Amikor az óvszer is csak 70%-ban véd: veled is megtörténhet!

Forrás: Thinkstock -
HPV betegség halál rákteszt védekezés óvszer daganatok egészség rák megbetegedés Nemzeti Rákellenes Nap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy a rákos megbetegedések felelősek Magyarországon az összes haláleset negyedéért? Hogy a lakosságszámhoz mérten több áldozatot szednek nálunk, mint a világ bármely más országában? Hogy a méhnyakrák a 45 év alatti nők körében a második leggyakoribb daganattípus? És hogy a HPV-től az óvszer is csak 70 százalékban nyújt védelmet? Erre hívja fel a figyelmet a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság április 10-én, a nemzeti rákellenes napon.

Évente mintegy 33 ezer ember veszíti életét daganatos megbetegedések miatt hazánkban. Ez átlagosan napi 90 halálesetet jelent, vagyis majdnem minden negyedórában meghal valaki rák miatt.

Forrás: Thinkstock

!

A nemzeti rákellenes nap nemcsak a daganatos betegségek okozta problémákra, de a rendszeres szűrések és a prevenció jelentőségére is felhívja a figyelmet. A rákos betegségek korai stádiumban ugyanis még jól kezelhetőek, és van olyan ráktípus is, amely ellen ma már a védőoltás is hatékony védelmet nyújthat.

A nők körében egyik leggyakoribb daganatért, a méhnyakrákért szinte 100 százalékban a humán papillómavírus (HPV) a felelős, amely ellen már közel tíz éve elérhető védőoltás. Ennek ellenére még mindig kevesen kérik az oltást, ennek is köszönhető, hogy évente még mindig 1000-1200 új megbetegedést diagnosztizálnak hazánkban, és közel 500 nőt veszítünk el miatta.

Életveszélyes lenne a HPV-oltás? Az orvosszakértők cáfolnak

Habár sikerült elérni, hogy a magyar lánygyermekek nagyjából 80%-a megkapja a HPV elleni védőoltást, még mindig számos tévhit és rémhír terjeng a vakcináról. Korábbi cikkünket a témában itt érheted el.

Ráadásul az egyéb genitális rákok 60-90 százaléka is a HPV-vel függ össze, ami a férfiaknál is rendkívül súlyos daganatos betegségeket okozhat. A HPV a méhnyakrák mellett szeméremtesti, hüvely- és végbélnyílás körüli, valamint hímvesszőrák okozója is lehet. Hüvely- és szeméremtesti rákot évente hozzávetőlegesen 300 nőnél diagnosztizálnak, és 120 esetben halálos kimenetelű a betegség. A végbélnyílás körüli rákbetegségek nagyjából 110 férfit és 130 nőt érintenek. A HPV összességében a rákos megbetegedések 5%-áért tehető felelőssé.

Végbéltáji viharok:

Már a téma említése is kínos lehet. Senki sem szeret beszélni végbélbajairól, pedig bárkinél előfordulhatnak az alsó tájékon is problémák. Akkor is, ha higiéniás szokásai nem hagynak kívánnivalót maguk után. Végbéltáji viharok című cikkünket ide kattintva érheted el.

A HPV veszélyét jól mutatja, hogy a nők 80 százaléka és a férfiak fele legalább egyszer megfertőződik vele. Bár a fertőzés az esetek többségében elmúlik, minden tizedik fertőzöttnél kialakulhat valamilyen daganatos elváltozás. Leggyakrabban szövettanilag ugyan jóindulatú, ám a szexuális életet ellehetetlenítő nemi szervi szemölcsöt okoz, amellyel a magyarok 10 százaléka legalább egyszer szembesül élete során. Mivel a természetes fertőzés után nem alakul ki tartós védettség, többször is el lehet kapni a vírust.

Forrás: Thinkstock

Annak ellenére, hogy ilyen széles kört érint, sokan nincsenek tisztában a főként nemi úton terjedő fertőzés veszélyeivel, és a védekezéssel kapcsolatban is számos tévhit kering. Sokan gondolják például, hogy a gumióvszer megfelelő védelmet nyújt a HPV ellen, azonban a fertőzés nem csak nyálkahártya érintkezésével, hanem bőrről bőrre történő átvitellel is terjed. Az óvszer ezért csupán 70 százalékkal csökkenti a transzmisszió esélyét.

Amit eddig nem tudtál az óvszerekről:

A gumióvszer az egyik legnépszerűbb védekezési eljárás világszerte. Hogy miért? Mert hormonmentes, hatékonyan véd a nem kívánt terhességtől, a nemi úton terjedő betegségektől, és szinte bárhol beszerezhető. Alábbi írásunkban mindent összegyűjtöttünk róla.

"A HPV okozta daganatos megbetegedések hazai statisztikái azért is elszomorítóak, mert a HPV elleni védőoltások csaknem 100 százalékos védelmet biztosítanak a fertőzéssel szemben. Nagyon komoly előrelépés, hogy tavaly ősz óta a 7. osztályos lányok számára ingyenessé vált a védőoltás, azonban jelentős javulást az eredményezhet, ha sikerül leszámolni a tévhitekkel, és valamennyi veszélyeztetett csoport - felnőtt nők, a fiúk és a férfiak egyaránt - felismeri a védőoltás jelentőségét.

