Legszívesebben az összesbe beleharapnánk - vajon melyik lesz 2015 legínycsiklandozóbb sütije?

December elsején egy versenyre invitáltunk benneteket, felhívásunkban a legfinomabb karácsonyi süti receptjét, no meg a fotóját kerestük.

Ezúton is köszönjük minden jelentkezőnek a remek pályázatokat, sokat hezitáltunk, de végül kiválasztottuk a hat döntőst. Most már csak rajtatok áll, melyik nyeri el a 2015 legínycsiklandozóbb sütije címet. A szavazatokat december 22-ig adhatjátok le. 

Olvasd el a recepteket, nézd meg a fotókat, és szavazz! 

Forralt boros mennyei muffin 

Forrás: Harsányi Sarolta

Hozzávalók: 

  • 14 dkg liszt
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 csipet só
  • 15 dkg vaj
  • 12 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás
  • fél csomag mézeskalács-fűszerkeverék
  • 2 tojás
  • 1 tk. sütőpor
  • csokidarabok a muffin belsejébe
  • annyi forralt bor, amennyit felvesz (kb. 0,5-1 dl)

Forralt bor receptje:

A 0,75 dl jó minőségű száraz vörösbort egy edényben melegítem. Nem szabad forrnia, mert különben elpárolog az alkohol. (És ugye úgy nem lenne az igazi!) Eközben beleteszem a fűszereket: (kb.) 2 egész fahéjrúd, 8-10 szem szegfűszeg, 4-5 szem szegfűbors, 3-4 szem zöld kardamom, fél narancs felszeletelve, 100 g cukor vagy méz.

Muffin elkészítése:

A sütőt előmelegítem (a gázsütőmön 8 fokozat van, én mindig a 6-os erősségűn sütöm). 
Külön összekeverem a száraz és külön a nedves hozzávalókat. Majd egy tálban egyneműsítem őket. Nem szabad túlkeverni, mert akkor nem jön fel szépen a muffin. Belekanalazok a muffinpapírokkal kibélelt formákba először kis adagokat, erre helyezem a narancsos (vagy bármilyen) csokikockákat. Mehet rá a többi tészta, de csak a 3/4-éig, különben kifolyik a tészta. Én 18-20 percig sütöm (ne süssük túl, mert száraz és élvezhetetlen lesz), a lényeg, hogy akkor van kész a süti, ha egy beleszúrt fogpiszkálóra már nem ragad rá semmi. 

Hagyom picit hűlni, és mehet rá a cukormáz, illetve bármilyen díszítőelem. (Cukormáz: a tojásfehérjét kemény habbá verem annyi porcukorral, amennyit felvesz.)

Karácsonyváró sütemény

Forrás: Kelemen Hideg Kitti

Hozzávalók a tésztához:

  • 2 csomag gesztenyemassza
  • 1 csomag darált keksz (25 dkg)
  • 12 dkg Rama
  • kis rumaroma

Hozzávalók a krémhez:

  • 8 dl tej
  • 2 csomag vaníliás puding
  • 25 dkg Rama
  • 12 dkg porcukor
  • 2 csomag, kb. 20-25 db babapiskóta
  • habtejszín, nagyobb kiszerelésű
  • zselatinfix

Elkészítés:

A tésztához való hozzávalókat összedolgozzuk, és egy tepsi aljára nyújtjuk. A tejet felfőzzük a pudinggal, majd hagyjuk kihűlni. A Ramát a porcukorral simára keverjük, és a hideg pudinghoz adjuk.
Az így kapott krém felét a gesztenyés massza tetejére kenjük. Majd a tejbe forgatott babapiskótákat egyenként a krémre fektetjük. Akkor jöhet a piskótára a krém másik fele. Végül a tetejére a zselatinnal kikevert habot rétegezzük. Tetszés szerint díszítjük csokidarával, gesztenyével, kakaóporral. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. 

