A komposztálás lakásban is lehetséges: ismerkedj meg a Bokashi módszerrel!

Woman,Throwing,Organic,Food,Waste,In,A,Compost,Bin.,Female
Shutterstock - hurricanehank
Japán bokashi komposztálás komposztálás
Nem kell kertes házban élnünk ahhoz, komposztálni tudjunk! A japán és koreai kultúrákban már évszázadok óta használják a Bokashi módszert.

A Bokashi módszer előnye abban rejlik, hogy otthoni körülmények között, kerti komposztáló nélkül is csökkenthetjük a háztartásban keletkező zöld hulladék mennyiségét. A folyamat gyorsabban megy végbe, mint a hagyományos kerti módszerek. A bokashi komposzt starter ugyanis egy olyan mikroorganizmusok által fermentált gaponakorpából áll, amely a konyhai hulladékot oxigén nélküli, anaerob körülmények között tápanyagokban gazdag komposzttá alakít. Nézzük, hogyan lehetséges a komposztálás lakásban!

Bokashi, komposztálás lakásban,
Komposztálás lakásban: beltéri komposztáló alig nagyobb, mint egy szemeteskuka,
Forrás: Shutterstock

A Bokashi komposztálás nem büdös

A beltéri komposztáló alig nagyobb, mint egy szemeteskuka, ezért a lakáson belül is észrevétlenül tárolhatjuk. A szorosan záródó fedélnek köszönhetően szagtalan, nem vonzza a muslincákat és a legyeket. Szobahőmérsékleten tároljuk, és ne tartsuk az erkélyen, valamint ne tegyük ki a vödröt közvetlen napfénynek.

Komposztálás lakásban lépésről lépésre:

1. Szinte bármilyen konyhai hulladékot tehetünk a vödörbe, akár zöldségek és gyümölcsök maradványait, kávézaccot, de sajtok, tejtermékek, nyers vagy főtt ételmaradékok is kerülhetnek bele. Arra figyeljünk, hogy mielőtt bedobnánk a hulladékot, 1-2 cm-es darabokra aprítsuk fel a nagyobbakat.

2. Mindig friss hulladékot adjunk hozzá, romlott vagy penészes élelmiszert ne tegyünk a vödörbe, mivel ezzel tönkretesszük az egész komposztot. Műanyag, fém és szintetikus anyag, magazinok, beteg növények vagy húsevő állatok ürüléke szintén nem alkalmasak a komposztálásra.

3. Érdemes beruházni egy készen kapható légmentesen záródó, vízelvezető kifolyóval ellátott bokashi konyhai komposztáló szettre. Az edény mellett szükség van az anaerob komposztálási folyamat működéséhez az indulókultúrára is, amely segít lebontani a hulladékot.

komposztálás, bokashi
Érdemes beruházni egy készen kapható légmentesen záródó, vízelvezető kifolyóval ellátott bokashi konyhai komposztáló szettre.
Forrás: Shutterstock

4. Kanalazzunk egy csésze indítókultúrát a vödör aljára, erre jöhet néhány centiméter vastagon a hulladék, majd újabb adag kultúra. Egészen addig rétegezzünk, amíg el nem fogy a hulladék vagy a rendelkezésre álló hely. Legfelülre indítókultúra kerüljön. Minden rétegnél nyomkodjuk le a hulladékot, így tömörítve a hulladékot. Végül tegyük a fedelet a vödörre.

5. Az összepréselt hulladékból körülbelül két hét alatt elkészül a komposzt keverékünk. Vigyázzunk, mert a vödörből kikerülő anyag ekkor még savas, megégetheti a növényeinket, ezért mielőtt felhasználnánk, a kinti komposztálóba kell forgatni vagy nagyobb mennyiségű földbe kell keverni.

6. A komposztkeveréket közvetlenül a kerti ágyásba is keverhetjük. Ehhez ássunk egy 25 cm mély árkot, ebbe tegyük a komposztot, majd fedjük le újra földdel. Várjunk legalább két hetet, mielőtt a növényeket a komposzttal kevert talajba ültetjük.

7. Az erjedési folyamat során felesleges folyadék keletkezik, amit néhány naponta ürítsünk ki a beépített csapon keresztül. A tápanyagban gazdag komposztteát nagyarányú hígításban felhasználhatjuk tápoldatként a növények permetezésére, öntözésére, de töményen is alkalmazhatjuk például mosogató lefolyójának tisztítására, a kellemetlen szagok megszüntetésére.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.