Forrás: Thinkstock

A kétkomponensű oltóanyag a méhnyakrákkal, valamint a szeméremtesti és hüvelyrákkal szemben hatásos, míg a négykomponensű vakcina a daganatos megbetegedések tágabb köre ellen nyújt védelmet, vagyis az előbbiek mellett a végbélnyílás körüli rákok és a nemi szervi szemölcsök megelőzésére is alkalmazható. Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni a rendszeres szűrésekről sem, hiszen a HPV elleni leghatékonyabb védelmet a védőoltás és a rendszeres szűrések együttes alkalmazása jelenti" - mondta el dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke.

A kéj ára: fertőzések, amiket hazaviszel:

Mindig stresszes, ha megtudod, hogy elkaptál valamilyen nemi betegséget, de különösen pusztító érzés, ha úgy szerezted be a nyavalyát, hogy monogám párkapcsolatban élsz. Szexuális életed nem kell, hogy az állandó félelemről szóljon, de ha gyanúsan viselkedik a partnered, nem dughatod homokba a fejed! Ha ilyen helyzetbe kerültél, alábbi cikkünket ajánljuk.
"Ha most hagysz aludni, ígérem, holnap szexelünk" - Aki eleget alszik, jobban bírja az ágyban?http://www.life.hu/intim/20150408-a-michigani-egyetem-friss-kutatasabol-kiderul-aki-eleget-alszik-jobban-birja-az-agyban.htmlUgyan nem brit tudósok, ellenben michiganiek, akik kikutatták, hogy egy szunyúkálással töltött óra elég ahhoz, hogy a nők utána többet és jobban akarjanak szexelni. Lássuk akkor, hogy is van ez jól!IntimThinkstockKülönleges és olcsó édesítő? Kóstoltad már a spermás kávét?http://www.life.hu/intim/20150409-robert-john-lind-tobb-alkalommal-kolleganoje-kavejaba-ejakulalt-a-birosag-felmentette.htmlKi ne ismerné John Robert Lind történetét, aki 14 éven át dolgozott együtt kolléganőjével, Pat Maahsszal egy Minnesota állambeli barkácsáruházában. Ez persze még nem lenne nagy szám, ha a 34 éves férfi nem ejakulált volna fél éven keresztül a nő kávéjába. De ez történt...IntimThinkstockA hármas szex egy érzelmi aknamező - Így válaszd ki a tökéletes partnert a triplázáshozhttp://www.life.hu/intim/20150407-edesharmas-szex-harmasban-igy-valasszatok-ki-a-partnert-a-harmas-szexhez.htmlSokszor eljátszottatok már a gondolattal, milyen lenne az ágyban egy vadabb felállás? Végül a pároddal eldöntöttétek, hogy az erotikus álmokat ezúttal valóra váltjátok? Váó! Az édeshármas új színt vihet a szexuális életetekbe akkor is, ha amúgy minden rendben van köztetek. Már csak az a kérdés, hogyan (és hol) fogjátok megtalálni a tökéletes harmadikat. Ebben segítünk most.IntimThinkstockHoppá! Akkor most mégsem számít szexnek a kézimunka?http://www.life.hu/intim/20150404-szexteszek-2015-szexpoza-tavaszi-szex-helyszinek-szerelmeskedeshez-es-tovabbi-kerdesek.htmlKoránt sem reprezentatívak, de azért sokatmondók. Tanulságosak, viccesek, valamint a végsőkig realisztikusak. Névtelen voksok, titkos vélemények, perverz vágyak ezek, melyekből tanulhatunk, és képet kaphatunk egymásról. Íme az utóbbi idő legjobb, cikkeinkben fellelhető szavazásai, és legmeghökkentőbb eredményei.IntimThinkstockMinden, amit a férfiak tudnak a vagináról: Tanulságos videó!http://www.life.hu/intim/20150406-kiderult-hogy-a-ferfiak-nem-sokat-tudnak-a-vaginarol-es-zavarban-vannak-ha-beszelnek-rola.htmlIlyen, amikor pasik próbálják leírni, hogyan és miként működik a női nemi szerv. Vicces kisfilm készült!IntimOrigoA fapinaság billoga: Így leszel a szexhiánytól túlsúlyos, az orgazmusmegvonástól dekoncentrálthttp://www.life.hu/intim/20150404-a-szexhiany-es-az-orgazmusmegvonas-dekoncentraltsagot-betegsegeket-es-kenyszerevest-okoz.html'Na, erre is ráférne egy menet' - gondoljuk, amikor indokalatlan hisztit, megmagyarázhatatlan kiborulást, haszontalan szőrszálhasogatást és okafogyott, spontán dührohamot tapasztalunk nőtársainknál. Olyan ez, mint a 'tuti megjött neki, azért ilyen feszült' kifejezés. Ha pedig mások mondják ránk ezeket, még inkább kiborulunk. Csak nem azért, mert van benne igazság?IntimThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.