Tényleg a fésülésben rejlene a haj egészségének titka? Szakértő válaszolt

fésülés, hajápolás, hajkefe
Shutterstock - Prostock-studio
szépségápolás haj fésülködés
Egyre többen foglalkoznak a haj egészségével és növekedésével, sok valóban hatékony terméket találhatunk már a boltok polcain, valamint rengeteg tippet és trükköt az interneten. Az is felmerült, hogy a fésülködés fontosabb, mint gondolnánk, de vajon tényleg így van?

A hajápolás lassan olyan népszerűvé válik, mint a bőrápolás. A márkák a haj egészségét és növekedését segítő termékekkel jelentek meg, a fejbőrradírozóktól kezdve a hajnövekedést serkentő kefékig. A piacon kapható összes ilyen termék mellett vajon elhanyagoljuk-e azt az egyetlen dolgot, amit otthon gyakorlatilag ingyen elvégezhetünk - a fésülést? Vajon tényleg százszor kellene kifésülnünk a hajunkat ahhoz, hogy egészséges legyen?

Nem, legalábbis nem százszor, de az biztos, hogy a fésülésnek vannak pozitív hozadékai. "A haj gyengéd fésülése serkentheti a fejbőr vérkeringését, és növelheti a tüszők oxigén- és tápanyagfelvételét" - magyarázta Shab Caspara hajgyógyász. A fokozott vérkeringés és a fejbőr stimulálása a tápanyagok és az oxigén bevitelével ösztönzi a haj növekedését. "Segíthet hámlasztani és eltávolítani a hajnövekedést akadályozó lerakódásokat is" - tette hozzá.

Dr. Jody Levine bőrgyógyász szerint a túlzott fésülés azonban töredezést, ritkulást és akár hajhullást is okozhat. Egy 2009-es tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a nők hajhullása csökkent, ha kevesebbet fésülködtek. Figyelni kell a technikára. "A helytelen fésülés, például ha a haj tetején kezdjük és lefelé keféljük, nagyobb gubancokat okozhat, mintha a végektől kezdve kefélnénk és felfelé haladnánk" - mondta Shab Caspara. Amikor a haj nedves, nagyon sérülékeny és hajlamosabb a törésre. "Amikor haj nedves, a hidrogénkötései átmenetileg megszakadnak, így a haj sérülékenyebbé válik" - magyarázta a hajgyógyász. A fésülés tehát fontos, de nem érdemes túlzásba esni.

A fejbőr stimulálását azonban mindenképpen érdemes beiktatni a heti rutinba. A haj optimális egészségéhez a fejbőr masszírozása összességében fontosabb, mint a fésülködés - írja a Huffington Post.


 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.