Oprah Winfrey Amelia Earhart Audrey Hepburn Teréz anya Coco Chanel Diana hercegnő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ez a lista csak egy kis merítés azon nők sorából, akik emberek millióit inspiráltak, és jóságukkal, kitartásukkal, újszerű gondolataikkal megváltoztatták a világot.
Forrás: UNICEF

Az Unicef nagyköveteként rengeteg országba – Etiópiába, Ecuadorba, Vietnámba és Bangladesbe – is elutazott, hogy felhívja a figyelmet a szenvedőkre és éhezőkre, és reményt adjon a gyerekeknek. John Isaac ENSZ-fotós így nyilatkozott egyszer: Gyakran megesett, hogy olyan gyerekeket ölelt magához, akiket beleptek a legyek. Soha nem láttam még ehhez hasonlót, más ember hezitált volna, de ő gondolkodás nélkül megölelte őket. A gyerekek szerették a kezét fogni, megérinteni őt.

Forrás: AFP/Roslan Rahman

1950 októberében Teréz anya megkapta a pápai jóváhagyást az új szerzetesrend alapítására. A rend hivatása Teréz anya szavaival: „hogy segítse az éhes, ruhátlan, hajléktalan, béna, vak, leprás embereket, az olyanokat akik nemkívánatosak, szeretetlenek, kitaszítottak a társadalomból és mindenki elkerüli őket". Rengeteg nemzetközi elismerést, köztük a Nobel-békedíjat is megkapta. Amikor átvette az elismerést, megkérdezte: „Hogyan segíthetjük elő a világbékét?” Nagyon egyszerűen válaszolt: „Menjünk haza és szeressük a családunkat.” Az ünnepi banketten való részvételt lemondta, és a kapott 6000 dollárt Kalkutta szegényeinek juttatta el.

Forrás: AFP/Alejandro Pagni

Az érzékeny lelkű Diana 118 jótékonysági szervezetet támogatott. Többször látogatott Aidsben szenvedőket, illetve beteg és árva gyerekeket Afrikában. Minden beteggel és szenvedővel közvetlenül viselkedett, reményt és pozitív gondolatokat adott nekik. A hercegné szigorúan fellépett a taposóaknák betiltása mellett, 1997-ben el is utazott az angolai veszélyzónába, ahol a pokolgépekkel teleszórt területeken sem félt sétálgatni.

Forrás: AFP

Coco Chanel mindent elutasított, aminek a viselése kényelmetlen vagy fájdalmas. Fiúsra vágatta a haját, ezzel is azt szimbolizálva, hogy a régi kötöttségek helyett bátor, új vonalakra van szükség. A nők csak úgy kapkodtak a letisztult vonalú, egyszerű és vagány ruháiért. Az általa kirobbantott forradalom más nagy divatcégeket is arra ösztönzött, hogy kollekciójukat átgondolják, és valami egészen másban kezdjenek el gondolkodni.

Forrás: AFP/Robyn Beck

1984-ben Chicagóban egy talk-show háziasszonya lett, amely neki köszönhetően a nézettségi listán az utolsó helyről néhány hónap alatt az elsőre ugrott. A sikert látva, a műsort 1986. szeptember 8-án Oprah Winfrey Show-ra keresztelték át, s negyedszázadon át sugározták minden héten. Oprah szédítő gyorsasággal jutott országos, majd világhírnévhez az addig fehér férfiak által uralt műfajban. Az emberek őszinte kíváncsisága, empátiája miatt szerették meg, és azért, mert nem félt korábban tabunak számító témákkal foglalkozni, mint az erőszak, a depresszió, a rák és a kábítószerek.

Az ő nevéhez fűződik a legnézettebb amerikai tévés interjú is: 1993-ban 36 millió néző kísérte figyelemmel a popsztár Michael Jacksonnal folytatott beszélgetést. Az úgynevezett "Oprah-hatás" a politikában is érvényesült: közvélemény-kutatások szerint a 2008-as elnökválasztási kampányban egymillió szavazatot jelentett Barack Obamának, hogy Winfrey nyíltan őmellé állt. Nemcsak a mélyről induló feltörekvők, hanem minden nagyot álmodó amerikai példaképe lett, rengeteg önsegítő könyvet írt.

Forrás: AFP

Miután megszerezte a pilótaigazolványt, teherautó vezetésével összeszedett annyi pénzt, amiből repülőgépet vehetett. Heteken belül női magassági rekordot állított fel 4300 méter elérésével. Ezután még több sebességi és magassági rekordot is elért, de a legnagyobb eredménye, hogy átrepülte az Atlanti-óceánt. Nőként nemcsak, hogy érvényesült a férfiak világában, de azoknak több teljesítményét is túlszárnyalta.

80 éves a Dalai Lámahttp://www.life.hu/news/20150706-dalai-lama-ma-junius-6an-lett-80-eves.htmlA 14. dalai láma, a tibeti buddhizmus vallási vezetője tegnap 80 éves lett.News--Ilyet még nem láttál! Mindenkit lenyűgözött a hajléktalan férfihttp://www.life.hu/news/20150703-hajlektalan-ferfi-nyugozte-le-zongorajatekaval-a-jarokeloket.htmlA floridai Sarasotában egy civil művészeti projekt keretében zongorákat helyeztek el a városban. Ami ezután történt, azon még a szervezők is meglepődtek.News--Hogy történhetett? A kínai nagy fal nagy része megsemmisült!http://www.life.hu/news/20150703-a-kinai-nagy-fal-egyharmada-megsemmisult.htmlNagyjából 2000 kilométernyi szakasz, vagyis az egyharmada semmisült meg a világörökség részeként számon tartott kínai nagy falnak, amihez a természetes erózió és az emberi pusztítás is hozzájárult.News--Egyetlen lakosa van az amerikai falunak! Ennek ellenére könyvtár, bolt, de adóemelés is van!http://www.life.hu/news/20150703-monowi-telepulesnek-egyetlen-lakosa-van-aki-boltot-konyvtarat-kocsmat-is-uzemeltet.htmlElsie Eiler az utolsó megmaradt lakosa a Nebraska állambeli Monowi településnek, aki egyébként egyáltalán nem unatkozik: ő a polgármester, a bolt és a könyvtár vezetője, és a kocsmáros is.News--Szívszorító történet! 75 év házasság után egymás karjaiban halt meg az idős pár!http://www.life.hu/news/20150703-75-ev-hazassag-utan-egymas-karjaiban-halt-meg-az-idos-par.htmlNéhány óra különbséggel hunyt el a 96 éves Jeanette és a 95 éves Alexander Toczko, miután 75 évig voltak házasok. Az volt az utolsó kívánságuk, hogy egymás karjaiban haljanak meg.NewsThinkstockMeghalt a világ legidősebb férfijahttp://www.life.hu/news/20150707-meghalt-a-vilag-legidosebb-ferfija-aki-112-eves-volt.html112 éves korában hunyt el a japán Momoi Sakari, aki a világ legidősebb férfija volt.News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.