Háromnegyed részben német, minden karácsonykor tortát kap Tom Cruise-tól, a gyermekei apjával egyszerre jelölték Oscarra. Negyvenedik születésnapját ünnepli a nagyszerű hollywoodi színésznő, Kirsten Dunst, az alábbi érdekességeket pedig talán te sem tudtad róla.

Háromnegyed részben német
New Jersey-ben született egy német apa, és egy amerikai, de félig német, félig svéd származású anya gyermekeként. Folyékonyan beszél németül, és német állampolgársággal is rendelkezik az amerikai mellett.

Kiki a beceneve
Kiskorában nem tudta kimondani a Kirstent, és ekkor ragadt rá a Kiki becenév. Később pedig el is játszott egy Kikit: a Kiki – A boszorkányfutár című japán animációs film amerikai szinkronjában ő adta a főszereplő hangját.

Ma 40 éves Kirsten DunstForrás: Getty Images/2022 Getty Images/David Livingston

Woody Allen-filmben debütált
Már hároméves kora óta szerepel a kamerák előtt, de ez évekig inkább reklámokat és gyerekmodellkedést jelentett. A mozivásznon a New York-i történetek című szkeccsfilm Woody Allen által rendezett epizódjában debütált egy aprócska háttérszerepben.

11 évesen csókolózott először Brad Pitt-tel
Élete első csókját az Interjú a vámpírral forgatásán kapta Brad Pitt-től. 11 éves volt ekkor, de a filmben egy gyereklány testébe szorult örökéletű vámpírt játszott, így történhetett meg ez a sok vitát kiváltó jelenet.

Minden karácsonykor tortát kap Tom Cruise-tól
Az Interjú a vámpírral forgatásán Tom Cruise annyira megkedvelte, hogy azóta minden karácsonyra küld neki egyet a kedvenc kókuszos tortájából. A Dunst család már csak úgy hívja a szokásos küldeményt, hogy „a Cruise torta".

Megjárta a hírességek rehab intézetét
Egy időre ő is beköltözött abba a Cirque Lodge Treatment Center nevű utahi rehabilitációs intézetbe, ahol többek között Lindsay Lohan vagy Eva Mendes is kezeltette magát. De Dunstnak nem valamilyen függőség leküzdése miatt vált szükségessé a terápia, hanem az akkoriban rajta elhatalmasodó súlyos depresszió miatt.

A legjobb barátnője bátyjával jött össze
A Mona Lisa mosolya forgatásán ismerkedett össze Maggie Gyllenhaallal, aki aztán a legjobb barátnője lett. Ő pedig bemutatta a bátyjának, Jake Gyllenhaalnak, akivel aztán két éven át hollywoodi álompárt alkottak.

Egyszerre jelölték Oscarra a gyermekei apjával
A Fargo sorozatban játszottak házaspárt Jesse Plemons-szal, akivel az életben is egymásba szerettek, és 2017 óta jegyben is járnak. Az esküvőt azóta sem sietik el, miközben 2018-ban és 2021-ben született két gyerekük. A kutya karmai között című filmben pedig szintén házaspárt játszottak, amiért mindkettőjüket Oscarra jelölték a legutóbbi gálán.

A fakanál a jele
Az édesanyjával közösen alapított saját filmes céget, ami a Wooden Spoon Productions, vagyis Fakanál Produkció nevet viseli. A név egyszerre nagymamája emlékére született, és a női kreativitást szimbolizálja számára.

Saját tervezésű ékszerekkel küzd az AIDS ellen
Számos jótékonysági szervezet munkáját támogatja, többek között rákbetegekkel foglalkozó alapítványokat, és az Elizabeth Glaser Pediatric AIDS Foundationt, melynek felkérésére nyakláncokat tervezett árverezésre, hogy aztán jó pénzért értékesíthessék azokat.

A Kultúra rovat további cikkei: