Viszlát, terhességi csíkok! Tippek, melyek segítenek az eltüntetésében

Forrás: Thinkstock -
terhességi csík terhesség szülés Katalin hercegné stria
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Katalin hercegnő második gyermeke születése után 12 órával már makulátlanul festett, és bár a ruha eltakarta, amit kellett, abban azért biztosak vagyunk, hogy a terhesség az ő bőrén is nyomot hagyott. A terhességi csíkok jelenléte nagyon sok mindenen múlik, ám jó, ha tudod, hogyan érdemes helyreállítani a bőr állapotát a szülés után. 

Fókuszban a terhességi csíkok

A legtöbb nőnek keményen meg kell küzdenie azért, hogy a terhesség után a bőr újra szép legyen. Ez a harc azonban nem könnyű, a terhességi csíkok ugyanis sokak életét keserítik meg, még akkor is, ha a meglétük ma már teljesen elfogadott. 2014-ben például egy egész Instagram-kampány indult azért, hogy a nők békéljenek meg a testükkel a szülés után. De itthon is egyre több híresség meri felvállalni, hogy a szülés után sem fest tökéletesen: nemrég Mádai Vivien mutatta meg magát pár hónappal a terhessége után, fehérneműben, korábban pedig Gombos Edina árulta el, neki milyen striagyilkos praktikái voltak az első terhességét követően.

Forrás: Thinkstock

Így változik a bőr a terhesség alatt

,,Az emberi bőr 3 rétegből áll: hámból, irhából és bőraljából. Az irhában található rostok (kollagén, retikuláris és elasztikus rostok) határozzák meg alapvetően, hogy mennyire nyújtható, terhelhető a bőr. Az irhában található kollagénrostok lefutási iránya határozza meg a bőr hasadási vonalait. Férfiaknál és nőknél ez különböző: férifaknál párhuzamosan, nőknél keresztirányban futnak a rostocskák. Ezen elrendezésnek köszönhető, hogy a nők bőre képes a terhesség során megfelelően megnyúlni, majd visszarendeződni" - árulta el Szakonyi Eszter egészségügyi szakkozmetikus.

Genetika, hajlam, vagy életmód?

A terhességi csíkok azonban nem mindenkit sújtanak, a genetikán kívül számtalan más tényező is befolyásolja a kialakulásukat, sokszor olyanok is, melyekről nem is feltételeznénk. ,,Az irha rostjainak gyengesége esetén a rostok képesek csíkszerűen megszakadni, amennyiben hirtelen alakváltozással járó élethelyzetbe kerül valaki - ide tartozik például a fogyás, hízás, terhesség, intenzív izomfejlődés, pubertáskor. További kialakulási kockázatot jelentenek a hormonháztartás zavarai, a mellékvesekéreg túlműködése és az elhúzódó szteroid szedés is.

Ezek mélyvörös, párhuzamos lefutású elváltozások, amelyek felett a hám (bőr legfelső rétege) elvékonyodik és kinyúlik. Később színe fehérré változik és a bőrelváltozás puha tapintatúvá, sorvadttá válik. Gyakoribb a stria kialakulásának kockázata terhesség során, ha az előző generációk nőtagjainál is fellépett ez az elváltozás. Kialakulásának tehát létezik genetikai háttere is" - teszi hozzá Eszter.

Forrás: Thinkstock

Van megoldás?

Ha valakiben ott a hajlam a striák kialakulására, gyengék a kötőszövetei, ráadásul nem tesz semmit azért, hogy ne legyenek terhességi csíkjai, akkor minden babavárás nyomot hagyhat a bőrön. Ugyan a genetika fontos szerepet játszik a bőr állagának minőségében, de azért lehet javítani az állapoton. ,,A kötőszöveti gyengeség mérsékelhető rendszeres sporttal, megfelelő folyadékfogyasztással, hideg-meleg váltófürdős edzéssel, nagy mennyiségű friss zöldség és gyümölcs fogyasztásával, fokozott cink és szilícium bevitellel, magas A- és E-vitamin tartalmú olajok külsődleges használatával. Ezek megtartásával mérsékelhető a test méreteinek megváltozását kísérő striák kialakulásának kockázata" - vallja a szakértő.

Narancsbőr, a fő ellenség a bikiniszezonban

Ha nemcsak a striákkal, de a narancsbőrrel is meg kell küzdened, akkor is van megoldás: korábban ITT már összegyűjtöttünk néhány olyan eljárást, mely a szakértők szerint hatékony lehet a cellulit elleni harcban.

1. Dr. Kelen, 2. Vichy, 3. Eucerin, 4. The Body Shop, 5. AVON, 6. Mádara

,,Persze azt is érdemes figyelembe venni, hogy a kor előrehaladtával a szervezet lebontó folyamatai fokozódnak. Ennek köszönhetően a minél későbbi gyermekvállalás megnövelheti a stria kialakulásának kockázatát, fokozhatja továbbá a regenerálódáshoz szükséges időt. A stria egyébiránt 100%-osan nem tüntethető el. Mérséklése is addig lehetséges érdemben, ameddig rózsaszín, tehát még nem fehéredett ki. Remek megoldást jelenthetnek erre a lézeres kezelések, a fotorejuvenáció, a tűs mezoterápia és minden olyan eljárás, amely a stria alatti kollagénrostállomány felszaporítását célozza."

Life.hu tipp

A kollagént nem árt jobban megismerned, ha gyönyörű bőrre vágysz, narancsbőrrel küzdesz, vagy a terhességi csíkokat szeretnéd eltüntetni. Választhatsz kollagéntartalmú krémet és kapszulát is, mert mindkettő nagyon hatékony - hogy pontosan miért, arról ITT írtunk bővebben.

Kíváncsi vagy arra, hogyan hozza magát csúcsformába a nyárra Zimány Linda? A csinos modell szombaton 14:30-kor a LifeNetworkön, az Ez Zsír! életmódmagazinban mesél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.