Harry herceg nem vesz részt Károly király születésnapján: az édesapa szomorú szívvel nyugtázta fia döntését

Forrás: MTI/AP/Királyi udvar/Hugo Burnand/Hugo Burnand -
NHS III. Károly király Koronázási Ételprojekt Harry herceg születésnap
Zárt körű vacsorával és a szűk családja körében ünnepli Károly király a 75. születésnapját kedden. Az uralkodó - úgy tudni - a közszolgálatra koncentrál a nagy napon. Ám ami mindenkit foglalkoztat, az nem is ez, hanem, hogy Harry és édesapja elássák-e a csatabárdot.

Sajtóértesülések szerint Harry herceg biztosan nem lesz ott a vacsorán, ám a jólértesültek tudni vélik, telefonon köszönti majd fel édesapját a születésnapján. Ez egyrészt alátámasztja, hogy apa és fia továbbra sincsenek bensőséges kapcsolatban egymással, ám - a BBC arról ír - ez is hatalmas előrelépés, ugyanis Károly és Harry nincsenek igazán beszélő viszonyban egymással.

Udvari bennfentes források szerint a király szomorú szívvel vette tudomásul, hogy 75. születésnapján nem csatlakozik a jókívánságaikat személyesen kifejező családtagokhoz másodszülött fia, Harry sussexi herceg,

aki csaknem négy éve felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként végzett munkájával, és amerikai feleségével, Meghan hercegnővel együtt Kaliforniába költözött.
Harry viszonya azóta is feszült a család többi tagjával, mindenekelőtt bátyjával, Vilmos trónörökössel, és a helyzeten csak rontott a sussexi herceg által néhány hónapja megjelentetett, a királyi család életéről kényes részleteket feltáró könyv.

III. Károly király 75 éves lett. Forrás: MTI/AP/Királyi udvar/Hugo Burnand/Hugo Burnand

A keddi királyi születésnapot III. Károly kifejezett kívánságára nem előzte meg és nem is kíséri országos ünnepségsorozat, ehelyett az uralkodó fogadást rendez az NHS ápolónői és szülésznői számára,

emellett a Koronázási Ételprojektet is bemutatja, amelynek keretén belül az élelmezési szegénységgel küzdő embereknek segítene. A projekt lényege röviden: egyrészt az emberek és áruházláncok rengeteg élelmiszert dobnak a kukába, másrészt vannak, akik éheznek.

A tervek szerint ételosztó központokat hoznak létre, ahonnan a feleslegessé vált ételek oda kerülhetnek, ahol nélkülöznek.

A hajléktalanok megsegítésére alakult Big Issue magazin hétfőn a király első oldalas portréjával jelent meg, és az uralkodó a folyóiratban közölt írásában hirdette meg hivatalosan a Koronázási Ételprojektet nevű nagyszabású programot, amelynek elsődleges célja az élelmiszerpazarlás megszüntetése.

III. Károlyt trónra lépése után kilenc hónappal, idén májusban koronázták meg Szent Eduárd koronájával a londoni Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában.
Ő az angol-brit monarchia történetében a legidősebb uralkodó, akit megkoronáztak. Édesanyja, II. Erzsébet királynő 27 éves volt, amikor 1953 júniusában ugyanitt megkoronázták.





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.