Lazítanak a szabályokon: nem kell karanténba vonulniuk azoknak, akik koronavírusos személlyel érintkeztek Horvátországban

Forrás: Shutterstock -
karantén koronavírus-fertőzés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Függetlenül az oltási státuszuktól és a koronavírus-fertőzésből történt felgyógyultságuktól, a kontaktszemélyeknek nem kell többé karanténba vonulniuk, ha Covid-fertőzött személlyel érintkeztek - jelentette be Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója.

A szakember kiemelte: a kontaktszemélyeknek tíz napig maszkot kell hordaniuk és az ötödik napon öntesztelést kell végezniük, továbbá kerülniük kell a nagyobb összejöveteleket és az érintkezést a veszélyeztetettnek számító csoportokkal, például a gyenge immunrendszerű betegekkel vagy az idősebbekkel. Az egészségügyi és a szociális ellátásban dolgozóknak FFP2-es maszkot kell viselniük, és háromnaponta kell tesztet végezniük - hangsúlyozta.

Forrás: Shutterstock

Az igazoltan fertőzött személyekre továbbra is vonatkozik a korábbi rendelet, mely szerint öt napra elkülönítőbe kell vonulniuk. A karantén csakis negatív teszttel oldható fel az utolsó napon. Ez azonban nem vonatkozik az oltatlanokra vagy azokra, akik még nem estek át a fertőzésen, nekik továbbra is tíz napig kell elkülönítőben maradniuk.

A HZJZ ajánlásokat fogalmazott meg a negyedik oltást illetően is. Egyelőre csupán a 80 év felettiek és a 65. életévüket betöltött, idősotthonokban élőknek ajánlják az újabb emlékeztető dózis felvételét.
A negyedik oltást legkevesebb négy hónappal a harmadik oltás után lehet beadni, és erre a célra mRNS-alapú vakcinát kell használni (Moderna, Pfizer) - írták.

A valamivel kevesebb, mint négymillió lakosú Horvátországban az elmúlt 24 órában 1142 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben öten hunytak el. Kórházban 541 beteget ápolnak, közülük 27-en szorulnak lélegeztetőgépre. Az országban eddig 2 312 026-an kaptak védőoltást, közülük 2 239 944-en már a második adagot is beadatták maguknak - írja az MTI. Egyre több országban lazítanak a szabályozásokon, Spanyolországban megszűnt a karantén-kötelezettség azok számára, akiknél a koronavírus okozta fertőzés egyáltalán nem, vagy csak enyhe tüneteket mutat, de Angliában sem kell karanténba vonulnia senkinek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.