Minden nő mellé kellene egy Shane Tusup

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt -
Zsivoczky Attila riói olimpia Zsivoczky-Farkas Györgyi Hosszú Katinka Kozák Danuta Shane Tusup Fazekas-Zur Krisztina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Évek óta keressük Katinka és Shane közös sikereinek titkát. Rengeteg cikk készült már erről a csodálatos párosról, Rio óta pedig mindenki a fejét vakarja, mitől lehetnek legyőzhetetlenek együtt. Nem ők azonban az egyetlenek, akik házaspárként érnek el elképesztő eredményeket. A magyar aranyak nagy részének megszerzésében ugyanis az "edző férjeknek" legalább annyira benne volt a kezük, mint kedveseiknek. Most annak jártunk utána, mitől működhetnek ezek a párkapcsolatok.

Mint ismeretes, Magyarország nyolc aranyérme közül hármat Katinka zsebelt be (100 m hát, valamint 200 m és 400 m vegyesen), Kozák Danuta nevéhez pedig három medál köthető, ő női kajak egyes 500, kajak kettes 500 és kajak négyes 500 méteren diadalmaskodott. Utóbbi együttesben ott volt Fazekas-Zur Krisztina is. Zsivoczky-Farkas Györgyi hétpróbázó pedig 8. helyzést ért el Rióban. És hogy mi a közös ebben a négy sportolónőben? Az, hogy mindannyian szerelmükkel, férjükkel készültek fel az olimpiára.

Forrás: Facebook/Katinka Hosszu

Katinka receptjével nyernek Danutáék?

Hosszú London után döntött úgy, hogy stratégiát vált. 2012-ben lecserélte korábbi edzőjét, Dave Salót, egy évvel később pedig már csodás eredményeket ért el a barcelonai világbajnokságon; két aranyérmet szerzett 200 és 400 méter vegyesen, akkor már szerelmével, Shane Tusuppal az oldalán. Azóta pedig szinte mindenhol nyer, ahol rajtkőre áll. "Együtt hoztuk meg a döntést, mindketten nagyon bízunk egymásban. Természetesen bele kellett rázódnunk, hogy már nemcsak férj és feleség, hanem edző és tanítvány is vagyunk. Nincs éles vonal a kettő között: reggel, edzés közben is a férjem, de tudom, és el is kellett fogadnom, hogy a tréningek során ő a főnök, ő diktál" - nyilatkozta korábban Katinka a Blikknek.

Katinka szerint ez nem megterheli, hanem éppen ellenkezőleg, megerősíti a magánéletüket. Így lehet ez Kozák Danutánál is, aki 2013-ban szerződött az újpesti kajakcsapathoz, amelynél szerelme, Somogyi Béla is dolgozott. "Bevallom, fontos szempont volt a döntésemnél, hogy a párom is itt dolgozik. Nem az egyetlen, de mindenképpen az volt a szándékom, hogy közösen folytathassuk a munkát, ő készítsen fel a versenyekre" - mondta az ötszörös olimpiai bajnok kajakos a lapnak.

Forrás: youtube/sportklub

"Utólag beismerem, eleinte nem rajongtam az ötletért, hogy Danuta vőlegénye egyben a lányom edzője is legyen" - vallotta a Borsnak Kozák Balázs, Danuta édesapja.

Nem tudtam elképzelni, két ember hogyan tud napi 24 órát együtt lenni.

De egy év alatt bebizonyították, nemcsak az életben, a sportban is nagyon jó párost alkotnak."

"Kemény lesz, amíg nem láthatom a kisfiamat"

Fazekas-Zur Krisztina 2010-ben házasodott össze Rami Zur izraeli származású amerikai kajakozóval, akivel az Egyesült Államokban telepedett le. Onnantól az edzéseit Zur irányította, vagyis ahogy Katinkáéknál, náluk is a férj segíti sportoló kedvesét mind a mai napig. Ahogy arról korábban a Life.hu beszámolt, az olimpiai bajnok 2014 júniusában életet adott kisfiának, Noah Davidnek, az egyesült államokbeli New Port Beach egyik kórházában. Egy évvel a szülés után pedig máris világbajnokságot nyert.

Rami, Noah és Krisztina Forrás: Facebook/Fazekas-Zur Krisztina

"Nagy változás volt az életemben, hogy Noah megszületett. Szerintem elég jól helytállok mind a két szerepben, bár néha lehetett volna jobban is. Gondolok olyan esetekre, amikor nem nyújtottam például eleget egy edzés után, mert sajnáltam az időt a fiamtól elvenni, de ez az én gyengeségem, hogy nem tudtam több időt elszakítani a fiamtól, de ahhoz képest jól fel tudtam készülni" - vallotta be korábban Krisztina, aki természetesen a 2016-os olimpiára is férjével készült fel. Rami elkísérte őt Rióba, a kisfiuk azonban nem lehetett velük.

"A férjem szülei ritkábban látják Noah-t, ezért döntöttünk úgy, hogy Rami az olimpia előtt elrepül vele Izraelbe. A játékok után megyünk majd érte. Kemény két hét lesz ez számomra, amíg nem láthatom a kisfiamat" - mondta a Blikknek a kajakos, aki végül a női négyes tagjaként lett újból olimpiai bajnok.

