Harry és Meghan újra színen: Károly király is hazarepül a Vilmos herceggel folytatott sürgősségi tárgyalások miatt

Forrás: -- -
Harry tárgyalások rasszizmus vádja Meghan Károly király
Károly király hazarepült Nagy-Britanniába, hogy rendkívüli megbeszéléseket folytasson Vilmos herceggel arról, hogyan kezeljék a királyi rasszizmusról szóló vitát, amely Omid Scobie Végjáték című könyvének megjelenését követően elárasztotta a Buckingham-palotát.

A segítők és legfelsőbb tanácsosok összegyűlnek, hogy arról tanácskozzanak, hogyan lehetne egyensúlyozni Omid Scobie Végjáték című könyvének megjelenése okozta esetleg káros következményeket.

Tárgyalások szükségesek, hogy jól kezeljék a helyzetet

Omid Scobie könyve már a megjelenés előtt botrányt robbantott ki, hiszen a műben két fontos királyi személyt nevezett meg az író, akik a születése előtt megjegyzést tettek Sussex hercegének és hercegnéjének elsőszülöttje, Archie herceg bőrszínére.

Az összejövetelen megvitatják majd hogyan reagáljanak, a tisztviselők pedig ragaszkodnak ahhoz, hogy időt és kellő körültekintést szánjanak a döntések meghozatalára.

Palotai források azonban kitartanak amellett, hogy minden lehetőséget figyelembe vesznek, beleértve a jogi lépések indítását a szerző ellen, akit korábban "Meghan szócsövének" bélyegeztek.

Károly király, aki a dubaji COP28 környezetvédelmi csúcstalálkozón való többnapos részvétel után visszarepült az Egyesült Királyságba, nagyon komolyan veszi a könyvvel kapcsolatos támadásokat, és aggódik amiatt, hogy a könyv világszerte kárt okozhat a királyi hírnévnek.

Forrás: MTI/EPA POOL/Christophe Petit Tesson

Károly és Kamilla jelenleg Sandringhamben tartózkodik, de a hét közepén visszatérnek Londonba, ahol egy sor hivatalos kötelezettségük lesz, köztük egy ünnepség a Buckingham-palotában és egy jótékonysági énekkoncert a Westminster-apátságban.

„Nem vagyok Meg haverja..."

Az első megbeszélések már megvoltak, és a héten folytatjuk, de nem válságtárgyalások formájában.... – idézi az Express cikke egy palotához közel álló forrás Sunday Telegraph-nak tett nyilatkozatát.

További fejlemény, hogy a Buckingham-palota vizsgálja, hogy náluk ki láthatta esetleg a király és Meghan Markle közötti leveleket, amelyekben állítólag a nevek szerepelnek. A források szerint pedig a szivárogtatás nem a palota falain belül történt és nagyon kevés emberhez jutottak csak el ezek a levelek.

A sussexi hercegné barátai, akik állítólag a két családtag nevét Károly királynak írt leveleiben feltüntették, ragaszkodtak ahhoz, hogy soha nem állt szándékukban, hogy nyilvánosan azonosítani lehessen őket.

Egy, a királyi családhoz közel álló forrás azonban most arra szólította fel Harryt és Meghant, hogy nyilvánosan szólaljanak meg az ügyben.

Egy másik bennfentes hozzátette, a döntés, hogy nem reagálnak, érdekes tekintve a Sussexék korábbi panaszait. Eddig sem kaptak támogatást a negatív sajtóhírekkel szemben.

Közben Boris Johnson volt miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy a baba bőrszínére vonatkozó kérdéseket nem lehet rasszistának értelmezni.

Forrás: AFP/Daniel Leal

Reklámfogás is lehetett

A botrány - amelyről Scobie kénytelen volt leszögezni, hogy nem reklámfogás volt - több mint egy hétig a címlapokon tartotta a Végjátékot, mivel a megjelenés előtti napokban részleteket közöltek belőle egy francia magazinban.

A nevek nem jelentek meg a könyv angol nyelvű kiadásában, amikor az kedden megjelent. Scobie írt egy bekezdést, amelyben azt mondta, hogy a brit törvények értelmében nem nevezheti meg őket.

A nevek azonban megjelentek a könyv holland változatában. A köteten dolgozó holland fordítók azt állítják, hogy a kéziratban, amelyet kaptak, mindkét név szó szerint szerepelt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.