Orosz-ukrán háború: lebombáztak egy kórházat, gyerekek és nők vannak a romok alatt

bomba orosz-ukrán konfliktus Orosz-ukrán háború kórház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy mariupoli gyerekkórházat bombáztak le, a pusztítás kolosszális mértékű. Az ukrán elnök tanácsadója szerint gyerekek és nők vannak a romok alatt.

Napok óta fokozódik az orosz-ukrán háború, egyre több a civil áldozat, köztük gyerekek is. Most egy mariupoli gyerekkórház bombázásával vádolják az oroszokat. A hírek szerint a pusztítás kolosszális mértékű. Az épület teljesen megsemmisült, az áldozatokról egyelőre nincs pontos információ, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Mykhailo Podolyak szerint

"Vajúdó nők és gyerekek vannak a romok alatt" - idázi szavait a Blikk.

Az ukrán elnök is osztott meg videót a pusztításról. "Orosz csapatok támadtak egy szülészetre. Emberek, gyermekek vannak a romok alatt" - írta Zelenszkij.

A támadás idején elvileg fegyverszünet volt érvényben annak érdekében, hogy a városban rekedt több százezer lakos egy részét evakuálják.

"Az orosz megszálló erők több bombát dobtak le a gyermekkórházra. A pusztítás hatalmas" - áll a városi tanács interneten közzétett közleményében. Az értesülést független forrásból nem sikerült megerősíteni - tette hozzá a Reuters hírügynökség.

A kelet-ukrajnai Donyeck megye állami közigazgatási vezetője, Pavlo Kirilenko azt közölte, hogy tizenheten - közöttük egy vajúdó nő - sebesültek meg a kórház elleni légicsapásban.
Előzőleg Dmitro Kuleba külügyminiszter mondta, hogy Oroszország megsértette a tűzszünetet a dél-ukrajnai kikötővárosban. "Oroszország továbbra is túszként tart fogva több mint 400 ezer embert Mariupolban, akadályozza a humanitárius segély eljuttatását és az evakuálást. A válogatás nélküli tüzérségi támadás folytatódik" - írta Kuleba a Twitteren. "Közel 3000 csecsemő nem kap orvosi ellátását és élelmet" - tette hozzá.

Az ukrán kormány szerint 1170 polgári személy halt meg Mariupolban az ostrom kezdete óta. Oroszország február 24-én indított támadást Ukrajna ellen. "Egyetlen ukrajnai egészségügyi intézmény sem lehet soha célpont" - jelentette ki szerdán New Yorkban Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője.

Az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban és most is "az egészségügyi létesítmények, kórházak egészségügyi dolgozók, mentők elleni támadások azonnali beszüntetését" követelik - mondta napi sajtótájékoztatóján a szóvivő.

Dujarric közölte, hogy az ENSZ humanitárius szervezetei szerdán konzultációt folytattak az orosz Külügy- és honvédelmi Minisztériumban az ukrajnai humanitárius folyosókról. Vadim Deniszenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója szerdán közölte, hogy Oroszország túlnyomórészt nem tartotta be a civilek humanitárius folyosókon történő evakuálásáról született megállapodásokat.

A tanácsadó elmondta a televízióban, hogy a kelet-ukrajnai Szumiból és a dél-ukrajnai Enerhodarból több polgári lakost evakuáltak biztonságos folyosókon, de Kijev megye több térségében és Harkivban meghiúsult az evakuálás. A Reuters szerint mindkét fél a másikat vádolja a tűzszünet megsértésével.

Az ukrán hadsereg szerint az orosz erők az észak-ukrajnai Csernyihivben tanyákra és lakóépületek közé telepítenek katonai eszközöket. Délen civil ruhás orosz katonák nyomulnak előre a félmillió lakosú Mikolajiv felé. A Fekete-tengeri kikötővárosban hajógyár működik.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerdán felszólított minden Ukrajnában harcban álló felet, hogy biztosítsanak biztonságos folyosókat, és folytassanak késedelem nélkül tárgyalásokat a tűzszünetről a segélyek eljuttatása érdekében.

Varsói sajtótájékoztatóján António Vitorino, az IOM főigazgatója kijelentette: a humanitárius folyosók lehetővé tennék, hogy a menekültek elhagyják az ostromlott településeket, és a segélyszervezetek alkalmazottai beutazhassanak Ukrajnába az ott maradók megsegítésére - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.