Zárt körű vacsorával és a szűk családja körében ünnepli Károly király a 75. születésnapját kedden. Az uralkodó - úgy tudni - a közszolgálatra koncentrál a nagy napon. Ám ami mindenkit foglalkoztat, az nem is ez, hanem, hogy Harry és édesapja elássák-e a csatabárdot.

Sajtóértesülések szerint Harry herceg biztosan nem lesz ott a vacsorán, ám a jólértesültek tudni vélik, telefonon köszönti majd fel édesapját a születésnapján. Ez egyrészt alátámasztja, hogy apa és fia továbbra sincsenek bensőséges kapcsolatban egymással, ám - a BBC arról ír - ez is hatalmas előrelépés, ugyanis Károly és Harry nincsenek igazán beszélő viszonyban egymással

Udvari bennfentes források szerint a király szomorú szívvel vette tudomásul, hogy 75. születésnapján nem csatlakozik a jókívánságaikat személyesen kifejező családtagokhoz másodszülött fia, Harry sussexi herceg, aki csaknem négy éve felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként végzett munkájával, és amerikai feleségével, Meghan hercegnővel együtt Kaliforniába költözött.
Harry viszonya azóta is feszült a család többi tagjával, mindenekelőtt bátyjával, Vilmos trónörökössel, és a helyzeten csak rontott a sussexi herceg által néhány hónapja megjelentetett, a királyi család életéről kényes részleteket feltáró könyv.

III. Károly király 75 éves lett.Forrás: MTI/AP/Királyi udvar/Hugo Burnand/Hugo Burnand

A keddi királyi születésnapot III. Károly kifejezett kívánságára nem előzte meg és nem is kíséri országos ünnepségsorozat, ehelyett az uralkodó fogadást rendez az NHS ápolónői és szülésznői számára, emellett a Koronázási Ételprojektet is bemutatja, amelynek keretén belül az élelmezési szegénységgel küzdő embereknek segítene. A projekt lényege röviden: egyrészt az emberek és áruházláncok rengeteg élelmiszert dobnak a kukába, másrészt vannak, akik éheznek. A tervek szerint ételosztó központokat hoznak létre, ahonnan a feleslegessé vált ételek oda kerülhetnek, ahol nélkülöznek. 

A hajléktalanok megsegítésére alakult Big Issue magazin hétfőn a király első oldalas portréjával jelent meg, és az uralkodó a folyóiratban közölt írásában hirdette meg hivatalosan a Koronázási Ételprojektet nevű nagyszabású programot, amelynek elsődleges célja az élelmiszerpazarlás megszüntetése.

III. Károlyt trónra lépése után kilenc hónappal, idén májusban koronázták meg Szent Eduárd koronájával a londoni Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában.
Ő az angol-brit monarchia történetében a legidősebb uralkodó, akit megkoronáztak. Édesanyja, II. Erzsébet királynő 27 éves volt, amikor 1953 júniusában ugyanitt megkoronázták.