Baba au rhum

Forrás: Nelly és Pisti

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 1 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 0,5 dl tej
  • 1 csipet só

A mák borításhoz:

  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg, cukorszirupban (20 dkg kristálycukor + 1 dl víz) 20 percig főzött narancshéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • fél teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 evőkanál rum
  • 3 evőkanál baracklekvár
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 dl tej
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

A krémhez:

  • 3 dl tej
  • 1 tasak vaníliás pudingpor (4 dkg)
  • 2 tojás sárgája
  • 7 dkg porcukor

A cukorsziruphoz:

  • 1 dl rum
  • 5 dl víz
  • 35 dkg kristálycukor

A sütéshez:

  • 3 dkg vaj
  • koszorúbetétes sütőforma (26 cm) – tudjátok, ami két részből áll, egy sima tortaforma, és benne egy koszorúmintás, középen lyukas másik forma, de tetszés szerinti bármilyen más formában is el lehet készíteni
  • 180 fokra előmelegített légkeveréses sütő vagy 200 fokra előmelegített hagyományos sütő

A díszítéshez:

  • 3 evőkanál baracklekvár (ecseteléshez)
  • 10 dkg vegyes kandírozott gyümölcshéj (bárhol kapható – narancs, papaja, citrom)

Előkészítés:

Tészta:

2 evőkanál langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá 1 teáskanál cukrot, 5 dkg lisztet, keverjük el, fedjük le, és hagyjuk kelni 30 percet. Az eredmény egy kissé megkelt alaptészta lesz, amihez adjuk hozzá a maradék tejet, a tojásokat, 1-1 csipet cukrot és sót, a maradék lisztet és a lágy vajat. Gyúrjuk mindaddig, míg nem ragad a kezünkre, miközben a tetejét és a tészta alatti felületet is többször enyhén belisztezzük. Nyitott, max. 50 fokra melegített sütő elé rakjuk nedves ruhával letakarva 45 percre, szépen megdagad. Most gyúrjuk át újra, és mivel a kelés ideje elég a mák borítás előkészítésére, kezdődhet az összeállítás. 

Mákborítás:

Keverjük össze az összetevőket. Először a száraz összetevőket, majd bele a tejet.

Krém:

A tojás sárgáit fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a pudingport és 1 dl tejjel simára keverjük. A cukrot és a maradék tejet felforraljuk, majd belekeverjük a pudingporos masszát. Addig kevergetjük közepes lángon, míg besűrűsödik, majd hűlni hagyjuk.

Cukorszirup:

A vizet és a cukrot összeforraljuk, és 10 percig főzzük gyöngyöző forrással. Hagyjuk kicsit kihűlni, és öntsük hozzá a rumot.

Összeállítás:

A sütőformát kivajazzuk. Az alját kibéleljük a bekevert, fűszeres mákkal (ügyeljünk arra, hogy lehetőleg mindenhol azonos vastagságú legyen). Mivel a koszorúforma közepén lyuk van, a lyukba is teszünk egy adag mákot (ez lesz a közepe díszítése). A koszorúformában található mákrétegre finoman rányomkodjuk a tésztát, amit szintén megpróbálunk egyenletes vastagságban elteríteni a középső lyuk körül. Visszatesszük a betöltött formát a langyos sütő elé, és nedves ruhával letakarva másfél órát kelesztjük. Most bőven van idő a krém és a cukorszirup elkészítésére. 

Sütés:

Előmelegítés 180 fokra (vagy 200, ha nem légkeveréses), és sütés 30 perc.

Átitatás:

Kivesszük a megsült süteményt a sütőből, és még úgy melegen, a formában hagyva alaposan átitatjuk a rumos cukorsziruppal. Hagyjunk egy kis adag szirupot, mert az átitatott süteményt most kifordítjuk a formából, és a mákkal borított tetejét, is belocsoljuk vele. A forma közepén lévő lyukban sütött kerek mákdugót szépen körbevágjuk. 

Díszítés:

A sütemény közepén lévő lyukat megtöltjük a krémmel, és ráhelyezzük a mákdugót. A még meleg süteményt mindenhol beecseteljük baracklekvárral, ettől szép fényes lesz, majd körbedíszítjük a kandírozott gyümölcshéjakkal. 

