres sebességű széllökésekkel. A tájfun miatt több mint 600 repülőjáratot töröltek, leállították a nagy sebességű Sinkanzen vonatok Tokió és Nagoja közötti járatait, és felfüggesztették a kutatást az Ontake tűzhányó legalább 51 halálos áldozatot követelő múlt szombati kitörésének további áldozatai után – írja az MTI. 

Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

A meteorológiai ügynökség különleges riasztást adott ki főleg az ország központi és nyugati részeire a fenyegető földcsuszamlások, árvizek, valamint az erős hullámverés és a szakadó eső miatt. A hatóságok 300 ezer embernek ajánlották, hogy hagyják el lakóhelyüket és vonuljanak biztonságosabb helyre.
A Fanfon tájfun sorrendben a 18. trópusi ciklon, amelyik ebben a szezonban a Csendes-óceánon kialakult. Elnevezése lao nyelven fenevadat jelent. Mielőtt Japán középső részére lecsapott, a hatalmas víztölcsér végigsöpört már az ország egy nagy részén.

A vihar által felkorbácsolt hullámok vasárnap délután elsöpörtek három, a tengerparton fényképező amerikai katonát. Egyikük holttestét azóta megtalálták, két társának nyoma veszett. Ugyancsak eltűntként tartanak számon egy 21 éves szörfözőt, akit Fudzsiszava közelében, Tokiótól délnyugatra nyeltek el a hullámok.

Tavaly a Haiyan-tájfun okozott brutális pusztítást a Fülöp-szigeteken. Több ezren vesztették életüket. Egy nő az embertelen körülmények között hozta világra gyermekét.