Ha nem válnak el Spielberg szülei, E.T. sem születik meg - 40 éves a legkedvesebb űrlény

Steven Spielberg E.T. magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden idők egyik legnagyszerűbb sci-fije és ifjúsági filmje, Steven Spielberg csodálatos mozimeséje a 40. születésnapját ünnepli, ebből az alkalomból pedig összegyűjtöttünk róla 15 különleges érdekességet.

1. A filmet Steven Spielberg egy gyerekkori emléke ihlette. Miután a szülei elváltak, az emiatt érzett fájdalmat és ürességet a kiskamasz Spielberg egy képzeletbeli barát társaságával próbálta meg elűzni.

2. A legtöbb filmmel ellentétes módon az E.T., a földönkívüli jeleneteit kronologikus sorrendben vették fel. Erre azért volt szükség, hogy a gyerekszereplők a forgatáson is átélhessék a történet érzelmi ívét. Ugyanebből az okból sosem mutatták meg nekik az E.T.-bábut üresen, vagy az azt mozgató színészeket a jelmez nélkül. A gyerekek számára az űrlény egy valódi szereplő volt, akivel mindig csak a kamerák előtt találkoztak, emiatt aztán őszinte volt a szomorúságuk, amikor a film végén el kellett búcsúzniuk tőle.

3. A gyermeki nézőpont elérését és átélhetőségét Steven Spielberg egy rendezői fogással is elősegítette: a kamera szinte az egész filmet egy kisgyerek szemének magasságából vette fel.

4. Az Elliottot játszó Henry Thomasnak a szereplőválogatáson egy szomorú jelenetet kellett előadnia, és a kutyája halálára gondolt, miközben eljátszotta. A kisfiú produkciója olyannyira meggyőzőre sikeredett, hogy még Spielberg is elsírta magát, és rögtön neki adta a szerepet.

5. E.T. arcát Albert Einstein, a költő Carl Sandburg, és egy mopsz kutya vonásainak felhasználásával tervezték meg.

6. A forgatáson az E.T.-bábut hárman mozgatták a különböző jelenetekben: Tamara De Treaux és Pat Bilon törpenövésű kaszkadőrök, illetve a 12 éves Matthew DeMeritt, aki lábak nélkül született, és a kezeit tudta járásra használni.

7. E.T. hangját elsősorban egy Pat Welsh nevű idős hölgy szolgáltatta, aki napi két doboz cigit elszívva meglehetősen egyedi orgánummal rendelkezett. Az ő hangját keverte össze Ben Burtt hangtervező (akinek többek között R2-D2 vagy Wall-E hangját is köszönhetjük) 16 további emberi és állati hanggal, többek között Spielbergével, Debra Winger színésznőével, mosómedvékével, tengeri vidrákéval, és a saját, megfázással küzdő felesége horkolásával.

8. A halloweeni jelenetben E.T. meglát egy Yoda-jelmezes kisgyereket, és mintha felismerné a figurát. A poént Steven Spielberg jóbarátja, George Lucas a Star Wars I. – Baljós árnyakban viszonozta, amikor a galaktikus tanács ülésén az egyik küldöttség E.T. fajából áll.

9. A Mars édességgyártó olyannyira ijesztőnek tartotta E.T. külsejét, hogy nem adtak engedélyt az M&M's cukorkák megjelenítéséhez a filmben, mondván, csak elriasztja a gyerekeket a terméktől. Ezért aztán inkább egy másik gyártótól a Reese's Pieces nevű édesség került be, és nőtt meg jelentős mértékben a népszerűsége a film premierjét követően.

10. Harrison Ford is szerepelt az E.T.-ben! Ha mégsem láttad a filmben, az nem a te hibád: kivágták azt a rövidke felbukkanást, amit Elliott iskolájának igazgatójaként produkált.

11. Elliott nevének első és utolsó betűje épp az E.T. kombinációt adja ki, és több értelmező szerint a földönkívüli idegen lény valójában a kisfiú elidegenedésének szimbóluma, amit a szülei válása okoz a lelkében.

12. A bemutatása után óriási kasszasiker lett a film, sőt a valaha volt legtöbb bevételt termelő produkció vált belőle. Ettől a címétől 11 évvel később egy másik Spielberg-film, a Jurassic Park fosztotta meg.

13. Az E.T., a földönkívüli díszbemutatóját 1982. május 26-án a cannes-i filmfesztivál záró gáláján tartották. Az amerikai mozikba 1982 júniusában került, Magyarországon 1983. december 22-től láthatták a nézők.

14. A filmet kilenc Oscar-díjra jelölték, köztük a legrangosabb elismerésekkel (legjobb film, rendező, forgatókönyv). Végül 4 kategóriában győzött, de ezek John Williams zenéjén kívül inkább technikai elismerések voltak (legjobb hang, hangvágás, vizuális effektek).

15. Az E.T. újra mozikba került a 20. születésnapján, 2002-ben. A digitálisan felújított változatban Spielberg néhány apró dolgot meg is változtatott, például a menekülő Elliottot megállítani próbáló FBI-ügynökök kezében lévő fegyvereket kicserélte adóvevőkre.

A Kultúra rovat további cikkei:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.