Az olasz elsőfokú bíróság szerdán 16 év és egy hónap fogházra ítélte Francesco Schettinót, a 2012. január 13-án zátonyra futott Costa Concordia volt kapitányát. Schettino szabadlábon védekezhet a jogerős harmadfokú ítéletig.

Örökre eltiltották a közhivatalok viselésétől és 5 évre attól, hogy kapitányként dolgozzon Francesco Schettinót, a 2012-ben elsüllyedt Costa Concordia volt kapitányát – írja az Origo. A vád 26 év és három hónap börtönt kért, a bíróság azonban nem tartotta indokoltnak a súlyosbító körülmények figyelembe vételét, ezért enyhébb ítéletet szabott ki.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Schettinónak állnia kell a 2013 tavaszán kezdődő per költségeit, valamint a Costa Crociere hajótársasággal együtt jelentős kártérítésre ítélték az áldozatok és a túlélők javára. A bíróság nem tartotta szükségesnek a volt kapitány letartóztatását, hangsúlyozva, hogy soha nem menekült el a felelősségre vonás elől, így a jogerős harmadfokú ítéletig szabadlábon védekezhet, útlevelét sem vonták be.

Az utolsó szó jogán felszólaló Schettino könnyeivel küszködve úgy fogalmazott: a hajószerencsétlenségben ő is meghalt.

A szerencsétlenül járt Costa Concordia 32 ember életét követelte, köztük magyarokét is. Fehér Sándor hegedűművész egy liftaknában halt meg.

A hajót 2013 szeptemberében mentették ki – ennek nehézségeiről bővebben ITT olvashatsz.