Titkos alagutak, ódon kastélyok: 4 izgalmas úti cél

utazás Magyarország szabadidő Halloween
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szívesen kirándulnál egy nagyot a hétvégén, de a szokásos programok mellett egy kis izgalomra is vágysz? Most látogass el velünk az ország leghátborzongatóbb helyeire.

1. A szegedi Boszorkány-sziget

Hátborzongató erdei ösvények, vérfagyasztó legendák és véres események: a szegedi Boszorkány-sziget az ország egyik legrémisztőbb helye, még ha az amerikai Salem városát nem is tudja lepipálni! 1728. július 23-án ezen a sejtelmes, vadregényes ártéri területen égettek
meg tizennégy embert, akiket boszorkánysággal vádoltak - ám még mielőtt a hóhér meggyújtotta volna a három óriási máglyát, vízpróbával állapították meg a vádlottak bűnösségét, vagyis összekötözve a vízbe dobták őket, majd figyelték, hogy a testük felbukkan-e a víz felszínén. A helyiek ugyanis a boszorkányok művének tartották a várost sújtó aszályt és éhínséget, na meg a pusztító árvizeket és viharokat. Többször megkínoztak, végül pedig halálra ítéltek több idős embert, egy 29 éves terhes nőt, valamint Szeged leggazdagabb emberét, az egykori főbírót.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Life.hu tippje

A szegedi Boszorkány-sziget alkonyatkor a legsejtelmesebb, ezért ha hátborzongató kirándulásra vágysz, késő délután vágj neki a sétának! Ha pedig már az egykori kivégzések helyszínén jársz, mindenképpen nézd meg a különleges hangulatú uszálytemetőt - a hatalmas vízi járművek egykor sódert, homokot és követ szállítottak, manapság azonban rozsdásan-üresen ringanak a vízen!


2. Holdvilág-árok

A Pomáz és Pilisszentkereszt közötti Holdvilág-árok szintén misztikus hangulatú hely! A szűk szurdokot sok helyen függőleges sziklafalak határolják, a vadregényes völgyben számtalan sötét barlangot, időszaki vízesést és több száz éves mesterséges hasadékokat találhatsz! A legizgalmasabbak mégis a Holdvilág-árokhoz kötődő legendák, amelyek szerint ez a terület évszázadokkal ezelőtt ősi temetkezési, kultikus hely volt: egyes feltevések szerint itt állt egykor Attila városa, míg mások Anonymus krónikájának rejtélyes utalásai alapján úgy gondolják, hogy itt temették el Árpád fejedelmet. A régészek egyébként emberi csontokat, méregpoharat és egy sziklafalba faragott kamrát is találtak itt - ezért ha egy kis borzongásra vágysz, mindenképpen túrázz egy nagyot a völgyben!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]


A Life.hu tippje

Ha már a Visegrádi-hegységben jársz, menj el Dobogókőre is! Az ősi tanok szerint itt található a Föld szívcsakrája - a szakemberek Dobogókőt olyan energiaközpontokkal szokták együtt emlegetni, mint az angliai Stonehenge vagy a híres delphoi jósda. És ha ez még nem lett volna elég: a terület felülről, repülőről nézve elnyújtott szív alakot formáz!


3. A hajósi érseki kastély

A Kalocsától húsz kilométerre lévő Hajósra nemcsak a hangulatos pincefalu és a finom borok, hanem a közelmúltban felújított érseki kastély miatt is érdemes ellátogatnod. Tökéletes program a hosszú hétvégére, az épülethez ugyanis rengeteg legenda fűződik! A felújítási munkák idején a kastély udvarában felfedeztek egy titkos, föld alatti átjárót, amely egy kútban végződik: a rövid átjárót szerencsére megnyitották a kastély látogatói előtt is, így kedvedre bámészkodhatsz! Persze az idősebb helyiek számtalan titkos alagútról mesélnek, a legenda szerint az egyik átjáró a kastély pincéjéből a Nepomuki Szent János-szoborig vezet. A szent alakja alatt kőbe vésett arcok vannak, amelyek a négy égtáj felé néznek - állítólag ha tudod, hogy az arcoktól hány lépést kell tenned, megtalálhatod az alagút egyik lejáratát!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]


A Life.hu tippje

Ha mindig is lázba hoztak az elrejtett kincsekről szóló történetek, látogass el a kétpói, 1880-ban épített Almásy-kastélyba! A legenda szerint az épület titkos alagutakat rejt, a vagyonukat menteni próbáló főurak ide ásták el legértékesebb kincseiket, aranytárgyaikat!


4. A miskolci Avasi Műemlék Temető

A miskolci Városház tértől csupán néhány percnyi sétára van az Avasi Műemlék Temető, amely az ország legkülönlegesebb hangulatú sírkertjei közé tartozik: a macskaköves utak mentén sűrűn egymás mellett álló, mohával borított sírkövek között két-háromszáz éveseket is találhatsz, köztük 1848-as hősök síremlékeit, de itt nyugszik Szemere Bertalan és a Latabár család is. Mindenképpen nézd meg az avasi református templomot, amely Miskolc belvárosának legrégebbi épülete, a harangtornyot például 1557-ben emelték!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]


A Life.hu tippje

Látogass el a Miskolc-Hámoron lévő Molnár-sziklához is, amelyről többféle legenda kering. Az egyik történet szerint a tehetős molnár lánya beleszeretett a szegény molnárlegénybe, de a szülők tiltása miatt nem köthették össze az életüket, ezért levetették magukat a sziklafalról. A helyiek állítólag legalább húsz-harminc emberről tudnak, akik - a legendás szerelmespárt követve - itt vetettek véget életüknek.


Szabó Vanda



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.