Az orchideák újra virágba borulnak ezzel az egyszerű trükkel

Orchids
Shutterstock/Copyright (c) 2015 New good ideas/Shutterstock. No use without permission. - New good ideas
virágzás trükk Orchidea
Van egy egyszerű, természetes megoldás, amely segíthet, hogy ezek a gyönyörű növények újra pompázzanak. Egy hétköznapi konyhai összetevő, amelyet általában a lefolyóba öntünk, nagyszerű tápanyagforrás lehet az orchideák számára.

Az orchideák virágainak élettartama általában 12 hét, ezután elkezdenek a szirmok hullani. Azonban megfelelő táplálékkal ezek a növények évente akár többször is képesek újravirágzani. Amanda Matthews brit szobanövény-szakértő szerint a rizs főzése után visszamaradó keményítőtartalmú víz segíthet az orchideák tápanyagellátásában. „A rizsvízben található esszenciális tápanyagok, mint a nitrogén, foszfor és kálium, elősegítik az orchidea leveleinek egészségét, valamint a gyökerek növekedését és erősödését” – mondta Amanda.

orchideák
Rizsvíz az orchideák megmentője
Forrás: Shutterstock

Rizsvíz, az orchideák megmentője

A rizsvíz hozzájárul ahhoz, hogy az orchideák nagyobb és tartósabb virágokat növesszenek, mivel a tápanyagok elősegítik a növény növekedését, így több energiát tud a virágzásra fordítani. Nyáron az orchideák gyakran stresszesek a hirtelen környezeti változások miatt, de a megfelelő tápanyagellátás segíthet csökkenteni ezt a stresszt, így a növény ismét a virágzásra koncentrálhat.

Hogyan használjuk?

A rizsvíz használata egyszerű. Kétféleképpen is elkészíthető:

  1. Mosás utáni víz: Mossuk meg alaposan a rizst egy tálban főzés előtt, majd gyűjtsük össze a visszamaradt vizet.
  2. Főzött víz: Használjunk kétszer annyi vizet, mint amit általában használnánk, forraljuk fel a rizst néhány percig, majd szűrjük le a tetején lévő vizet.

Fontos, hogy ne adjunk sót vagy egyéb fűszereket a rizshez, és hagyjuk, hogy a víz kihűljön, mielőtt az orchidea talajára öntenénk. Ügyeljünk arra is, hogy ne érje víz a növény leveleit.

A rizsvizet havonta egyszer használjuk az orchidea öntözésekor. Fontos, hogy ne öntözzük túl a növényt, és ne adjunk tneki túl sok rizsvizet, mivel ez túlzott tápanyagfelhalmozódáshoz vezethet, amely fogékonnyá teheti a növényt betegségekre, például gyökérrothadásra. Amanda szerint „a túl sok rizsvíz gyökérrothadást okozhat, és elősegítheti a baktériumok és gombák elszaporodását a talajban, ami az orchideatermesztők egyik legnagyobb problémája, és általában a túlöntözés következménye.”

 

 

 

 

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.