Centiről centire emelik meg a Costa Concordiát

Forrás: MTI/EPA/ANSA/Claudio Giovanni -
Costa Concordia emelés vízszint katasztrófaturizmus hajóroncs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hétfő délig már egy méterrel emelték meg a szerencsétlenül járt Costa Concordia olasz tengerjáró roncsát az eddig a hajót tartó talapzatról.

A Costa Crociere hajótársaság projektvezetője sajtótájékoztatón azt mondta, minden az ütemterv szerint zajlik. A hatalmas roncshajót egy méterrel sikerült megemelni arról a tengerfenéken épített mesterséges talapzatról, amelyen az egyenesbe állított Costa Concordiát tavaly ősszel rögzítették - tudósít az MTI. A hajómonstrumot 2013 szeptemberében állították fel 19 órányi megfeszített munka után.

Forrás: MTI/EPA/ANSA/Claudio Giovanni

A tengerjáró emelése centiméterről centiméterre történik. A hajó mozgatását abból lehet szabad szemmel észrevenni, hogy a tengerből kiemelkedett roncs oldalán egyre vastagabb sötét csík látható a tengervíz okozta elszíneződés miatt.

A Costa Concordiát a következő órákban további egy méterrel emelik meg. Ezután a hajóroncsot harminc méterrel keletre, a nyílt tenger irányában elvontatják, ott lehorgonyozzák és rögzítik. A következő napokban tovább emelik a tengerjárót, amely a hét végére készen állhat az elvontatásra. További négy-öt nap alatt a genovai kikötőbe szállítják, ahol szétszerelik.

A hajó 2012. január 13-án éjjel feneklett meg, amikor a toszkán partok közelében fekvő Giglio szigeténél sziklának ütközött, majd az oldalára fordult. A Costa Concordia vonzotta katasztrófaturizmus az utóbbi két nyáron jelentős bevételt hozott a szigetnek, a tragédia és a tengerbe veszett 32 ember halála azonban mély nyomot hagyott az itt élőkben. Köztük volt egy magyar zenész, Fehér Sándor is.

Kiderült, mi lesz a Costa Concordia sorsahttp://www.life.hu/news/20140701-a-costa-concordia-hajoroncsot-genova-kikotojeben-szedik-szet.htmlGenova kikötőjében szedik szét a 2012 januárjában zátonyra futott Costa Concordia hajóroncsát. A döntést Matteo Renzi miniszterelnök jelentette be.NewsOrigoLiftaknában halt meg a Costa Concordia magyar zenészehttp://www.life.hu/news/20140312-feher-sandor-a-costa-concordia-katasztrofajanak-egyetlen-magyar-aldozata-egy-liftaknaban-halt-meg.htmlFehér Sándor halálának körülményeiről testvére beszélt Joshi Bharatnak.NewsOrigoMegszívhatja a Facebookhttp://www.life.hu/news/20140714-vizsgalatot-indit-a-brit-adatvedelmi-hivatal-a-facebook-ellen.htmlCsaknem 700 ezer Facebook-felhasználó vett részt egy érzelmi hatásokat vizsgáló kísérletben, de mindez anélkül történt, hogy tudtak volna róla. A kísérlet a közösségi oldal szabályzatának nem mond ellent, ám mivel etikailag aggályos, vizsgálatot indít a brit adatvédelmi hivatal. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.