Régi idők szexszimbólumai: a 20. század eleje és Mata Hari

2018.02.02. 18:00

Cikksorozatunkban régi korokba teszünk utazásokat, hogy a történelem kezdeteitől egészen a közelmúltig egy-egy ikonikus nőalak figuráján keresztül megvizsgáljuk: mi számított az adott időszakban szépségideálnak és kívánatosnak? A legújabb részben a 20. század elejének leghíresebb és legcsábítóbb kémnője következik.

Miután a cikksorozatunkban kitárgyaltuk már az őskor, az ókor, a középkor, a reneszánsz, a 18. századi Franciaország és a 19. századi Magyarország egy-egy szépségideálját-szexszimbólumát, most következzék olyasvalaki, aki a 20. század első éveiben ejtette ámulatba a férfiakat az erotikus táncával Európa nagyvárosi mulatóiban, és csábított el magas rangú politikusokat és katonatiszteket az első világháború idején.

Mata HariForrás: AFP

Mata Hari neve nem véletlenül kelt olyan asszociációkat, mintha egy egzotikus világból érkező, különleges származású művésznőé lenne: pontosan ez volt a cél ezzel a művésznévvel. Mata Hari eredeti neve cseppet sem egzotikus: a holland lányt Margaretha Geertruida Zellének hívták. Az viszont igaz, hogy az 1876-ban született lány különleges külsővel rendelkezett: magas és karcsú volt, a fekete szemével és a kreol bőrével pedig alaposan elütött a többi holland lánytól - olyannyira, hogy azt is pletykálták róla: a felmenő között színesbőrű jávaiak is találhatóak. „Orchidea a vajasbödönök között”: mondta róla a kalapgyártással foglalkozó édesapja, akinek ő volt a kedvence, és a kis Margaretha már iskolánylányként mindenféle meséket talált ki az előkelő származásáról. A fantáziája ezen képessége később nagyon jól jött neki – majd nagyon rosszul.

Az egzotikus táncosnő eredeti neve Margaretha Geertruida Zelle voltForrás: AFP

Édesapja váratlan halálával nagyot fordult az akkor 13 éves lány élete: az anyja is depressziós lett, és rövidesen meghalt, ő pedig rokonokhoz, majd leánynevelő intézetbe került - utóbbit a középkorú igazgatóval folytatott viszonya miatt kellett végül elhagynia.

Egy házassági hirdetés révén ismerkedett meg a nála 20 évvel idősebb katonatiszttel, aki 19 éves korában az első férje lett, de nem sok köszönet volt benne: a férje iszákosnak és erőszakosnak bizonyult, nyíltan szeretőket tartott, és a feleségét lényegében bezárva tartotta.

Két gyerekük is született, az egyik tragikus módon meghalt (megmérgezték), és amikor Margaretha végül elvált a férjétől, az nem csak erőszakkal magánál tartotta a közös kislányukat, de szabályos hadjáratot folytatott a volt neje kisemmizésére és ellehetetlenítésére.

Mata Hari első férjévelForrás: AFP

Ekkor döntött úgy Margaretha, hogy új életet kezd, és Mata Hari lesz belőle.

Párizsba költözött, és 1905-től táncosnőként dolgozott. Hamar nagy feltűnést keltett az előadásaival, főleg mert erősen lenge ruhában adta őket elő, és ez akkoriban még újdonságnak számított. Persze a vetkőzést így is a korabeli mértékkel érdemes érteni: ugyan igazi ruha alig maradt rajta egy-egy előadás végére, de viselt egy testszínű anyagot az egész alatt, amit a sejtelmes fényeknek és mozgásnak köszönhetően nem nagyon tudtak megkülönböztetni a nézők a bőrétől. Továbbá mindig magán hagyta a híressé váló, csillogó kövekkel díszített, fémből készült melltartóját, sőt állítólag még a hálószobában, szex közben sem vette le. Hogy miért? Mert szégyellte a kis melleit, amelyek eltértek a korabeli szépségideáltól – lám-lám, még a szexszimbólumoknak is megvannak a maga frusztrációik és konfliktusaik mások (képzelt) elvárásai miatt. A színpadi karrierjéhez és művésznevéhez új identitást is kitalált: a sztori szerint Mata Hari egy indiai származású árva szépség, akinek az apja hindu pap, az anyja pedig templomi táncosnő volt.

A táncosnő hamar nagy feltűnést keltett az előadásaivalForrás: AFP

Ezt az árva szépséget persze megpróbálták jó sokan felkarolni, és többek között Berlin, Bécs, Madrid, Monte Carlo és persze Párizs mulatóiban turnézva jó néhány szeretőre szert tett, a korabeli európai elit köréből válogatva.

Idővel már nem is annyira táncosként, mint inkább luxus kurtizánként tevékenykedett - és ekkor jött az első világháború. Mivel viszont Mata Hari ilyen bensőséges viszonyban állt a kor fontos politikai és katonai személyiségeivel, így másokkal ellentétben továbbra is könnyen utazgathatott a különböző országok között. Erre persze lecsaptak a titkosszolgálatok is, és beszervezték őt - nagyon úgy tűnik, hogy több is egyszerre: 1917-ben letartóztatták a francia hatóságok azzal, hogy brit hírszerzési információk szerint a németek számára kémkedik. Mata Hari azt állította, hogy ő valójában a francia titkosszolgálat számára dolgozik, ami igaz is volt, de miután megállapították, hogy kettős ügynökként a németeknek is fontos dokumentumokat adott át, hadbíróság elé állították.

Máig nem tudni pontosan, valóban kémkedett-e érdemben bármelyik országnak, és a kettős ügynöksége nem-e csak egy kompromittálási kísérlet volt, mindenesetre a háború eseményei közepett nem sokat bajlódtak hosszas tárgyalásokkal, és nem sokat remélhetett az, akit kémkedésen kaptak. Ő azt vallotta, hogy németektől csak szerelmi szolgáltatásért cserébe kapott pénzt, majd amikor emiatt szajhának nevezték, így válaszolt: „Szajha? Igen, de áruló soha!”

Mati Harit kettős ügynökség vádjával elítélte a hadbíróságForrás: AFP

Az ítélet végül golyó általi halál lett, és Mata Harit 1917-ben, 41 éves korában kivégzőosztag elé állították. A legenda szerint visszautasította, hogy bekössék a szemét a végzetes sortűz előtt, és bátran nézett szemtől szembe a halállal. Az igazi hírneve pedig még csak ezután kezdődött: a holland polgárlányból lett indiai táncosnő és európai szuperkém története sok-sok művészeti alkotást megihletett az évtizedek során, egészen a mai napig, Mata Harit pedig olyan, maguk is szexszimbólumnak számító színésznők személyesítették meg később, mint Greta Garbo, Asta Nielsen, Gábor Zsazsa, Sylvia Kristel, vagy Jeanne Moreau.

Mata Hariszexszimbólum