Leállt a villamosforgalom Budapesten: százezres tömeg kísérte utolsó útjára a magyar színésznőt

Jászai Mari Zámbó Jimmy filmhíradó temetés médiafelhajtás Blaha Lujza Ady Endre magazin Radics Béla Nemzeti Színház Berki Krisztián
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A májusban tragikusan fiatalon elhunyt médiasztár, Berki Krisztián az utolsó tíz évében a kamerák előtt élte az életét. A tévénézők és az újságolvasók szinte mindent tudtak az egykori sportolóról, hiszen bármi is történt vele, legyen az a válás vagy második gyermekének születése, mindegyikkel reflektorfénybe került.

Sokaknál kiverte a biztosítékot, hogy az interneten élőben lehetett követni Berki Krisztián temetését, mivel ennek a szertartásnak a méltó és meghitt búcsúról, nem pedig a szenzációhajhászásról kellene szólnia. A helyszínen rokonok, barátok is ismerősök százai, míg a világhálón emberek ezrei követték figyelemmel a temetést, de nem ez volt az első alkalom, hogy tömegek búcsúztattak egy híres embert Magyarországon.

Berki Krisztián temetése Fotó: Polyák Attila - Origo

Zámbó Jimmy

A Királyként emlegetett legendás magyar énekes 42 évesen vesztette életét. Két évtizeddel a tragédia után sem lehet pontosan tudni, hogyan történt a baleset és miért lőtte fejbe magát a sokak által még ma is imádott Zámbó Jimmy. Az énekes halálhíre 2001 januárjában megrázta az országot, hiszen Jimmy az ezredforduló környékén volt karrierje csúcsán. Teltházas koncerteket adott és ha megjelent a tévében, garantált volt a milliós nézettség.

Forrás: Bors

Nem csoda, hogy a temetésén is sokezres tömeg gyűlt össze. A korabeli fotókon jól látható, amint a hömpölygő tömeg hosszú sorokban követi a Király koporsóját, amelyet egy fekete hintó húzott a csepeli temetőig. Sírja mára zarándokhellyé vált és szinte nincs olyan nap, amikor ne kerülne rá friss virág vagy ne gyújtanának mécsest.

Jászai Mari

Az ország egyik legnagyobb színésznőjét és tragikáját százezres tömeg kíséretében búcsúztatták 1926 októberében. A gyászolókat a hűvös idő sem riasztotta vissza attól, hogy leróják kegyeletüket az imádott művésznő előtt, aki hajlott kora és gyengélkedő egészsége ellenére hetvenévesen is színpadra lépett. Nem sokkal utolsó szereplése után, a mai Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika elődintézményében halt meg cukorbetegség következtében.

Jászai Mari tudatosan készült a halálra. A Kerepesi temetőben, abban a sírban helyezték örök nyugalomra, amelyet még életében építtetett magának. A sírgödröt a lebontott régi Nemzeti Színház köveivel rakatta ki, és a sírkőre, amelyet ugyancsak a régi színházépület egyik hatalmas oszloprészéből faragtatott, vésette rá saját sírfeliratát.

Ady Endre

A huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője a negyvenes évei elején távozott az élők sorából. 1919. január 29-én, két nappal a halála után, a Magyar Nemzeti Múzeum előcsarnokában ravatalozták fel, ahol a főváros díszszertartáson búcsúztatta Ady Endrét. A helyszínen beszédet mondott több pályatársa, köztük Babits Mihály és Móricz Zsigmond is. A koporsót szállító hintót ezrek kísérték a Kerepesi temető felé, az eseményt pedig a korabeli filmhíradó is megörökítette. A képeken jól látszik, hogy a közönség egymást félrelökve tolong, hogy minél előbb bejuthasson a ravatalhoz, és tömött sorokban követik a díszes hintót.

Radics Béla

A világszerte ismert magyar cigányprímást óriási tömeg kísérte utolsó útjára. A hatvankét éves korában, 1930-ban elhunyt zenész játékát nemcsak a hazai közönség, hanem a külföldi előkelőségek is előszeretettel hallgatták. A családi legendárium szerint egyik legnagyobb rajongója nem más volt, mint az itthon is hatalmas kultusszal bíró Erzsébet királyné, azaz Sisi.

Radics Béla népszerűségét mutatja, hogy temetésén a korabeli beszámolók szerint százezres tömeg gyűlt össze, és a filmhíradó felvételén is remekül látszik, ahogy az összezsúfolódó emberektől lépni sem lehetett a Fiumei úti sírkertben. Mindenki oda akart férkőzni a cigányprímás koporsójának közelébe, hogy leróhassák kegyeletüket.

Blaha Lujza

A nemzet csalogányaként emlegetett színésznő utolsó éveit visszavonultan, lakásába zárkózva töltötte. Hosszú betegeskedésének végül egy tüdőgyulladás vetett véget, 1926 januárjában pedig megrendülten tudósították a lapok, hogy az ország imádott művésznője örökre lehunyta szemét. Temetésére két nappal a halála után került sor. Blaha Lujzát imádott színházában, a Nemzetiben ravatalozták fel, a búcsúztatóra érkező látogatók pedig jóval a szertartás megkezdése előtt elözönlötték a mai Blaha Lujza tér környékét.

Alig pár óra alatt olyan sok ember gyűlt össze az egykori Nemzeti Színház épületénél, hogy a rendőröknek kellett irányítania a forgalmat. Az összesűrűsödő tömeg miatt a villamos eleinte csak nagy nehezen tudott közlekedni, de délután háromra teljesen le is állt a budapesti villamosforgalom. A korabeli tudósítások szerint a százezres létszámú gyászoló tömeg a rendőrök irányításával indult meg a Kerepesi temető felé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.