3 vízi szörny, amitől rettegnek az emberek

óceán tudomány kutatás tenger szörny
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néha közvetlenül a vízfelszín alatt, máskor több tíz vagy száz méter mélyen lapítanak, és csendben várnak áldozataikra. De valóban élnek szörnyetegek a vizekben? Léteznek hegyes fogú, emberi prédára leső, ragadozó lények a mélyben, vagy csak az ember fantáziája teremtette meg őket? A Life.hu a titok nyomába eredt.

Úgy tűnik, az elmúlt évszázadok alatt jottányit sem csillapodott a kíváncsiság, az ember a mai napig tudni akarja, valójában milyen lények népesítik be a vizek sötétségbe burkolózó mélységeit.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A sok meghökkentő és vitára okot adó legenda közül most három olyan történetet emelünk ki, amelyek az elmúlt években borzolták a kedélyeket.

1. Az angolok lomha vízi réme

2012-ben a Brit-szigetek közelében látták meg először a lényt, amely bár hatalmas volt, barnásszürke színe miatt szinte beleolvadt a tengerbe. Később kb. 700 méter mélyen le is filmezték a "szörny" mozgását, és a film - miután felkerült a legnépszerűbb videomegosztó oldalra - teljesen lázba hozta az internetes közönséget. Emberek ezrei találgatták, hogy a felvételen miféle jelenség látható. Az egyik legelfogadottabb feltételezés szerint egy különös fajt fedeztek fel a kutatók, mások egy összegubancolódott, elsüllyedt műanyag ponyva mellett tették le a voksukat.

Forrás: Youtube
Forrás: Youtube

Kiderült, egyetlen tipp sem állta meg a helyét, mert a felvételen - amit egyébként az Oceaneering Olajtársaság kamerája rögzített - a medúzafélék egy rendkívül különleges példánya szerepel. A Deepstaria enigmatica oly ritka, hogy utoljára az 1960-as évek közepén észlelték a létezését. A kedélyek csillapítására hivatalos közleményben tették helyre a dolgot: Steven Haddock, a kaliforniai Monterey Bay Aquarium biológusa nyilatkozatában elmondta, hogy a Deepstaria enigmatica nagyon ritkán látható élve, és hogy az állat az Atlanti-óceán déli részén őshonos, de az olajtársaság kamerája ennek a medúzafajnak egy példányát örökítette meg.

2. A polip, ami egy egész hajót a mélybe ránt?

Ha akad tengeri szörnyekről szóló legenda, annak minden bizonnyal az óriáskalmár, vagy ismertebb nevén a polip a főszereplője, amely félelmetes méretű, és karjaival akár egy egész hajót képes a mélybe rántani. Hogy miért tenne ilyet ez az állat, azt senki se tudja, mert mintegy 300-1000 méter mélyen érzi magát a legjobban. Eddigi legnagyobb partra vetett példánya 14 méter és 32 centiméter volt, az átlagos testmérete a kutatók álláspontja szerint kb. 6-15 méter lehet, így ha mégis zsákmányként tekintene az emberre, nem sok esély lenne az életben maradásra. A tengerbiológusok mindenesetre azt állítják, hogy az óriáskalmár veszélytelen az emberre.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Múlt év júniusában azonban sikerült végre lencsevégre kapni a legendás rémet: a japán kutatók az óceán mélyén filmezték le a világ legnagyobb és évszázadok óta a legfélelmetesebbnek tartott gerinctelen állatát. A tengerészmesék mélytengeri szörnyetegét a Csendes-óceán északi részén, a Chichi-szigettől 15 kilométerre vették észre a kutatók. Legalább100 alkalommal merültek le az óceánba, és összesen 400 órát töltöttek egy háromfős tengeralattjárón, hogy élve pillanthassák meg a legendák főszereplőjét. A lefilmezett példánynak három méter hosszú a törzse, és csápjaival együtt a közel 8 méter hosszúságot is eléri. Arra továbbra se derült fény, hogy az ember jelenlétére agresszióval vagy meneküléssel reagál-e.

3. Az oroszoknál is él "Loch Ness-i" szörny?

A szibériai Chany-tavon békésen horgászó férfiakat csónakjukból rántotta a mélybe egy olyan állat, amely a szemtanúk szerint a Loch Ness-i szörnyre hasonlít. A beszámolók szerint valóban lehet "rokonság" a skótok nemzeti szörnyetege és az oroszok vízi réme között, hiszen a szörnyű pillanatokban hosszú nyakat, kígyószerű testet, hatalmas uszonyt és farkat pillantottak meg mindazok, akik egy távolabbi csónakból tehetetlenül figyelték az eseményeket.

Kicsit később egy 59 éves férfi szintén a tóban lelte halálát, aki már nem horgászzsákmány, hanem a titokzatos, gyilkos rém után kutatta a Chany fekete vizét. Barátja, Vladimir Golishev szerint a férfi horgára valami óriási testtömeg akadt, amely rántott egyet a boton, és magával húzta a férfit a tóba, aki többé nem bukkant fel.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Néhány évvel a titokzatos halálesetek előtt a vízbe veszett egy 32 éves katona, aki egy különleges osztag tagja volt. Akik ismerték képességeit, elképzelhetetlennek tartják, hogy csak úgy a vízbe fulladjon. A katona nyolcvanéves nagymamája - aki szemtanúja volt az esetnek - azt állítja, hogy egy rémületes lény él a tóban, hiszen látta, hogy az unokája alatt hirtelen fodrozódni kezdett a víz, majd alulról "valami" hatalmasat billentett a csónakon. Hivatalos becsélések szerint csak az elmúlt három évben 19 megmagyarázhatatlan haláleset vagy eltűnés történt a tavon, és az előkerülő tetemmaradványok óriási harapásnyomokról tanúskodtak.

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.