Torta doktor módra

Forrás: Sipos Beatrix

Alap:

  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 18 dkg keksz (kakaós, omlós)
  • 8 dkg vaj (hideg, felkockázva)

Krém:

  • 2 dl kakaó (langyos)
  • 2 cs. vaníliás puding
  • 10 dkg cukor
  • 8 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 12 dkg babapiskóta

Tetejére:

  • 3 dl habtejszín
  • 1 ek. porcukor
  • 1 ek. kakaópor

A kekszet morzsásra daráljuk, majd összegyúrjuk a gesztenyével és a vajjal, ezt tortaformába nyomkodjuk. A pudingot és a cukrot elkeverjük 2 dl hideg tejjel. A maradék tejet felforraljuk, majd folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a pudingporos tejet és 1 percig forraljuk. Mikor kissé kihűlt, hozzáadjuk a vajat, és simára keverjük a krémet. A krém felét a gesztenyés alapra öntjük, majd a babapiskótát egyesével, pár másodpercre belemártjuk a kakaóba, és a krémre rakosgatjuk. Óvatosan befedjük a maradék krémmel, és 3-4 órára hűtőbe tesszük (akár egy éjszakára is). 

Tálalás előtt a tejszínből habot verünk, amikor már kezd keményedni, hozzáadjuk a porcukrot is. (Ha cukrozott habtejszínt veszünk, akkor abba nem kell porcukor). A torta tetejére tesszük, díszítjük. 

Narancsos-vörösáfonyás kuglóf

Forrás: Szennai Renáta
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 1 narancs leve és reszelt héja
  • 35 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 5 dkg aszalt vörös áfonya (rumba áztatva)

A margarint kikeverjük a kétféle cukorral. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, aztán a habbá vert fehérjét, végül a narancslevet és -héjat. Fokozatosan, kis adagokban belevegyítjük a csipetnyi sóval elkevert sütőporos lisztet, majd beleszórjuk az áfonyát. Kivajazott-lisztezett kuglófformában 180 fokon 50-60 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A tetejét porcukorral meghintjük, vagy olvasztott csokival díszítjük. 

Télapó-süti 

Forrás: Török László

Sütemény alap: meggyes, csokoládés muffintészta

Hozzávalók az alaphoz:

  • 2 tojás
  • 12 dkg kristálycukor
  • 0,8 dl olaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • 3 ek. keserű kakaópor
  • 3 ek. csokoládéreszelék
  • 20 dkg meggy (befőtt is lehet)
  • fél tonkabab (elhagyható)

A díszítéshez:

  • 500g mascarpone
  • 5 dl tejszín
  • vaníliás cukor

Elkészítés

A tojást a cukorral jó habosra keverjük. Ez elektromos habverővel maximális fokozaton 2-3 perc. Először az olajat, majd a tejszínt adjuk hozzá. A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a kakaóporral, a csokoládéreszelékkel és a lereszelt tonkababbal összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk. 

A kimagozott meggyet vagy meggybefőttet félbevágjuk, a tésztába keverjük. A Télapó-fej formát margarinnal kikenjük, és megtöltjük a masszával. Előmelegített sütőben, közepes lángon (180 fok, légkeveréses sütőben 165 fokon) 18-20 percig sütjük.

Díszítés

A saját Télapó-sütijét mindenki ízlése szerint díszíti, én a következőképpen csináltam: 

A rózsaszín és piros részekhez mascarponét kevertem össze vaníliás cukorral, majd piros ételszínezéket adtam hozzá. Először csak keveset, hogy világosabb színt kapjak az arcához, majd ezt sötétítettem kicsit a pöttyökhöz. A sapkájához sötétpiros színt kevertem ki.  A fehér részeket keményre vert tejszínnel díszítettem. Nálam a szeme csokibonbon, az orra pedig piros pasztilla. 

Szavazz!