Bevadul a szerelem - Két férfi, egy eset, avagy keresd a nőt!

film mozi szórakozás program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha két férfi ugyanazt a nőt szereti, ráadásul még csak nem is utálják egymást ezért, az nem mindennapi eset. Amikor pedig a mexikói drogkartell művelt vezetőinek problémája akad a két férfival, a jól ismert francia mondáshoz folyamodnak: "cherchez la femme!".Vadállatok, kritika.

Nemrégiben egy forgatókönyvíró-mesterkurzus erejéig hazánkban járt Oliver Stone, aki olyan nagyszerű filmeket jegyez rendezőként, mint A szakasz, a Tőzsdecápák vagy a Született gyilkosok - de még "csak" forgatókönyvíróként is olyan mozikban működött közre, mint a Conan, a barbár vagy A sebhelyesarcú. Stone a kétnapos kurzus egyik felét az új filmjének, a Vadállatoknak szentelte: részben, hogy reklámozza kicsit a világpremier kapcsán, részben, mert ezen filmjének is jócskán akadnak tanulságai a forgatókönyvírók számára. Főleg az adaptációs technikák vonatkozásában: a Vadállatok ugyanis egy regényből, Don Winslow azonos című és magyarul is olvasható könyvéből készült (melynek az előzményregénye is megjelent már itthon A gandzsa urai címmel).

Forrás: UIP Dunafilm
Forrás: UIP Dunafilm

A Vadállatok főhőse három kaliforniai fiatal, akik meglehetősen szokatlan viszonyban vannak egymással. A keménytökű, háborút is megjárt Chon (Taylor Kitsch), a széplelkű és pacifista Ben (Aaron Johnson), valamint a formásfenekű viráglány, Ophelia (Blake Lively) igazi édeshármasban tengetik mindennapjaikat a tengerparton, és ez tökéletesen meg is felel nekik így. Főleg, hogy pénz van dögivel: a srácok termesztik a legjobb füvet szerte a környéken, és nem kis tételben teszik. Erre azonban felfigyelnek a nagyobb halak is: mint például a kegyetlen "keresztanya" (Salma Hayek) vezette mexikói drogkartell, akik a hálózatuk részévé akarják tenni a srácok bizniszét. Amikor ők erre beintenek, a kartellfőnöknő elraboltatja a kissé kattant verőemberével (Benicio Del Toro) Opheliát, a srácok pedig kutyaszorítóba kerülnek. Viszont úgy tűnik, tényleg jobban szeretik mindketten a lányt az életüknél is, mert elhatározzák, hogy egy korrupt zsaru (John Travolta) segítségével visszaszerzik őt bármi áron.

Forrás: UIP Dunafilm
Forrás: UIP Dunafilm

A Vadállatok nem sok időt szentel azon kérdésnek, hogy miként lehetséges harmonikus szerelem három ember között: néhány mondattal elintézi ezt a film narrátora, Ophelia - így akiket ez érdekel legjobban a sztoriból, azok csalódni fognak. Ehelyett a hangsúly a merész fordulatokkal teli, erőszaktól sem mentes átverősdire helyeződik, amely játék a drogkartell (belső feszültségektől sem mentes) figurái és a két fűlovag között zajlik. Mivel azonban mindezt Ophelia meséli el nekünk, érzékletes képet kapunk az ő börtönnapjairól is, mely során szinte közel kerül a magányos mexikói drogkirálynőhöz is. Talán ez a Vadállatok legfőbb baja: kétségkívül jól összerakott, szórakoztató film, simán elröppen az a két óra a moziban, ameddig tart - csak közben mintha nem tudná eldönteni, hogy igazából miről is akar szólni. Ez pedig Oliver Stone-tól meglepő fejlemény, mint ahogy a filmjének színpompásan profi, de meglehetősen jólfésült stílusa is. Viszont a mellékszereplők: Del Toro, Travolta és Hayek egytől egyig zseniálisak - mintha egy régi Oliver Stone-filmből léptek volna elő.

Forrás: UIP Dunafilm
Forrás: UIP Dunafilm

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!


szólj hozzá: Vadállatok - előzetes



Kiknek ajánljuk?

- akik gondolkodtak már el azon, lehet-e egyszerre két emberbe szerelmesnek lenni
- Oliver Stone rajongóinak
- akik egy csavaros, izgalmas filmre vágynak

Kiknek nem ajánljuk?

- akik abban reménykednek, hogy az édeshármas érzelmeiről fog szólni a film
- akik számára Stone régi filmjei jelentik az etalont
- akik elítélnek mindenféle drogfogyasztást

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.