A Diana hercegnőről írt sikerkönyv brit szerzője, Andrew Morton II. Erzsébet-életrajza november közepén jelenik meg, noha az eredeti tervek szerint csak jövőre került volna a boltokba.

II. Erzsébet múlt héten csütörtökön, 96 éves korában hunyt el. Halála miatt hozták előbbre Morton műve, a The Queen kiadását.

"Hosszú és emlékezetes uralkodása alatt II. Erzsébet családjának és országai tágabb famíliájának szentelte magát. A nemzeti ünnepek és gondok - köztük a Covid-19 járvány - idején ő volt a ragasztó, amely összetartotta a nemzetet. Az életrajz egyik kihívása és gyönyörűsége az volt, hogy megrajzolhattam a szenvtelenség álarca mögött rejlő nő karakterét" - idézte Mortont a könyvet kiadó Grand Central Publishing közleménye.
 

Előrehozták a II Erzsébetről szóló életrajzi könyv megjelenésétForrás: AFP / Simon Dawson

A kiadó szerint Morton műve levéltári kutatásokon, valamint a palota titkainak ismerőivel, magántitkárokkal és testőrökkel való hosszú kapcsolatán alapul. A szerző írt már könyvet - engedélyük nélkül - Vilmos walesi hercegről és Meghan sussexi hercegnőről, azonban a Dianáról írott, 1992-ben megjelent könyvén együttműködött a néhai hercegnővel, aki elismerte, hogy gondjak vannak férjével, az akkori Károly herceggel, aki III. Károly néven lépett II. Erzsébet örökébe. A brit író híres könyve Diana igaz története címmel jelent meg magyarul.