Ha olyan dolgokat szeretnénk látni, amik másutt működnek, csak éppen idehaza nem, szükségtelen Los Angelesig mennünk. Pedig az angyalok városában most valami elkezdődött, évtizedekbe kerülhet azonban, mire ideér. Lássuk hát, miről is van szó!

2014 nyarán (fennállása óta először) leszbikus nőknek állított össze szexpózajánlót a Cosmopolitan amerikai kiadása. A pozitúrák kritikusai persze rögtön tudni vélték, hogy a tippek nagy része heterofantázia csupán, és kizártnak tartották, hogy a melegek a felsorolt módok bármelyikében örömet tudnának szerezni egymásnak. A Life.hu akkor utánajárt, mennyire áll távol a valóságtól egy ilyen összeállítás, és miképpen vélekedik róla a célközönség.

Forrás: Thinkstock

Akkor egy önmagát kicsit tudatos, aktivista melegnek valló lány, Laura magyarázta el nekünk, hogyan éli meg egy heteroszexuális beállítottságú ember, ha egyszer csak a világ ilyen óriási lépést tesz a melegek elfogadása felé:

"Alapvetően abszolút pozitív, hogy leszbikus téma is megjelenik a lapban. Szerintem az mindig előrelépés, ha a többségi társadalom tagjai, jelen esetben a vélhetően (bár ki tudja) heteroszexuális szerkesztők is nyitnak a téma felé. Hiszen bizonyára sok fiatal lány olvassa a lapot, ahol a "hogyan csábíts el egy pasit" jellegű cikkekkel nem sokra megy például egy önmagát kereső, még abszolút kezdő leszbikus. És ha onnan (meg remélhetőleg sok más helyről is) azt kapja, hogy tök oké vagy akkor is, ha meleg vagy, élhetsz ugyanúgy teljes és boldog életet, akkor ez segítheti őt az önelfogadásban" - mondta akkor a 25 éves lány, és valahogy ezt érezhetjük most is a Los Angeles-i kiss cam hájp kapcsán.

Hogy miről is van szó?

Az alábbi videóról, amelyet a Los Angeles Dodgers - Arizona Diamondbacks baseballmeccsen rögzítettek. A kisfilmen a szünetekben oly népszerű szokás, a csókkamera képe látszik, amire pedig figyelni kell, az a csók, amit két férfi vált egymással, amikor rájuk figyel a kamera. Vagyis inkább a reakció, ami tettüket követi (a srácokat 0.27-nél kell keresni):

A stadionban üdvrivalgás hallatszik, a tömeg hangosabban örvend, tapsol, kiabál, amikor a két meleg férfi - felvállalván önmagukat és másságukat - megcsókolja egymást. Persze biztosan sokan furcsának, talán visszataszítónak is tartották ezt a jelenetet, az ő hangjukat azonban elnyomta az elfogadás zaja.

Mennyire is állunk távol ettől?

Nos, eléggé. És nem csak azért, mert csókkameránk sincsen, mert még ha lenne is, sem az azt kezelő szakember, sem pedig a meleg párok nem vállalnának be egy ilyen epizódot, még akkor sem, ha csak pár másodperc lenne az egész.

Megkérdeztük a Life.hu szexuálpszichológus szakértőjét, Győri Szilviát, mit gondol a témáról. Mi változott mostanra, hogy ilyen elfogadott lett a melegek nyilvános csókolózása, vagy egyéb megnyilvánulásai? Egyszeri alkalom lehetett ez csupán a tengerentúlon, vagy tényleg javul a tendencia e tekintetben? Ma Magyarországon hogyan reagálnának az emberek egy ilyen helyzetben? És ami a legfontosabb, min kellene változtatnunk, hogy felzárkózhassunk ahhoz a szinthez, ami Los Angelesben van?

"Napjainkban egyre inkább előkerül a melegkérdés, többet beszélünk és olvashatunk róla, egyre több ember vall színt a szexuális orientációjáról, és egyre nagyobb az esélye annak, hogy az ismeretségi körünkben is legyen valaki, aki a saját neméhez vonzódik" - kezdi érvelését a szakértő, aki szerint, ha a saját értékrendünkbe nem fér bele ez a fajta szexuális orientáció, könnyen rakjuk ezeket az embereket negatív skatulyába. Vagyis úgy utasítjuk el őket, hogy valójában nincs személyes tapasztalatunk, ismeretünk róluk.

Forrás: Thinkstock

"Ha személyes kötődésünk van, sokkal könnyebb elfogadni ennek a tényét. Ezt az is elősegíti, hogy vannak olyan színészek vagy televíziós személyiségek, akik köztudottan melegek, emellett pedig közönségkedvencek. Szerencsére hazánkban is van már olyan cég, ahol menedzsmentszinten van homoszexuális kolléga, aki ezt fel is vállalja, ezzel is erősítve azt, hogy a sokszínűség igazából jó dolog" - állítja Szilvia, aki felhívja a figyelmünket arra is, hogy bizony magyar filmek is születnek a témában, ami szintén közelebb hozza ezt az emberekhez. "Emellett fontos lenne már gyerekkortól a megfelelő szexuális tájékoztatás és nevelés, ami ugyancsak az elfogadást segítené."

"Nagyon sok jó kezdeményezés van már itthon, de még bőven van hová fejlődni, hiszen bármilyen meglepő is, ez a téma még mindig tabunak számít."

"Úgy gondolom, itthon még a csókkamera is sok embert feszélyezne. Az újabb és újabb coming outokat is legtöbbször botrányként címkézik a pletykalapok, így talán itthon kevésbé számíthattunk volna ugyanarra a reakcióra, mint ami Los Angelesben történt" - véli a szexuálpszichológus.

Mi fog változni mostantól?

Ami a tengerentúli eseményeket illeti - Győri Szilvia úgy véli -, egyre több kapu nyílik majd meg a csókkamera esetéből merítve, talán több ember vállalja majd fel bátran önmagát. Biztos, hogy a médiában is elindít majd egy pozitív hullámot, ami ugyancsak az elfogadást fogja erősíteni.

"Mindenkinek érdemes lenne átgondolnia, hogy a melegkérdésben milyen megnyilvánulásai vannak, milyen értékrendet közvetít, hiszen lehet, hogy a diszkriminatív, elutasító megjegyzésekkel épp egy barátja vagy családtagja életét keseríti meg, vagy rekeszti ki egy bizalmi viszonyból" - állítja a szakértő.