A pedagógusok a földrajz oktatásért állnak ki, mert egy tervezet szerint megszűnne a tárgy oktatása a szakgimnáziumokban, ezzel pedig több száz tanár veszítené el a munkáját.

Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár bejelentette, hogy a márciusi köznevelési kerekasztal ülésén, hogy az ilyen jellegű oktatási intézményekben csak a szakmához szükséges tárgyakat tanítanák - írta a nol.hu

Forrás: Kisgyörgy Éva

Szilassi Péter, a Szegedi Tudományegyetem természeti földrajzi és geoinformatikai tanszékének docense, a Magyar Földrajzi Társaság választmányi tagja ezt mondta:

"Nagyon durva támadás ez a tudományunk ellen, hiszen gyakorlatilag kizárják a földrajzot az ország kilencszáz középiskolájának zöméből. Így nem csak az általános műveltségnek ez a területe maradna ki a diákok életéből, hanem több száz tanár is munka nélkül maradna. Ezekkel a pedagógusokkal pedig szolidaritást kell vállalni."

Emellett a földrajztanárokat, földrajztudósokat tömörítő szakmai szervezet, a Magyar Földrajzi Társaság

kiáltványt írt és aláírásgyűjtésbe kezdett az intézkedés ellen.

Forrás: Bartanics Fanni

A kiáltványban arra kérik a diákokat, a földrajz szakos tanárokat, pedagógusokat, hogy aláírásukkal tiltakozzanak a tervezet ellen: Álljanak ki a szakóra további megtartása, a természettudományos tárgyak, köztük a földrajz oktatása mellett. Valamint, hogy földrajzból is lehessen előrehozott érettségit tenni, és azt

a gazdaságtudományi felsőoktatásban számítsák be a felvételi pontokba.

Szillassi azt is hozzátette, hogy "A terv megvalósulása tragikus, akár sorsukat, életpályájukat derékba törő következményekkel járna a jelenlegi szakközépiskolákban tanító földrajztanárok számára is. Az eddig valamennyi szakközépiskolában kötelező földrajzóraszámok híján pedagógusok százai kerülhetnek az utcára."