A történelem legnagyobb szexbotrányai: Lüdia perverz királyának halála

2018.08.09. 18:00

Új cikksorozatunkban régi koroktól kalandozunk egészen a közelmúltig, és olyan pikáns, pajzán és polgárpukkasztó eseteket gyűjtünk össze, amelyek a maguk idejében világraszóló skandalumot okoztak. A negyedik részben az ókori Lüdia kissé érdekes szexuális ízlésű uralkodója, a felesége és a testőre esetét meséljük el.

Miután a cikksorozatunk első részében egy ókori kínai királynő és a hatalmas szerszámú titkos szeretőjének szexbotrányát göngyölítettük fel, a másodikban az antik Róma egyik legtrükkösebben összehozott légyottját meséltük el, a harmadikban pedig egy kapzsi római államférfi kínos ügyébe avattuk be az olvasóinkat, ezúttal a Krisztus előtti 8. századba és Lüdiába utazunk.

Lüdia nagyjából a mai Törökország nyugati részén, az Anatóliai-félszigeten helyezkedett el, és a Krisztus előtti 8. és 5. század között élte virágkorát, míg aztán a Perzsa Birodalom az uralma alá nem hajtotta, később pedig beleolvadt a Római Birodalomba. Itt uralkodott Kandaulész, akinek történelmi tettei kevésbé, de a magánéleti akciói annál inkább fennmaradtak az utókor számára. Sőt, a halálát kiváltó eseménysor az antik mitológia részévé vált, és a későbbi évszázadokban is többször ihletett erotikus műalkotásokat — elsősorban festményeket, de például a Nobel-díjas perui író, Mario Vargas Llosa is szentelt neki egy fejezetet a Szeretem a mostohámat című könyvében.

Kandaulész halálát kiváltó eseménysor az antik mitológia részévé váltForrás: david-ancienthistory.blogspot.com

Kandaulész felesége ugyanis a leírások szerint lenyűgöző szépség, és pláne páratlan tompor tulajdonosa volt, ezt pedig a király nem úgy kezelte, ahogyan a legtöbb férfi tenné, azaz hogy féltette a párját a csábítástól és a kíváncsi szemektől, hanem épp ellenkezőleg: az izgatta fel, ha más férfiak is ráizgultak a feleségére.

Az ilyesfajta izgalmak eléréshez egyre rafináltabb technikákat talált ki, csak épp ezekbe közben a feleségét nem avatta bele, és ebből lett később a baj. Kandaulész egyik legfőbb bizalmasa és kedvenc szolgája egy Gügész nevű testőr volt, és a király azzal állt elő egy alkalommal, hogy titokban megmutatja neki a feleségét meztelenül. Gügész visszautasította az ajánlatot, nem akarván bajba keveredni, meg persze tiszteletlenséget elkövetni a királynővel szemben, de Kandaulész ragaszkodott az akcióhoz, így kénytelen volt végül belemenni. A király meg is szervezte azt, hogy Gügész egy ajtó mögül megleshesse egy este a királynő meztelenre vetkőzését, épp csak azzal nem számolt, hogy a hitvese észrevette eközben a testőrt. És nagyon nem tetszett neki az, amire rájött.

Gügész, Kandaulész parancsára meglesi annak feleségétForrás: Wikipedia/William Etty

Másnap a királynő magához kérette Gügész, és közölte vele, hogy ő nem fog szégyenben maradni, így két választása van a testőrnek: vagy megöli a királyt és feleségül veszi őt, vagy nyilvánosan meg fogja vádolni azzal, hogy leselkedett utána, ezzel arra kényszerítve a királyt, hogy kivégeztesse Gügészt. Nem meglepő módon Gügész az előbbi verzió mellett döntött, és leszúrta a királyt — miután ugyanazon hálószobaajtó mögött bújt el, ahol a királynő kényszerű kukkolása közben. A királynő pedig betartotta az ígéretét, és feleségül ment hozzá, így ezután (meg némi polgárháborúskodást követően) Gügész lett Lüdia új királya. És semmi szín alatt nem akarta mutogatni a felesége pucér fenekét más férfiaknak.

szexbotránytörténelemkirály