Tokió felé tart a rettegett tájfun

Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza -
halál repülőjárat Japán Tokio tájfun katona törlés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Japán legnagyobb szigetére, Honsúra is lecsapott hétfőn a Fanfon tájfun és egyenesen Tokió felé tart, miután végigsöpört a szigetország déli részein is. Négy ember, köztük három amerikai katona vesztette életét.

Az idei szezon 18. tájfunja a nemzeti meteorológiai ügynökség közlése szerint Tokiótól 200 kilométerre délnyugatra érte el Honsút, heves esőzéssel és óránként 180 kilométeres sebességű széllökésekkel. A tájfun miatt több mint 600 repülőjáratot töröltek, leállították a nagy sebességű Sinkanzen vonatok Tokió és Nagoja közötti járatait, és felfüggesztették a kutatást az Ontake tűzhányó legalább 51 halálos áldozatot követelő múlt szombati kitörésének további áldozatai után – írja az MTI.

Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

A meteorológiai ügynökség különleges riasztást adott ki főleg az ország központi és nyugati részeire a fenyegető földcsuszamlások, árvizek, valamint az erős hullámverés és a szakadó eső miatt. A hatóságok 300 ezer embernek ajánlották, hogy hagyják el lakóhelyüket és vonuljanak biztonságosabb helyre.
A Fanfon tájfun sorrendben a 18. trópusi ciklon, amelyik ebben a szezonban a Csendes-óceánon kialakult. Elnevezése lao nyelven fenevadat jelent. Mielőtt Japán középső részére lecsapott, a hatalmas víztölcsér végigsöpört már az ország egy nagy részén.

A vihar által felkorbácsolt hullámok vasárnap délután elsöpörtek három, a tengerparton fényképező amerikai katonát. Egyikük holttestét azóta megtalálták, két társának nyoma veszett. Ugyancsak eltűntként tartanak számon egy 21 éves szörfözőt, akit Fudzsiszava közelében, Tokiótól délnyugatra nyeltek el a hullámok.

Tavaly a Haiyan-tájfun okozott brutális pusztítást a Fülöp-szigeteken. Több ezren vesztették életüket. Egy nő az embertelen körülmények között hozta világra gyermekét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.