Az igazi szeretet nem csupán két ember érzelmi fellángolását jelenti, ott jelen van még egy esszenciális összetevő. Az egymás iránti tisztelet. 

A tisztelet nem más, mint egyfajta nagyrabecsülés, csodálat érzése és kinyilvánítása valakinek a tudása, tettei vagy tulajdonságai iránt. A tiszteletet ki lehet érdemelni, ki lehet vívni, de nem lehet kierőszakolni.

Forrás: Thinkstock

A kierőszakolt tisztelet valódi hátterében mindig félelem és elnyomás van, ami mindkét oldalon megjelenik. Nemcsak annál, aki elnyomás alatt áll, hanem az elnyomó személynél is. Ő a saját félelmeinek a rabja. Nyugtalanul alszik az, akinek bűnös a lelkiismerete, még akkor is, ha ezt enyhíteni akarja azzal, hogy másokat manipulál és hatása alatt tart. 

Addig, amíg az ember nem él tisztességes életet, addig nem engedheti meg magának azt a "luxust”, hogy tisztelje magát. 

Ez viszont azt jelenti, hogy esélye sincs másoknak tiszteletet adni, így nem is fog kapni. Ezért megpróbálja kierőszakolni, és a kör bezárult. 

Pilát Gábor

Az elmúlt húsz évben közel 13 ezer embernek tartottam értékesítési, vezetői, valamint kommunikációs tréningeket, és már a kezdetektől azt figyeltem meg, hogy az alapvető igazságok, összefüggések az élet minden területén használhatók. Nem is lehetne másképp, hiszen a mondás szerint, ami igazság, az mindenhol az, ami pedig nem működik mindenhol, az nem volt igazság.

A "Tabuk nélkül a párkapcsolatról" közösséget azzal a céllal hoztam létre, hogy a tapasztalataim alapján támogatást, segítséget nyújtsak azoknak a pároknak és párjukat kereső embereknek, akik minőségi élet megélésére törekszenek, legyen az párkapcsolat, munka, gyereknevelés vagy önmagunk megtalálása a világban.

www.pilatgabor.hu,
Facebook/Tabuk nélkül a párkapcsolatról

Tisztességesnek lenni nem azt jelenti, hogy csöndben tűrjük, hogy belénk rúgjanak. 

Persze csak a filmekben van úgy, hogy a jó mindig győzedelmeskedik, és elnyeri a hercegnő kezét, vagy méltó jutalmát, de mindegy is. Azzal, hogy kiállsz az igazság mellett, magad mellett, egy dolgot már biztosan megnyertél. A saját önbecsülésedet, és ezzel együtt a környezeted tiszteletét.

 

Forrás: Thinkstock

Egy házasságot nem a házassági papír tart össze, és egy családot sem a rokoni szál vagy a közös családnév. Inkább az egymás iránt érzett szeretet és kölcsönös tisztelet.