A történelem legnagyobb szexbotrányai: Lüdia perverz királyának halála

Forrás: Wikipedia/William Etty -
szexbotrány király történelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Új cikksorozatunkban régi koroktól kalandozunk egészen a közelmúltig, és olyan pikáns, pajzán és polgárpukkasztó eseteket gyűjtünk össze, amelyek a maguk idejében világraszóló skandalumot okoztak. A negyedik részben az ókori Lüdia kissé érdekes szexuális ízlésű uralkodója, a felesége és a testőre esetét meséljük el.

Miután a cikksorozatunk első részében egy ókori kínai királynő és a hatalmas szerszámú titkos szeretőjének szexbotrányát göngyölítettük fel, a másodikban az antik Róma egyik legtrükkösebben összehozott légyottját meséltük el, a harmadikban pedig egy kapzsi római államférfi kínos ügyébe avattuk be az olvasóinkat, ezúttal a Krisztus előtti 8. századba és Lüdiába utazunk.

Lüdia nagyjából a mai Törökország nyugati részén, az Anatóliai-félszigeten helyezkedett el, és a Krisztus előtti 8. és 5. század között élte virágkorát, míg aztán a Perzsa Birodalom az uralma alá nem hajtotta, később pedig beleolvadt a Római Birodalomba. Itt uralkodott Kandaulész, akinek történelmi tettei kevésbé, de a magánéleti akciói annál inkább fennmaradtak az utókor számára. Sőt, a halálát kiváltó eseménysor az antik mitológia részévé vált, és a későbbi évszázadokban is többször ihletett erotikus műalkotásokat — elsősorban festményeket, de például a Nobel-díjas perui író, Mario Vargas Llosa is szentelt neki egy fejezetet a Szeretem a mostohámat című könyvében.

Kandaulész halálát kiváltó eseménysor az antik mitológia részévé vált Forrás: david-ancienthistory.blogspot.com

Kandaulész felesége ugyanis a leírások szerint lenyűgöző szépség, és pláne páratlan tompor tulajdonosa volt, ezt pedig a király nem úgy kezelte, ahogyan a legtöbb férfi tenné, azaz hogy féltette a párját a csábítástól és a kíváncsi szemektől, hanem épp ellenkezőleg: az izgatta fel, ha más férfiak is ráizgultak a feleségére.

Az ilyesfajta izgalmak eléréshez egyre rafináltabb technikákat talált ki, csak épp ezekbe közben a feleségét nem avatta bele, és ebből lett később a baj. Kandaulész egyik legfőbb bizalmasa és kedvenc szolgája egy Gügész nevű testőr volt, és a király azzal állt elő egy alkalommal, hogy titokban megmutatja neki a feleségét meztelenül. Gügész visszautasította az ajánlatot, nem akarván bajba keveredni, meg persze tiszteletlenséget elkövetni a királynővel szemben, de Kandaulész ragaszkodott az akcióhoz, így kénytelen volt végül belemenni. A király meg is szervezte azt, hogy Gügész egy ajtó mögül megleshesse egy este a királynő meztelenre vetkőzését, épp csak azzal nem számolt, hogy a hitvese észrevette eközben a testőrt. És nagyon nem tetszett neki az, amire rájött.

Gügész, Kandaulész parancsára meglesi annak feleségét Forrás: Wikipedia/William Etty

Másnap a királynő magához kérette Gügész, és közölte vele, hogy ő nem fog szégyenben maradni, így két választása van a testőrnek: vagy megöli a királyt és feleségül veszi őt, vagy nyilvánosan meg fogja vádolni azzal, hogy leselkedett utána, ezzel arra kényszerítve a királyt, hogy kivégeztesse Gügészt. Nem meglepő módon Gügész az előbbi verzió mellett döntött, és leszúrta a királyt — miután ugyanazon hálószobaajtó mögött bújt el, ahol a királynő kényszerű kukkolása közben. A királynő pedig betartotta az ígéretét, és feleségül ment hozzá, így ezután (meg némi polgárháborúskodást követően) Gügész lett Lüdia új királya. És semmi szín alatt nem akarta mutogatni a felesége pucér fenekét más férfiaknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.