Érdemes odafigyelni a fény és a sötétség egyensúlyára, mert előbbi „árthat a női termékenységnek” – derül ki egy friss kutatásból.

A túl világos hálószoba akadályozhatja a fogantatást a tudósok szerint. A hálószobába bekúszó digitális kijelzők és a beszűrődő utcai fény mind kihatnak a női ciklusra. Ajánlatos tehát biztosítani a jó alvást, mégpedig rendszeres étkezés és a megfelelő sötétség biztosításával.

Az összefüggés első hallásra talán furcsa lehet, ám tízből hét párnál „nehezen jön össze a gyerek”, és az ok sok esetben ismeretlen.

A Cell Reports című szaklapban megjelent eredmények alapján az idősebb egerek közül a normális cirkadián ritmusúak 71 százalékánál történt meg a fogantatás, míg azoknál, akiknél a fény miatt felborult a belső óra, ez az arány csupán 10 százalék volt. Fontos, hogy a termékenység megfelelő alvás hatására náluk is helyreállt.

Forrás: Thinkstock

Dr. Gene Block, a Kaliforniai Egyetem munkatársa elmondta, hogy az egereken végzett kísérlet következetését valószínűleg emberekre is lehet vonatkoztatni, tehát a mesterséges fény elkerülésével sokat tehetünk a teherbeesésért.

A fény és a sötétség kellő egyensúlyát azért is érdemes megőrizni, mert ellenkező esetben más súlyos egészségügyi következmények is felmerülhetnek, úgymint cukorbetegség, depresszió vagy bizonyos rákfajták kialakulása.

Dr. Neil Stanley független alvásszakértő hozzátette, hogy a szervezet belső órája „rendkívül érzékeny”, így nem meglepő, hogy a termékenységgel is összefügg.