Kiszivárgott az internetre a Titan és az azt irányító hajó utolsó üzenetváltása: hitelessége egyelőre vitatott

Forrás: AFP/Handout -
Titanic OceanGate Expeditions Titan Polar Price tragédia merülés
Képernyőképek szivárogtak ki a Tiktokra, amelyekről azt állítják, hogy ez volt az utolsó kommunikáció a Titan merülőhajó - amelynek mind az öt utasa meghalt- és az azt irányító Polar Prince között. Az üzenetváltás hitelessége vitatott, ám szakértők közül többen azt állítják, nagy a valószínűsége, hogy így zajlottak az utolsó percek. 

Reggel 7:52-kor a Polar Price közölte a Titan fedélzetével, hogy minden rendben van, elkezdhetik a merülést a Titanichoz. „Élvezzék a búvárkodást, uraim" - üzenték.

A dokumentáció szerint a Titanról körülbelül 70 perc múlv a1700 méteres mélységből azt üzente a kapitány, Stockton Rush, hogy minden rendben van, minden a tervek szerint halad. A beszámolók szerint ez volt egyben az utolsó üzenetük is.

A Titan búvárhajó a Titanic roncsa közelében tűnt el öt emberrel a fedélzetén Forrás: AFP/Handout

Nem sokkal később, 9.28 perckor vészjelzés futott be - amely a Titanban bekövetkezett nyomáskülönség miatt riasztott - a Polar Price vezérlőjébe, ahonnan azonnal megpróbálták felvenni a kapcsolatot a merülőhajóval. Ekkor már válasz nem érkezett, de az utólagos helyzetelemzések szerint a tengeralattjáró megpróbált visszatérni, ám eközen megtörtént a tragédia, a Titant szétfeszítette a hatalmas nyomás.

Ezt azonban akkor Polar Price-on még nem tudták, így az 9:50-kor újból kapcsolatot próbált létesíteni a Titannal, ám csupán ez az válasz érkezett: „Üzenetét nem fogadták, frissítse a rendszert". Ekkor újból üzentek a merülőhajónak, könyörögtek nekik - "Kérjük, válaszoljanak, ha tudnak, azonnal térjenek vissza" - ám ekkor a Titan már darabjaira hullott, utasai már nem voltak életben.

A dokumentum - amelynek hitelességét vitatják - szerint tehát nem igaz, hogy a Titan utasai csak a haláluk előtt egy perccel érzékelték, hogy baj van, eszerint ugyanis 18 percen keresztül készülhettek a biztos halálra - írja az Indy100.com.

Ők voltak a Titan utasai. Forrás: AFP/Joel Saget

A Kanadai Közlekedésbiztonsági Tanács is vizsgálja az utolsó beszélgetés átiratának hitelességét, közölték, hogy befejezték az előzetes interjúkat, és lefoglalták a hajó úti adatrögzítőjét.

Christine Dawoood szerint...

A világot felkavarta a Titanic roncsaihoz merülő hajó tragédiája. A Titan merülőkapszulában öt ember tartózkodott: amikor az összeroppant, mindannyian azonnal meghaltak. Együtt érte a végzet apát és fiát, Shahzada Dawoodot és Suleman Dawoodot is. A gyászoló feleség és édesanya, Christine arról beszélt, mit csinálhattak az utasok a haláluk előtti utolsó percekben.

A tragédiát köveően James Cameron - aki 33-szor merült le a Titanic roncsaihoz - is kifejtette a véleményét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.