Ezt a 8 hibát ne kövesd el, ha száraz a bőröd!

kozmetika szépségápolás száraz bőr magazin szépség bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hideg téli hónapok bizony súlyos terheket rónak érzékeny kültakarónkra. Kifejezetten nehéz helyzetbe kerülhetsz ilyenkor, ha alapvetően száraz bőrrel áldott meg a sors, de ha elkerülöd az alábbi ballépéseket, megmentheted magad a rinocéroszkülsőtől.

Bivalyerős arctisztítót használsz

Válassz kimondottan száraz bőrre kifejlesztett termékeket, melyek nem tartalmaznak benzoil-peroxidot, szalicilsavat, mesterséges illatanyagokat, tartósítószereket, valamint alkoholt és retinoidokat!

Könnyen felismerheted, ha egy kozmetikum számodra nem megfelelő: a használatát követően viszketést, kipirosodást, bőrfeszülést tapasztalsz – ebben az esetben mindenképp válts arctisztítót!

Válassz kimondottan száraz bőrre kifejlesztett termékeket Forrás: Shutterstock

Reggel és este is alkalmazol tisztítótermékeket

Szinte mindenhol azt olvasni, hogy felkelés után és lefekvés előtt is kötelező az alapos arctisztítási rutin, de ha extraszáraz a bőröd, ezzel a gyakorlattal csak ártasz magadnak. Próbáld ki egy ideig, milyen érzés, ha csak este mosod meg az orcádat, reggel pedig vízzel – akár szénsavmentes ásványvízzel, vagy szűrt vízzel – frissíted fel, s utána hidratálsz!

Túl gyakran hámlasztasz

Bár exfoliálásra szinte mindenkinek szüksége van bizonyos időközönként, egyáltalán nem mindegy, milyen termékekkel műveled ezt és milyen sűrűn. Semmi szükség mindennapos radírozásra, bőven elég heti egy-két alkalommal eltávolítanod az elhalt hámsejteket a számodra megfelelő kozmetikumokkal!

Nem megfelelő a hidratáló krémed

Hiába van ráírva az adott termék csomagolására, hogy ragyogó, puha bőrt fog varázsolni: ha nem kompatibilis a te típusoddal, problémákat okoz majd. Arra is figyelj, hogy a bőröd az évek előrehaladtával változik, sőt, akár télen és nyáron is más ápolásra lehet szüksége! A legjobb megoldás, ha tipizáltatod a bőrödet egy szakemberrel, aki tud tanácsot adni azzal kapcsolatban, hogy milyen összetételű hidratáló krémet érdemes alkalmaznod.

Nem megfelelő a hidratáló krémed Forrás: Shutterstock

Túltolod az illóolajokat

Ne dőlj be vakon és információk híján a hatalmas natúrtermék-hype-nak! Bár az esszenciális olajok egy sor pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, nem mindegyik építhető be sikerrel az arcápolási rutinodba. Ha mégis úgy döntesz, hogy kísérletezel velük, soha ne kend őket töményen a bőrödre, mindig higítsd őket, és először csak kis koncentrációban kerüljenek az arcodra!

Nem használsz fényvédőt

Nemcsak nyáron, de egész évben érdemes egy könnyű, mégis hatékony fényvédő krémet használnod, pláne, ha könnyen kiszárad a bőröd. Az UV-fény alapvetően előmozdítja a ráncok kialakulását, erre pedig a száraz bőrűek sajnos kimondottan hajlamosak.

Túl sokféle terméket kensz magadra

A száraz bőrrel rendelkezők gyakrabban tapasztalhatnak irritációt, mint a normál vagy zsíros bőrűek, épp ezért óvatosan kell bevezetniük napi rutinjukba az új termékeket. Kövesd a fokozatosság elvét: a meglévő lépéseket mindig csak egy plusztermékkel egészítsd ki, majd várj 1-2 hetet, hogy az arcod hozzászokhasson!

Léteznek továbbá olyan hatóanyagok, melyeket nem szabad egy ápolási folyamaton belül együtt alkalmazni, ilyen kombináció például a retinol és az AHA-hámlasztók, illetve a C-vitaminos szérumok.

Léteznek továbbá olyan hatóanyagok, melyeket nem szabad egy ápolási folyamaton belül együtt alkalmazni Forrás: Shutterstock/Lyubov Levitskaya

Hanyagolod a szérumokat és a tápláló olajokat

Bár egy jó hidratáló krémben ideális esetben szinte minden összetevő megtalálható, melyekre a száraz bőrnek szüksége van, gyakran elkél még egy kis plusz ápolás. A különféle szérumok magas koncentrációban tartalmaznak olyan hatóanyagokat, melyek a nappali vagy éjszakai krémedben csupán kis mennyiségben vannak jelen, így felturbózhatják azok hatóerejét.

Nyitókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.