Május 2-án megszületett Katalin és Vilmos második gyermeke, aki a Sarolta Erzsébet Diána nevet kapta. Vajon mit jelent ez a név a brit királyi családnak? És mit jelent a briteknek? Ennek néztünk utána.

Miután május 2-án végre megszületett Katalin hercegné és Vilmos herceg oly régóta várt második gyermeke, a brit trón negyedik várományosának bemutatása után pedig már csak egyetlen dolog tartotta izgalomban a világot: vajon melyik nevet választják majd György herceg húgának a büszke szülők?

Katalin hercegné és Vilmos herceg bemutatják Sarolta hercegnőtForrás: AFP/Leon Neal

A brit fogadóirodákban több keresztnevet is esélyesnek tartottak, amelyek közül végül a Charlotte (magyarul: Sarolta) bizonyult nyertesnek.

Amit a Sarolta névről tudnod kell
Az ótörök eredetű Sarolt név egyik változata a Sarolta, amelyet a Károly férfinév (Charles) francia nyelvű párjának, a Charlotte magyarítására kezdték el használni – írja a Wikipédia. A Charlotte nevet a 17. század óta használják az Egyesült Királyságban.

A csöppség tehát a Charlotte Elizabeth Diana, vagyis Sarolta Erzsébet Diána nevet kapta, hivatalos megszólítása pedig Őkirályi Fensége, Sarolta Cambridge-i hercegnő lett.

Ezért tökéletes választás a név

A Sarolta a Károly női változataként ismert (helló, Károly herceg!), ezen kívül pedig nem csupán Katalin hercegné fenekéről elhíresült húga, Pippa Middleton, hanem édesanyja, Carole Middleton utóneve is egyben. Az Erzsébet pedig nemcsak maga Erzsébet királynő felé gesztus; Katalin hercegné szintén ezt az utónevet viseli.

A kis Sarolta hercegnőForrás: AFP

Ami pedig a Diana nevet illeti, a CNN brit királyi család szakértője (mert igen, ilyen is van!), Victoria Arbiter szerint nem is kerülhetett volna jobb helyre a kislány nevében.

„Vilmos élete minden jelentős pillanatába megpróbálta belevenni az édesanyját is. Ami tetszik a név elhelyezésében, hogy tiszteleg Diana hercegnő előtt, miközben mégsem jelent majd számára terhet, amikor felnő" – vélekedik Arbiter, aki hozzátette: a brit lapok már most „az új Dianájukként" és a nép hercegnőjeként emlegetik Saroltát, ami kétségkívül hatalmas teher lehet a kis trónörökösnő számára, utónévként viselve azonban már rögtön más színezetet kap.

Egy kis történelem

A brit történelem szempontjából is nagy jelentőséggel bír a név: elsőként az 1744-ben született Zsófia Sarolta királyné viselte és kezdte el használni a Zsófia helyett, később pedig 1766-ban született lánya, Sarolta Auguszta is megkapta ezt a nevet. Ha ugyanis a történelmi kontextust nézzük, akkor III. György király felesége, Sarolta volt az Egyesült Királyság uralkodójának a hitvese a leghosszabb ideig a brit történelemben Erzsébet királynő férje, Fülöp edingburgh-i herceg után. „Úgy vélem, a Sarolta összességében egy rendkívül pozitív jelentésű név" – zárta le Arbiter.