Újabb rettegett betegség tért vissza: rengeteg a fertőzött

Forrás: Wkimedia Commons /Ronald Taylor, Tom Kirn, Louisa Howard -
betegség kolera kolerajárvány WHO Szíria fertőzöttek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legfrissebb adatok szerint majdnem harmincan vesztették életüket az augusztusban kirobbant kolerajárványban Szíriában.

A szíriai egészségügyi minisztérium tájékoztatása alapján 29-re emelkedett a kolerajárvány halálos áldozatainak száma. Alig egy hónap alatt 338 megbetegedést jegyeztek fel, az esetek többségét pedig az északi Aleppó tartományban regisztrálták – írja az MTI.

Az ENSZ korábban azt közölte: a szíriai kolerajárványt az okozhatta, hogy szennyezett vízzel öntöztek bizonyos haszonnövényeket, illetve többen ihattak az Eufrátesz folyó vízéből, ami nagyon kockázatos.

A kolerabaktérium mikroszkópos képe Forrás: Wkimedia Commons /Ronald Taylor, Tom Kirn, Louisa Howard

Az International Rescue Committee (IRC) nevű globális segélyszervezet szerint félő, hogy a hivatalosan közöltnél sokkal többen fertőződtek meg. A szervezet szerint több mint kétezer koleragyanús eset volt az ország északkeleti részén a járvány kirobbanása óta.

Szíriában a több mint tíz éven át tartó háborús pusztítás következtében sok helyen megrongálódott az ivóvízhálózat, emiatt a lakosság jelentős része veszélyes vízforrások használatára kényszerül.

A mostani kolerajárvány előtt Szíriában a megfelelő vízellátás hiánya miatt már komoly gondokat okoztak hasmenéssel járó megbetegedések, a súlyos alultápláltság és különböző bőrbetegségek is – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.