A Szépművészeti Múzeum bezárta a kapuit, de utoljára még egy bohém parti keretében búcsúzhattunk a festményektől. Nem kell azonban megijedni, hiszen várhatóan 2018-ban újra látogatható lesz a Hősök terével együtt a világörökség részét képző épület.

A záró hétvégének igazán megadták a módját – a két napos rendezvénysorozat beöltözős farsangi bulival zárult. Zagar Dj Set adta a zenét miközben Warhol koktélokat ihattak a középkori és rokokó jelmezben pompázó vendégek.

Csak ez alatt a két nap alatt majdnem tízezer látogatója volt az utolsó időszakos kiállításnak, így a Rembrandt és a holland ’arany évszázad’ festészete ezzel harmadik lett a leglátogatottabb kiállítások listáján, amit összesen 235 ezren néztek meg. Első helyen a 2006-ban nyílt Van Gogh (483 ezer látogató), második helyen pedig a 2004-es Monet (250 ezer látogató) áll.

Fotó: Zsigmond László/Life.hu

Kezdetek

A Szépművészeti Múzeum az egyik legpatinásabb a múzeumok között. Az intézmény létesítéséhez szükséges épület felépítését a millenniumi törvényben rögzítették, még 1896-ban. A kilenc pályázat közül Schickedanz Albert és Herzog Fülöp terve nyert, ennek alapján épült fel 1900 és 1906 között. Először a neoreneszánsz képszárny majd a neoklasszicista előépület készült el. December 1-jén maga Ferenc József avatta fel a hatalmas új múzeumot, amit pár napra rá meg is nyitotta kapuit a nagyközönség előtt.

Melyik festmény hová kerül?

A Szépművészeti együtt dolgozik a Magyar Nemzeti Galériával. 1957-ben átvette az akkor megalakított galéria a magyar műtárgyakat, míg a külföldiek maradtak a Múzeumban. Ezt a koncepciót tartották egészen mostanáig, ám a felújítás nem csak az épületre, hanem a gyűjteményre is vonatkozik. A várható 2018-as újranyitás után már nem nemzetiség, hanem korszak alapján lesznek szétválasztva az alkotások, így a 18. század előttiek a Szépművészetibe, míg a modern anyagok a Nemzetibe kerülnek.

/1502/_jsza201521714204

Show must go on

Most azonban raktárakba kerülnek a kincseink. Egy kis hányadukat azonban ezután sem kell hiányolniuk művészetrajongóknak, közel ötven képet továbbra is megtekinthetünk a Galériában, illetve vidéki kiállításokon. Emellett az eddigi fantasztikus programokról sem kell lemondanunk - ígérik a múzeum munkatársai. A hatalmas sikerű Textúráknak és a Múzeum+-nak ezentúl a Nemzeti Galéria fog otthon adni. A tervezett három év alatt nem csak a Román Csarnokot újítják fel, de sor kerül a tető renoválására, az időszakos kiállítótér átalakítására, épületgépészeti cserére és a múzeum alatti raktárak felújítására is.

Az még nem tudható biztosan, hogy ki lesz a 2018-as újranyitás első időszakki kiállításának főszereplője, de csalódni egészen bizonyosan nem fogunk, akárkire is esik a szervezők választása. És addig már csak három évet kell várni...