Míg március 29-én, a Föld óráján arra kérik a háztartásokat és vállalkozásokat, hogy egy órára kapcsolják le a nem létfontosságú lámpákat és berendezéseket, addig a világ egyik vezető szexuális jóléti márkája arra ösztönöz, használjuk ki ezt az elektronikától mentes, sötétben töltött hatvan percet arra, hogy ismét közel kerüljünk egymáshoz. Természetesen a Life.hu is mindenkit erre bíztat.

A Life.hu Intim rovatában is elindult egy sorozat, melyben mindig tíz okot gyűjtünk, amiért az adott napon érdemes ágyba bújni. Eddig a péntek és a szerda kerültek terítékre, és a tendencia azt mutatja, szükség is van az ilyesfajta útmutatásra. De hogy miért is nem szexelünk magunktól? És miert kell erre minket külön figyelmeztetni?

"A technológia vívmányai napjainkban nagy szerepet játszanak abban, hogy közelebb hozzák egymáshoz az embereket, ugyanakkor sok esetben éppen ezek miatt távolodunk el egymástól" - derül ki a márka közleményéből, amely szerint a mai szerelmespárok életében, akik többet foglalkoznak elektronikus eszközeikkel, mint egymással, a különböző kütyük előbb-utóbb az intimitás útjába állnak. "Ez lehet az oka annak a szomorú ténynek is, miszerint az emberek 20%-kal kevesebbet szeretkeznek manapság, mint 2000-ben." Ez a jelenség sajnos nem újkeletű, a Life.hu-n éppen januárban foglalkoztunk a kérdéssel, hogy bizony jóval kevesebbet szexelünk most, mint tíz éve.

Sokkoló tény 1.
A Harris Interactive felmérése szerint a 18 és 34 év közötti amerikai felnőttek 20%-a használta már okostelefonját szeretkezés közben.
Sokkoló tény 2.
Az Ok Cupid statisztikáiból az derült ki, hogy a Twitter felhasználóknak általában rövidebbek a párkapcsolatai, mint azoknak, akik nincsenek regisztrálva a közösségi oldalon.
Sokkoló tény 3.
Egy angol kutatás szerint a megkérdezettek 12%-a felvette telefonját, tízből egy olvasott el üzenetet, és több mint 5% Facebookozott már valaha szeretkezés közben.
Ezek után jogos a kérdés, hogy a technika valóban lohasztja a szerelem utáni vágyat?

Hogy megtaláljuk a választ, segítségül hívtuk a Life.hu szexuálpszichológusát, Győri Szilviát. Arra kértük, nyugtasson meg minket, hogy nincs még minden veszve, és nem csak akkor fanyalodunk egymásra, ha a bolygón végre egy kicsit lekapcsolják a villanyt.

"Az elektronikai eszközök miatt alapjában más minőségben működik egy kapcsolat napjainkban" - kezdi érvelését a szakértő, aki szerint észrevétlenül kezdünk el ragaszkodni az okostelefonunk legújabb alkalmazásához, kedvenc közösségi oldalunk böngészéséhez, vagy különböző chat programokhoz. "Azt nem mondanám, hogy rövidülnek emiatt kapcsolatok, bár tény, hogy ha kevés figyelem jut a másikra, az előbb-utóbb elégedetlen lesz. Viszont ha ugyanolyan kütyümániás, akkor ez nem okoz valódi konfliktust. Inkább a kapcsolat minősége változik általuk, vagyis kevésbé lesznek tartalmasak."

Győri Szilvia:
Sok pártól hallom, hogy tíz órákat lehúz mindkét, vagy egyik fél egy multinál, aztán még vacsora közben, vagy lefekvés előtt az ágyban bőszen nyomkodják a laptopot, vagy a telefonon a levelezést, stb. Ez üressé teszi a kapcsolatot és lassan, de biztosan sorvasztja az intimitást.

Egy kapcsolatban nagyon fontos, hogy meglegyen a kölcsönös tisztelet és szeretet, emellett a figyelem, a törődés is elengedhetetlen. Abba a hibába sem szabad esni, hogy az érintést kütyük nyomkodására cseréljük. 

Mit tegyek, hogy a kijelző helyett engem érintsen?

"Ha ilyen probléma merül fel, bátran tegyük szóvá partnerünknek. Arra ügyeljünk, hogy ne indulatból, számonkérően beszéljünk! Keressünk egy alkalmas időpontot, és kérdezzük meg a párunkat, tud-e most ránk figyelni, mert valami fontosat szeretnénk mondani. Ha valóban megkapjuk a figyelmet, üljünk le mellé és mondjuk el, számunkra milyen fontos a minőségi együtt töltött idő, és úgy érezzük, ebből az utóbbi időben kevesebb jut. Kérdezzünk rá, hogy mi lehet az oka, és mit tudunk mi tenni annak érdekében, hogy a telefon, vagy a laptop ne legyen mindig fontosabb nálunk" - állítja a szexuálpszichológus.

Győri Szilvia véleménye szerint a párkapcsolatilag érett, intelligens embereknek erről tudnia kell sértődés nélkül beszélgetni, és megoldásra jutni. "Ha ez mégsem válna be, csak módjával és okosan tegyük, de tartsunk tükröt a párunknak. Mikor figyelmet várna tőlünk, még nézzünk rá a telefonunkra, vagy kérjük még pár perc türelmét egy fontos csevegés befejezéséhez. Éreznie kell ugyanis, hogy fordított esetben mi mit élünk meg. De ezzel tényleg nagyon óvatosan kell bánni, nem szabad átesni a ló túloldalára! Csak akkor javaslom, ha az őszinte kommunikáció nem vezet eredményre."

A Durex egy elgondolkoztató kisfilm segítségével is szeretné cselekvésre ösztönözni az embereket. A videó párkapcsolatok rövid történetét mutatja be, akik annak ellenére, hogy fizikailag egymás mellett vannak, a képernyők okozta bűvölet miatt mégis óriási távolságra élnek egymástól:

Ha úgy érzed, magadra és a kapcsolatodra ismertél, itt az ideje, hogy végre hagyd lemerülni az okostelefonodat, rántsd ki a falból a laptopod, iktasd ki a tévét, és kapcsold le a villanyt. Még ha nem is a Föld órájában estek vadul egymásnak, akkor is törekedj arra, hogy minél tovább fenntartsd a kütyümentes állapotot. És ha később be is kényszerülsz kapcsolni ezeket az eszközöket, koncentrálj magadra és a viselkedésedre, hogy másokra is jobban figyelhess. Erről szól ez a különösen hatásos reklám is.