Hetvenévnyi házasság - A királyi családokban sírig tart a szerelem

Forrás: AFP
Forrás: AFP -
V. Harald házasság I. Miklós román király királyi család II. Konstantin görög király Fülöp herceg XVI. Károly Gusztáv svéd király magazin Akihito II. Margit II. Erzsébet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem csak a mesékben létezik az örök szerelem. Habár a királyi családok élete tényleg meseszerű, a még ma is élő uralkodók élete is jól bizonyítja, hogy ha rátalálunk a nagy Ő-re, akkor mellette egy életen át kitartunk.

A legtöbb országban ma már nincs uralkodó, de jó néhány államban – köztük európaiakban is – léteznek még királyok, királynők. A brit királyi család a legismertebb, de Norvégiában, Dániában, Svédországban is találunk koronás főt, akik már évtizedek óta boldog házasságban élnek szerelmükkel.

II. Erzsébet brit királynő és Fülöp herceg

A brit királynő halmozza a rekordokat. 2022 februárjában ünnepelte trónra lépésének hetvenedik évfordulóját, ezzel ő lett az Egyesült Királyság első olyan uralkodója, aki hét évtizede viseli a koronát. A 95 éves Erzsébet az egyedüli olyan király a világon, aki 73 évig volt házas.

Nyolcéves korában találkozott először Fülöppel, de a herceg nem dobogtatta meg azonnal a szívét. Évekkel később azonban Erzsébet már nem tudott megálljt parancsolni az érzéseinek és menthetetlenül beleszeretett a jóképű Fülöpbe. 1947-ben vonultak oltár elé és Fülöp tavaly áprilisban bekövetkezett haláláig szinte minden percüket együtt töltötték.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg Forrás: AFP

I. Mihály román király és Anna királyné

A román királyság 1947-ben, I. Mihály uralkodásával szűnt meg, abban az évben, amikor jövendőbelijével mindketten részt vettek II. Erzsébet és Fülöp esküvőjén. A lánykérésre nem sokkal a grandiózus angol ceremónia után került sor, azonban a román királyi párnak az esküvőt el kellett halasztania. A kommunisták ugyanis lemondatták a trónról I. Mihályt, akinek ezután száműzetésbe kellett vonulnia. A pár Anna 2016-ban bekövetkezett haláláig, 68 éven át élt boldog házasságban.

I. Mihály román király és Anna királyné Forrás: AFP, Wikipédia/MrBoise

Akihito japán császár és Micsiko császárné

Harminc éven át uralkodott Japánban Akihito császár, aki mindenki megdöbbenésére lemondott a trónjáról. Ehhez hasonló lépésre legutóbb 1817-ben volt példa a japán történelemben, ezért a parlamentnek egy törvénymódosításra volt szüksége ahhoz, hogy engedélyezhesse a császár lemondását. Akihito 1959-ben vette feleségül Micsikót, egy japán üzletember lányát. Ezzel ő lett az első japán császár, aki nem egy nemesi család tagjával házasodott. Az egykori uralkodó és kedvese ma is él még, 62 éve szeretik egymást.

Akihito japán császár és Micsiko császárné Forrás: AFP/Handout

Eduárd kenti herceg és Katalin hercegné

II. Erzsébet első unokatestvére, Eduárd 1961 nyarán vette feleségül Katharina Worsley-t, akivel 60 éve osztja meg életét. A frigyből három gyermekük született.

Eduárd kenti herceg és Katalin hercegné Forrás: Getty Images

II. Konstantin görög király és Anna-Mária dán hercegnő

Az utolsó görög király, II. Konstantin 1964-től a köztársaság kikiáltásáig, 1973-ig ült a trónon. Pár hónappal a trónra lépése után vette feleségül szerelmét, akivel akkor már öt éve ismerték egymást. A pár a fiatal koruk miatt (Konstantin 19, Anna-Mária 13 volt) titokban tartották az eljegyzésüket, és csak 1963-ban vállalták fel nyilvánosan. 57 éve élnek házasságban és ez idő alatt öt gyermekük született.

II. Konstantin görög király és Anna-Mária dán hercegnő Forrás: NurPhoto via Getty Images/Panayiotis Tzamaros

V. Harald norvég király és Szonja királyné

Már több mint harminc éve, hogy édesapjától, V. Olaftól megörökölte a trónt Norvégia jelenlegi uralkodója. V. Harald az északnémet eredetű európai uralkodódinasztia, az Oldenburg-ház tagja, amely nem olyan ismert itthon, mint a Windsor vagy a Habsburg dinasztia, mégis sok királyt adott a világ országainak. Harald távoli rokonságban áll II. Konstantin egykori görög királlyal, a dán uralkodóval, valamint II. Erzsébet tavaly elhunyt férjével, Fülöppel is. A norvég király 1968-ban vette feleségül Sonja Haraldsent: 53 éve tartó házasságukból két gyermek született.

V. Harald norvég király és Szonja királyné Forrás: Getty Images/WireImage/Patrick Van Katwijk

II. Margit dán királynő és Henrik herceg

Margit még trónörökös volt, amikor egy nagykövetségi vacsorán megismerkedett leendő férjével, a francia diplomataként dolgozó Henrikkel. Egy évvel a találkozójuk után össze is házasodtak és a férfi 2018-as haláláig, 55 éven át voltak együtt. Margit, akárcsak V. Harald norvég király, az Oldenburg-ház tagja, így távoli rokona Károly hercegnek, a brit trón várományosának.

II. Margit dán királynő és Henrik herceg Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Royalpress Nieboer

XVI. Károly Gusztáv svéd király és Szilvia

Károly Gusztáv 1973-ban lépett trónra, ám a koronát nem édesapjától, hanem nagyapjától vette át. A jelenlegi svéd király ugyanis egyéves korában elvesztette apját, a trón várományosának számító Gusztáv Adolfot. A sors tragédiája, hogy királlyá válása előtt édesanyja is elhunyt. A szülők így azt sem láthatták, ahogy fiuk megkéri szerelme kezét, majd 1976-ban feleségül is veszi Szilviát, egy német üzletember lányát. 45 éve élnek együtt és három gyermeket neveltek fel.

XVI. Károly Gusztáv svéd király és Szilvia Forrás: Getty Images/WireImage/2022 Samir Hussein

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.