Puskás, Balczó, Kokó, Katinka – Amikor a magyar sportolók a filmvászonra költöznek

filmajánló Katinka (film) sportfilmek magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ezen a héten mutatják be a mozik a Hosszú Katinkáról szóló nagyszabású dokumentumfilmet, ebből az alkalomból pedig utánanéztünk: melyek voltak azok a legemlékezetesebb alkalmak, amikor híres magyar sportolókat filmekben láthattunk?

Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor - A csodacsatár (1956)

Ebben a sportvígjátékban a valaha volt legnagyobb magyar focista lényegében saját magát, egy Puska nevű híres játékost alakította, akit a kitalált Futbólia országának kormánya el akar raboltatni, de összekeverik valakivel, és beindul a tévedések vígjátéka. A filmet még Puskás 1956-os disszidálása előtt forgatták, ám a bemutató idejére már kínossá vált a személye az államhatalom számára, így újraforgatták a jeleneteit a csapattárs Hidegkuti Nándorral. Szerencsére fennmaradt az eredeti verzió is.

Papp László - Nehéz kesztyűk (1957)

Az ötvenes évek másik szupersztár magyar sportolója szintén lényegében magát, vagy saját maga egy fikciós változatát játszotta el a Nehéz kesztyűkben. A film főhőse, Ács Laci kétszeres olimpiai bajnok bokszoló, aki a harmadik győzelmére készül, de a keményfejűsége bajba sodorja, és még a visszavonulás is megfordul a fejében. Mint tudjuk, a valóságban Papp Laci végül három olimpiai arannyal fejezte be a pályafutását.

Balczó András – Küldetés (1977)

Kósa Ferenc kultikussá vált dokumentumfilmjében egy örök lázadó és minden idők legsikeresebb magyar öttusázója, Balczó András vall kendőzetlenül a sporthoz és a világhoz fűződő egyéni viszonyáról – ez pedig a maga idejében olyan társadalomkritikának minősült, hogy rendszer- és kormányellenes politizálás vádjával le is vették a filmet a mozik műsoráról. Ennek ellenére, vagy épp ezért végül így is milliók látták.

Növényi Norbert - Vörös zsaru (1988)

Növényi Norbert azon kevés magyar élsportolók egyike, aki sikeres tudott lenni később a szórakoztatóiparban is, és számos filmben-sorozatban, sőt időnként színpadon is felbukkant. Birkózó olimpiai bajnokunk ráadásul rögtön az első filmjében egy hollywoodi világsztárral csaphatott össze, és az ikonikussá vált jelenetükben Arnold Schwarzenegger az ő lábából facsarja ki a kokaint.

Kovács Kokó István – Üvegtigris (2001)

Noha Kokó sosem lett színész, de apróbb vendégszerepléseket gyakran vállalt egy időben képernyőn és mozivásznon. A legemlékezetesebb módon talán az Üvegtigrisben, ahol a híres-nevezetes útmenti büfé tulaja és hű segítője hiába óriási Kokó-rajongó, egy banális véletlen révén mégis épp lemaradnak a híresség látogatásáról.

Szilágyi Áron - Egy mindenkiért (2021)

Ebben a páratlan dokumentumfilmben az élet írta a legjobb sztorit: a stáb hosszú éveken át követte Szilágyi Áront, miközben ő felkészült arra, amit még soha nem ért el kardvívó rajta kívül. A csoda pedig megtörtént, Szilágyi Áron sorozatban harmadszor is egyéni olimpiai bajnok lett, de nem a happy endtől jó ez a film, hanem az odáig vezető úttól.

Hosszú Katinka – Katinka (2022)

Május 12-től játsszák a hazai mozik minden idők legnagyobb szabású, legdrágább dokumentumfilmjét, ami minden idők egyik legsikeresebb úszónőjének életútját és utóbbi éveit követi végig. Ezek az utóbbi évek pedig meglehetősen mozgalmasra sikerültek: világjárvány, elhalasztott olimpia, magánéleti válság – a Katinka alkotói bőséges alapanyagból dolgozhattak.

Még több filmajánló a Life.hu-n:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.