Gigantikus óceánjáró fotójától szorong az internet népe - Ezért tölt el minket rettegéssel a látványa

Titanic szorongás titan Icon of the Seas óceánjáró
A hét elején kezdett el terjedni egy kép az interneten egy hatalmas hajóról. A hatalmas jelző egyáltalán nem költői túlzás, ugyanis az Icon of the Seas ötször akkora, mint a Titanic volt. A szóban forgó jármű a világ legnagyobb tengerjáró hajója, amely október 26-án csatlakozik a Royal Caribbean-flottához és 2024-ben már lehet is rajta utazni. A gigantikus hajón található a legnagyobb tengeri vízipark, húsz fedélzete van és 2350 fős személyzettel terveznek.

Bár a hajó kétségkívül mérnöki bravúr, a Twitter és a TikTok-felhasználóknak nem ez tűnt fel elsősorban, hanem az, hogy ezek a méretek szorongást keltenek bennük.

„Az Icon of the Seas úgy néz ki, mint egy vízi pokol, már attól is szorongok, ha képen látom" - írja egy felhasználó. "Az, hogy ötször akkora és ötször olyan nehéz, mint a Titanic, nem válik a hajó előnyére, nem tudom elképzelni, hogy épeszű ember felszállna rá" - idéz a Huffpost néhány olvasói véleményt.

Volt, aki egyenesen a Jelenések könyvéből (13:1) idézett a hajó láttán: "És láték egy fenevadat feljőni a tengerből, a melynek hét feje és tíz szarva vala, és az ő szarvain tíz korona, és az ő fejein a káromlásnak neve."

Az üzemeltetők szerint a hajó teljesen biztonságos. Az Icon of the Seas a múlt hónapban négy napos tesztüzemen vett részt a nyílt óceánon, ahol a hajótestet, a hajtóműveket, a kormányt és minden egyéb alkatrészt is teszteltek.

A hajóval kapcsolatos szorongások apropóján szakemberek is megszólaltak: "A hatalmas tárgyaktól való félelem abból fakad, hogy túl kicsinek érezzük magunkat ahhoz, hogy bármiféle kontrollunk legyen felette" - nyilatkozta Christopher Paul Jones, akinek a fóbiák kutatása a szakterülete. Jones hozzátette: a klausztrofóbiásoknak sem kedvez az, hogy napokat, heteket töltsenek egy zárt térben, és azoknak sem ideális az óceánjárón való utazás, akik rettegnek a mély víztől.

A szorongás lebénít, de azt mutatja, hogy nem vagy pszichopata - A Life.hu Révész Zsuzsa pszichológussal arról beszélgetett, hogy miért szorongunk, és mit tehetünk, ha ránk tör ez a kontrollvesztett érzés.

Seth D. Norrholm, a Wayne Állami Egyetem pszichiátriai docense arról beszélt, hogy bár neki a szorongás és a traumák feldolgozása a szakterülete, még neki is az első, zsigeri reakciója a szorongás volt, ahogy meglátta a hajóról készült képeket a Twitteren. Úgy véli, ha sok ember lesz összezárva a tengerjárón, az felér egy emberkísérlettel.

A szakemberek többsége abban egyet ért, hogy a Icon of the Seastől való szorongásnak az egyik oka a Titan tragédiájára vezethető vissza.

"Ösztönös félelem van bennünk, ugyanis a lelkünk mélyén tudjuk, hogy az ember nem arra van kitalálva, hogy az óceánon és az óceán mélyén tartózkodjon. Nemegyszer származott baj abból, hogy ezt a tényt nem vettük tudomásul" – nyilatkozta Greg Weller internetes tartalomgyártó, aki többnyire a fóbiákkal foglakozik.

„Ki vagy szolgáltatva az Istenek irgalmának" - nyilatkozta a Titan merülőhajó korábbi utasa. "Rémálmaim lesznek ettől, ebben biztos vagyok. Nem bátortalan kezdőknek való, és kicsit sem kockázatmentes" - tette hozzá a tragédia kapcsán a férfi.

A hajótól való félelem lehetséges okai között megemlítették a Covid-járványt is, ugyanis azóta - érthető módon - az emberek kevésbé szívesen tartózkodnak zárt terekben, és attól is tartanak, hogy a sok ember miatt valamiféle járvány is felütheti a fejét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.