Újabb teória a Titan tragédiájától - Hátborzongató, roppanó hangot hallhattak az utasok a haláluk pillanatában

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ocean Gate / Handout -
Titanic merülőhajó Titan tragédia roppanó hang
A Titan tragédiája után számos elmélet látott már napvilágot arra vonatkozóan, hogy miért robbant szét a merülőhajó az óceán mélyén. Most egy újabb teóriáról olvashatunk, amely szerint túl gyorsan merült, és ez (is) okozhatta a vesztét és a rajta tartózkodó öt ember halálát. Jeff Ostroff amerikai mérnök percről percre rekonstruálta a Titan merülését, és arra a sokkoló következtetésre jutott, hogy az utasok vélhetően egy roppanó hang után vesztették életüket a kapszulában.

Nemrégiben képernyőképek szivárogtak ki a TikTokra, amelyekről azt állítják, hogy ez volt az utolsó kommunikáció a Titan merülőhajó - amelynek mind az öt utasa meghalt, roncsainak egy részét a Titanic közelében találták meg - és az azt irányító Polar Prince között. Az üzenetváltás hitelessége vitatott, ám szakértők közül többen azt állítják, nagy a valószínűsége, hogy tényleg így zajlottak az utolsó percek.

Ostroff a YouTube-on tette közzé észrevételeit az anyaggal kapcsolatban: "Ez a leírás áll szerintem a legközelebb annak a napnak a valós forgatókönyvéhez, főleg, hogy összhangban van az időbélyegzőkkel is" - jelentette ki.

Ostroff azt állítja, a tragédia oka az lehetett, hogy túl gyorsan süllyedt a Titan. A hajó 8:01-kor kezdte meg a merülését, a kiszivárgott üzenetek szerint már nagyon hamar, 8:21-kor elérték a 756 méteres mélységet, ami hatalmas hiba volt.

A legújabb vélemény szerint túl gyorsan merülhetett a Titan. Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ocean Gate / Handout

A mérnök szerint a Titanic 3800 méteres mélységben heverő roncsaihoz egy merülőhajónak 2,5 órás merülési idővel, 25,33 méteres percenkénti sebességgel kellene ereszkednie. Ilyen gyorsaság mellett viszont ebben az időben a Titannak csupán 532 méteren kellett volna járnia. Ha a TikTokra kiszivárgott forgítókönyv hiteles, akkor abból tudni lehet, hogy 9.28 perckor vészjelzés futott be - amely a Titanban bekövetkezett nyomáskülönség miatt riasztott - a Polar Price vezérlőjébe, ahonnan azonnal megpróbálták felvenni a kapcsolatot a merülőhajóval. Ekkor már válasz nem érkezett. Ostroff szerint a hajó ekkor már 1200 méterrel volt mélyebben volt annál, mint ahol lennie kellett volna, és egy órával előrébb tartott már, mint az a szabályos merüléskor szokás. Arról is beszél, hogy amikor a Polar Price-ról felszólították őket, a ballaszt kidobásával próbáltak emelkedni, de ez nem sikerült.

"Na, ez az, ami igazán ijesztő: a mélységük itt 3457 méter. Körülbelül három perccel ezelőtt 3476 méteren voltak. Tehát a Titan három perc alatt mindössze 20 métert tett meg" - idézi a szakembert a Metropol. "A leírás szerint ugyanis a kapszula ezután egy hátborzongató, roppanó hangot adott ki, melyet a fedélzeten utazók is jól hallhattak. És valóban: 9:46-kor, 3457 méteren megérkezett az utolsó riasztás is a hajóról: ekkor már tartalék akkumulátorra kapcsoltak, majd végleg elveszett a kapcsolat." - fejtegeti videójában Ostroff.

A Titan fedélzetén utazó öt embert gyászolja a világ. Forrás: AFP/Joel Saget

A TikTokra kiszivárgott eseménysorozat szerint az azonban nem igaz, hogy a Titan utasai csak a haláluk előtt egy perccel érzékelték, hogy baj van: az utasok körülbelül 18 percet tölthettek rettegésben - írja az Indy100.com.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.