Miért jobb inni, mint nem? Így élünk mi, harmincasok

Forrás: MaNNa Produkció -
Szentivánéj színházkritika Pelsőczy Réka IKEA-bútor kortárs művészet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Izgalmas kortárs darab Ikea-emberekkel, csalódással, öniróniával és szerelemmel. A Szentivánéj előadás nem csak nyomokban tartalmaz szarkazmust és öniróniát. Színházkritika.

A darab elején Bobnak és Helenának külön-külön nagyon rossz. Hatalmas csalódáson vannak túl:
Helena randija meghiúsult nős szeretőjével, Bob pedig magában az életben csalódott - és ez okot ad neki arra, hogy minden este igyon.

Forrás: MaNNa Produkció

"Alapvetően a hosszú és lassú halál zsákmányai vagyunk - vallja Bob. - Minden nap kevesebb meglepetést tartogat az előzőnél. A testünk visszafordíthatatlanul rothad. Egyre kevésbé leszünk nyitottak új ötletekre. Egyre inkább tudatában vagyunk a pusztulásnak és a veszteségnek - néhányan Önök közül bizonyára észrevették, valójában micsoda ürülékszagot érzünk mindenhol most is? Az utcán. A házban. A leheletünkön. A csalódottság lesz az alapállapotunk, amint fiatalságunk minden fényes álma elpatkol, egyik a másik után (...) Alapvetően azt tanácsolom, hogy folyamatosan igyunk. Igen, azt gondolom, az ivás a lehető legjobb hosszú távú megoldás."

Bob 35 éves, Helena 35,1. Helena válóperes ügyvéd, Bob egy maffiózónak dolgozik. Helenának flancos lakása van a legdrágább negyedben, és egy nős pasija, Bob alkalmi kapcsolatok közt teng-leng - olvasható a darab ismertetőjében. Helena másfél hónapja nem nézett a tükörbe, Bob feszült, barátságtalan és paranoid. Helena senkinek nem a tehene, Bob utál várakozni. Helena is. Bob és Helena egy bárban ülnek. Az eső zuhog, Mindketten tele vannak előítélettel és hiányérzettel - mint mi, mindannyian...

Forrás: MaNNa Produkció

És ők ketten egymásra találnak, és egymásba bonyolódnak, és mi, nézők szakadunk a röhögéstől annak láttán, hogyan zajlik ez két kiégett harmincas történetében.

Mitől figyelemre méltó a Szentivánéj?

1 Intimitás. A kamaradarab 5 méterre zajlik a közönségtől, és mindössze ketten játsszák. Ezért minden rezdülést észreveszünk, magunkévá teszünk - a távolság nem áll az azonosulás útjába.
2. A díszlet modernsége. A színpadképet mintha az IKEA-katalógusból vágták volna ki. Nincsenek hagyományos bútorok, minden kétdimenziós, kartonpapírból hajtogatott - és azt az érzést fokozza a nézőben, hogy a történet a mi olcsó bútorokkal berendezett életünkről szól.
3. A színészi munka - 100% intenzitás. A darab zenés-táncos betétekkel teletűzdelt - lenyűgöző látni, hogyan ugrálják, táncolják, játsszák végig a színészek -, Pelsőczy Réka kifogástalan alakját csak irigyelni tudjuk...

Az előadás során végigélhetjük a legtipikusabb harmincas konfliktusokat. Amikor az esküvőn megkérdezik, mikor mész végre férjhez... Amikor a parkolóóra mindig olyan összeget mutat, amit abban a pillanatban nem tudsz rendezni... Amikor elindulnál az álmaid után, de pillanatnyilag nem érzed aktuálisnak a dolgot...

Forrás: MaNNa Produkció

Kiknek ajánljuk?
Szingliknek, akiket megnyugtat, hogy másnak is megvan a maga baja.
Magányosoknak, akik hiszik, hogy egy bár mélyén ott vár rájuk a lelkitársuk.
És akik szeretik a modern darabokat átitató tömény szarkazmust.


Kiknek nem?
Romantikusoknak, akik szerint a szerelem mindent legyőz.
Azoknak, akik utálják, ha tükröt tartanak eléjük.
Sok szereplős történelmi tablók kedvelőinek.

Az előadást legközelebb február 12-én láthatod a Thália Színház stúdiószínpadán. Jó szórakozást és önismereti kalandozást kívánunk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.