Tele vannak koronavírussal a nyilvános vécék, mindenki legyen körültekintő

Forrás: Shutterstock -
pandémia nyilvános vécé COVID-19 koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Érdemes elkerülni a nyilvános vécéket, ugyanis egyetlen öblítéssel a levegőbe kerülhet a vírus.

A Florida Atlantic University kutatói a nyilvános vécékben a lehúzások után levegőbe kerülő aeroszolcseppek mennyiségét és méretét vizsgálták. A kísérlet előtt 24 órával lezárták a nyilvános illemhelyet, ellenőrizték a szellőzőrendszert és mindent fertőtlenítettek. Azt vizsgálták, mi történik, ha nyitott fedéllel öblítik a vécét, ha lehajtott fedéllel húzzák le, és a piszoárok öblítését is megfigyelték.

A nyilvános vécék tele vannak koronavírussal Forrás: Shutterstock

Három órányi tesztelés alatt több mint százszor öblítettek. Azt látták, hogy az aeroszolcseppek száma jelentősen megemelkedett az illemhely levegőjében. Ha nyitva volt az ülőke fedele, akkor nyilvánvalóan több részecske jutott a levegőbe, de a különbség nem számottevő, tehát a zárt fedeles öblítés sem gátolja meg a vírus levegőbe jutását.

A kis méretű aeroszolcseppek levegőbe jutása fokozott fertőzésveszélyt jelent, lehúzás után akár másfél méteres magasságba is feljutnak. Sok esetben ez pont a belégzési magasságot jelenti - írja a Bors.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.