"Tudom, mi a jó a páromnak"

Nem titok, hogy az Európa-bajnokságon hatodik hétpróbázót, Zsivoczky-Farkas Györgyit is férje, a korábbi tízpróbázó Zsivoczky Attila edzi. 2015 márciusi interjújukból kiderül, legfőbb céljuk az volt, hogy ott lehessenek Rio de Janeiróban, méghozzá együtt. "Már két és fél éve dolgozunk együtt, s hogy sikeresen, az az eredményeken is látszik. Sosem okozott gondot, hogy egy pár vagyunk, sőt jó a közös munka, mert így még inkább megismerjük egymást. Sok időt töltünk együtt, de azért nem a nap huszonnégy óráját" - árulta el akkor Attila, aki pályafutása során Eb-ezüst- és vb-bronzérmet szerzett.

"Szerintem az, hogy férj és feleség vagyunk, könnyebbé teszi a feladatunkat, hiszen tudom, mi a jó a páromnak, és ő is érzi, jót akarok neki."

"Jól tudunk együtt dolgozni, ha van valami nézeteltérés, megoldjuk, nincsenek sértődések. Persze akadnak pillanatok a kapcsolatunkban, hogy éppen haragszunk egymásra valamiért, de az edzést akkor is végigcsinálom, ha morcos vagyok" - ismerte el Györgyi, aki az anyaszerepen is gondolkodik. "Beszéltünk már a gyerekvállalásról a párommal, de az olimpiáig a sport a legfontosabb."

Aranyat ér egy ilyen szerelem?

Ezeket a csodás kapcsolatokat és az eredményeket látva persze felmerül a kérdés, hogy tényleg ennyit számít, vagyis szó szerint aranyat ér egy szerető társ támogatása? "Minden kapcsolat magában foglalja a közös szót. Nem ok nélkül. Bármilyen viszonyról is legyen szó, van valami, ami összeköti azt a két embert. A családban különösen fontos ezek megélése, ami például a munka terén ritkán adatik meg, hiszen általában nem együtt tevékenykednek a párok. Így sokszor az is felmerül, hogy nem mindenki érti párja munka iránti lelkesedését, az azzal kapcsolatos céljait. Mégis, egy jó társ akkor is lelkesíti a másikat, ha nem érti annak minden mozzanatát" - véli Deáki Tímea, a Life.hu párterapeutája, aki szerint társunk lelki és szavakkal kimondott támogatása megerősítést, valami elakadásban pedig új erőt jelent.

Shane Tusup, Hosszú Katinka edzője és férje Rióban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

"Nem sokan képesek arra, hogy párként együtt is dolgozzanak."

"Gyakori, hogy az emberek kicsit másként viselkednek otthon és a munkahelyen, ami nem jelenti azt, hogy nem ismerjük kellően a párunkat. Akik mégis bevállalják a közös munkát, jó okkal teszik. Fontos, hogy akkor működik jól, ha nagyon ismerik és tisztelik egymást, ha elfogadják egymás felé az alá-fölérendeltségi szerepet. Ha van olyan közös céljuk, ami miatt megéri együtt dolgozni. Továbbá fontos, hogy kellő önbizalommal és önismerettel, illetve óriási empátiával rendelkezzen mindkét fél" - véli a szakértő.

Sportolók között gyakoribb az ilyen kapcsolat

"A zsigereikben lévő kitartás, a sport, a feladat tisztelete, az eredményorientáltság, a sikerek okán kialakult önbizalom mind olyan tulajdonságok, amik lehetővé teszik számunkra, hogy a párjuk mellett dolgozva is egész emberek maradjanak. Sőt hogy velük váljanak igazán azzá" - válaszolta Deáki Tímea arra kérdésre, hogy mi történhet, ha egy férfi sokáig a háttérben marad, és mindent a nála sikeresebb szerelme győzelmére tesz fel.

"Mindennek van ára, kérdés, hogy mi mennyit ér meg. Egy sikeres nőt akkor tud a férfi mindenek felett támogatni, ha egyrészt kellő önbizalommal és önismerettel, másrészt a párja iránti óriási hittel és tisztelettel bír. A harmónia akkor marad fenn hosszabb ideig, ha a háttérben lévő segítő kap olyan ellenszolgáltatást (szerelmet, odafigyelést, elismerést, anyagi juttatást stb.), ami számára vonzóvá teszi a támogató szerepet - állítja a párterapeuta, ki szerint nem csoda, hogy a sportolók között gyakoribb az ilyen jellegű kapcsolat.

"Egy párkapcsolat sikeressége két emberen múlik. A támogató odafigyelés, a másikban való hit, az egymás iránti büszkeség nagyon jó alap erre. Akik ezt hangosan ki is mondják mások előtt is, tovább erősítik ezt az alapot. A támogatás mértéke azonban egyéni és helyzetfüggő. Egy világszintű sportolónál sokkal látványosabb és nagyívűbb, mint egy autószerelőnél, de megélése akár vele azonos is lehet."

"A jó társ komplexen gondolkodik kettőjükről, és magáénak is tudja az elért eredményeket."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.